Annons
Annons

Drömtävlingen för Eastbourne gav Sofia superläge för avgörandet

Inomhusfälttävlan passar Sofia Sjöborg och Eastbourne perfekt. Här på SIHS 2023 där de slutade tvåa i kvalklassen och femma i Top 10 - finalen.

Foto: Roland Thunholm

Inomhusfälttävlan passar Eastbourne till 100 procent. Då red Sofia Sjöborg hem en andraplats när fälttävlansryttarna gjorde veckans första klass på SIHS.
– Han har verkligen hittat sin grej, han är både modig och försiktig och gjorde det så fint idag, säger Sofia.

Torsdagskväll, kvalklass till Top 10 inomhusfälttävlan och Friends Arena. Det brukar betyda hög stämning och 2023 var inget undantag. Bästa svenska ryttare för dagen njöt av att vara i gång.

– Varje år tänker jag att det är det roligaste jag gör på hela året, säger Sofia Sjöborg, som var bästa svenska ryttare på höstens EM i Haras du Pin med en trettondeplats.

Det här året har vi kommit ihop ännu mer och det känns så tryggt och säkert.

Eastbourne har tidigare gått fyrstjärnig traditionell fälttävlan utomhus men inomhusformatet matchar hans bästa egenskaper perfekt. Bara terrängmoment, ingen hoppning, ingen dressyr.

– Han hade inte så lätt för dressyren och tyckte inte det var så kul heller. Förra året provade vi och nu är vi här, det här året har vi kommit ihop ännu mer och det känns så tryggt och säkert, säger Sofia.

I och med torsdagens andraplats startar hon näst sist i söndagens final och har bra koll på läget i klassen när det är hennes tur.

– Det är definitivt viktigt, förhoppningsvis kan vi ta oss ett steg till högre upp, säger Sofia.

Vilken fantastisk häst! Han är starkare, snabbare och modigare och jag behövde bara visa honom riktningen.

Som sin störste konkurrent ser hon Boyd Martin, amerikanen som vann kvalet med en knapp halvsekund. För andra året i red han Carrucio Paradise som han lånat av vännen och fälttävlansprofilen Johan Lundin.

Vinnarna av kvalklassen till Top 10 final 2023, Boyd Martin och Carrucio Paradise.

Foto: Roland Thunholm

 

– Vilken fantastisk häst, han är en champion, jag är så glad och tacksam att få rida honom i år igen. Han har också utvecklats under året av Klara Lidén Kiraly och är starkare, snabbare och modigare och jag behövde bara visa honom riktningen, säger Boyd Martin.

Vid förra årets final slutade ekipaget femma. Nu har amerikanen bästa möjliga utgångsläge inför avgörandet 20.00 på söndag.

– Jag kommer att ha lyxen att titta på några av dem men det är väldigt bra hästar och ryttare med men förhoppningsvis är turen på vår sida och vi ska sannerligen göra ett försök, säger Boyd Martin.

Näst bästa svenska ekipage var Frida Andersen och Box Compris på sjunde plats.

Läs mer: Så sänder TV4 från Sweden International Horse Show Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till sändningarna på TV4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständigt resultat för torsdagens klass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat SIHS 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Program SIHS 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt