Annons
Annons

Hoppdrottningen tog emot ett kärleksfullt "tack för allt"

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou har representerat Sverige vid tre mästerskap och tagit två lagsilver.

Johanna Lundberg/Bildbyrån

Tunga GP-segrar, mästerskapsmedaljer, pallplatser i världscupen och dubbelt felfri för Sverige vid den historiska segern i Aachens Nations Cup 2019 – hon är en av Sveriges allra största genom tiderna. – Jag glömmer henne aldrig, säger Henrik von Eckermann.

Det var i juni 2021 som beskedet kom; Toveks Mary Lou skulle pensioneras efter en magnifik karriär. Sedan dess har det varit pandemi i världen men nu kom tillfället för den svenska publiken att hylla det så betydelsefulla stoet.

– Så fint att hon fick ett avsked här i Göteborg, hon har ju vunnit här två gånger. En otrolig häst, och även om jag aldrig kommer att glömma henne så förstår jag att andra kanske glömmer nån gång och jag tycker hon var så värd att få ett hej då här, säger världsettan om hästen som byggt mycket av grunden som gjort honom till världsetta.

– Hon har lärt mig tålamod och att fortsätta tro, hon har lärt mig att våga tro på mitt system och jag hade aldrig varit på den platsen jag är idag om det inte varit för henne, sa han under intervjun i arenan.

På VM i Tryon 2018 var Mary Lou med i det svenska silverlaget.

Foto: Roland Thunholm


De blev ett ekipage hösten 2016. Redan i februari 2017 kom första världscupsegern på hemmaplan inför ett fullsatt Scandinavium. Samma år blev de trea i världscupfinalen i Omaha, USA, och vann lagsilver på EM i Göteborg på mäktiga Ullevi. Fortsatt succé 2018; världscupseger i Göteborg, tredjeplats i världscupfinalen i Paris, Frankrike, och ett lagsilver på VM i Tryon i USA. Utöver det en magisk seger i Rolex Grand Prix i 's-Hertogenbosch och seger i Windsor GP.

- Förutom alla segrar har hon också varit tvåa väldigt många gånger i flera stora Grand Prix-hoppningar. Och alla hennes felfria rundor i nationshoppningar. Det är nästan som att man tog för givet att hon skulle vara felfri i stora hoppningar som Aachen och Rom, fortsätter Henrik.

Henrik och Mary Lou går in och dubbelnollar och jag minns att jag tänkte att ”vad är det som händer”.

Och det var på Aachens mäktiga arena som Henrik och Toveks Mary Lou var dubbelt felfri i Nations Cup och var ett av fyra ekipage som skrev svensk ridsporthistoria med en makalös seger i hjärtat av den internationella ridsporten.

– Det har varit många framgångar men den där vinsten… visst har man drömt om mästerskapsmedaljer men tanken på att vinna med laget i Aachen, det har man liksom inte kunnat närma sig. Och Henrik och Mary Lou går in och dubbelnollar och jag minns att jag tänkte att ”vad är det som händer”. Den segern är ett av de sportögonblick jag kanske aldrig verkligen kommer att förstå har hänt, säger Henrik Ankarcrona.

"Henrik vågade ju inte vinna för han förstod ju att risken var ännu större då att hon försvann. Men efter ett telefonsamtal till mig behövde han inte vara rädd mer och kunde fortsätta vinna", säger Gregor Tovek, ägare till Toveks Mary Lou.

Foto: Haide Westring

Som förbundskapten ligger hon mig otroligt varm om hjärtat, en fantastisk och speciell häst. Ovärderlig för det svenska laget.

Han är en av de tusentals som under söndagen tänkte tillbaka på en magisk häst som var med och startade en unik tid inom svensk hoppsport.

– Som förbundskapten ligger hon mig otroligt varm om hjärtat, en fantastisk och speciell häst. Det var genom henne som Henrik och jag ”bondade” och lärde känna varandra bättre, säger Henrik Ankarcrona och fortsätter.

– Toveks Mary Lou kom till Henrik samtidigt som jag började. Världscupen i Omaha 2017 där de kom trea var min första världscup som ledare och det gav mig ju en trygg start på mitt jobb med positiva känslor av framgång som jag sedan har tagit med mig. Och så klart har hon varit ovärderlig för svenska laget.

Sol och stora gröna ängar, det är precis så jag vill att hon ska ha det.

Drottningen själv tog emot Scandinaviums tack och kärlek från sin hage i Italien. På bilderna som spelades upp i arenan såg hon ut att mer än njuta av livet och sin kompis.

– Sol och stora gröna ängar, det är precis så jag vill att hon ska ha det. Precis det jag har sett framför mig att en sån häst som hon är värd, säger Henrik von Eckermann.

Publicerad:

Aktuellt