Annons
Annons

Wilma klar för världscupfinal – hyllas av förbundskaptenen

Wilma Hellström och Cicci BJN blev finalklara på hemmaplan i Göteborg.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Världscup på hemmaplan i Göteborg och pressen var på för stortalangen. Då säkrade hon finalplats med råge och kan blicka fram mot världscupfinal i Omaha i april.
– Vi kan göra väldigt bra där och vi är inte där bara för att delta, säger Wilma Hellström.

Det såg bra ut inför Europafinalen i Longines FEI Jumping World Cup, men med jagande världsstjärnor bakom sig kunde hon inte vara säker.

Tillsammans med Cicci BJN (äg: WH Sporthorses) rev hon ett hinder i en i övrigt väldigt fin ritt, men över en utmanande bana gick endast fyra ekipage till omhoppning och Wilma Hellströms resultat räckte till en tiondeplats. I och med det fick hon en totalpoäng som med marginal räckte till världscupfinal.

– Det känns fantastiskt. Även om jag också så klart ville rida om en topplacering här idag, så är jag väldigt glad för finalbiljetten nu när dagens resultat landat, säger Wilma.

Man måste hela tiden pusha sig själv lite mer. Och att då få möta olika typer av svårigheter och banor hela tiden är så viktigt.

Hon inledde världscupsäsongen efter en utomhussäsong där hon fått stort förtroende av förbundskapten Henrik Ankarcrona och flera gånger om representerat Sverige i Nations Cup. Där har hon fått erfarenheter som gjort henne mer än redo för sin första världscupsäsong.

– Det har betytt väldigt mycket. Man måste hela tiden pusha sig själv lite mer, inte nöja sig med fyra fel utan pusha sig och hästen framåt. Och att då få möta olika typer av svårigheter och banor hela tiden är så viktigt.

När jag ser ett guldkorn med ett management som krävs för att ta sig hela vägen då blir jag extra intresserad, och då måste vi göra en så bra plan som möjligt.

Att du har känt det förtroendet av landslagsledningen och förbundskaptenen, vad har det betytt för din säsong?

– Det har betytt jättemycket. Även när man haft en runda som man inte varit så nöjd med så har de hela tiden stöttat och jag vill bara ge en guldstjärna till dom, säger Wilma.

Henrik Ancarcrona beskriver Wilma Hellström som ett guldkorn med det management som behövs för att nå hela vägen.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Henrik Ankarcrona, hur tycker du att hon har förvaltat förtroendet?

– Med den äran. Det är ju vårt jobb att hjälpa till och det är klart att när jag ser ett guldkorn med ett management och den uppbackning som krävs för att ta sig hela vägen, då blir jag extra intresserad och då måste vi göra en så bra plan som möjligt. Hon har verkligen tagit vara på chansen och tagit sig till den här finalen som kommer att bli oerhört värdefull erfarenhet även den, säger Henrik Ankarcrona.

Hon tar till slut en klar finalbiljett, hur imponerande är jämnheten hon visat under sin första världscupsäsong?

– Väldigt imponerande. Det är just den här lägstanivån som vi behöver ha hög, om vi pratar om framtida mästerskap och nationshoppningar. Detta var väldigt, väldigt roligt.

För Wilma och Cicci BJN väntar nu ytterligare en tävling och finslipning av form innan de reser till världscupfinalen och karriärens hittills största uppgift.

Irma Karlsson och Chacconu är tillbaka på toppnivå.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Comeback på toppnivå för Irma och Chacconu

Bästa svensk i söndagens Longines FEI Jumping World Cup i Göteborg var Irma Karlsson och Chacconu (äg: Irmelin AB) på sjundeplats. Ett comebackbesked på den största internationella scenen för ekipaget som tävlade världscup och femstjärnig GP under 2019 men som sedan dess tävlat mest på nivåer under femstjärnigt.

– Jag var väldigt glad över att få göra den här tävlingen för jag har känt att formen verkligen har varit på väg upp. Så glad för hans skull att han får visa det och så tacksam för att jag får ha en så fin häst, säger Irma och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med hur han hoppade. Han fajtades väldigt fint och vi var ett riktigt team på den här svåra men roliga banan.

Nu väntar en inomhustävling till i danska Herning och efter det är planen lite öppen, men klart är att utomhussäsongen väntar bakom ett nära hörn.

Henrik von Eckermann totalsegrare i ligan

Henrik von Eckermann hade 8 fel i söndagens klass men är sedan länge klar för världscupfinal. Han är totalsegrare i den västeuropeiska världscupligan med den högsta totalpoängen i modern tid.

Resultat och slutställning

Publicerad:

Aktuellt