Annons
Annons

Femteplats i kokande Scandinavium ger Johanna mersmak

Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj tog med femteplatsen i küren på GHS 2023 sin bästa placering någonsin i världscupen.

Foto: Roland Thunholm

Johanna Due Boje slutade femma i världscupens kür efter bland andra en tysk dressyrdrottning och två danska världsmästare. Det avslutande en helg av toppsport och lärdomar.
– Att få omge sig med den här typen av dressyrvärld betyder hur mycket som helst, säger dagens bästa svensk.

Hon red Nations Cup i Falsterbo för Sverige sommaren 2022, slutade fjortonde i världscupen i Århus i oktober förra året och slutade sexa i femstjärnig kür i Doha för ett år sedan. Men för att bli etablerad på den hösta internationella nivån måste hon som blev dagens bästa svensk fortsätta samla rutin på tävlingar som den i Göteborg.

– Man lär sig saker bara man står i samma stall som såna ryttare som Isabell Werth. Det är små nördiga grejer man tittar på, men de är viktiga, säger Johanna Due Boje.

Det man upplever här går inte att jämföra med något jag gjort tidigare. Jag har absolut fått blodad tand.

Hon har just avslutat presskonferensen med de tre ryttarna på pallen; ettan Carina Cassoe Krüth, tvåan Isabell Werth och trean Nanna Skodborg Merrald.

– Det man upplever här går inte att jämföra med något jag gjort tidigare. Jag har absolut fått blodad tand och det som känns härligt är ju att Mazy tyckte det var så kul. Väldigt häftigt och något extra att få rida inför en svensk storpublik och få presentera något som jag är glad, nöjd och stolt över, säger hon och syftar på sitt kürprogram.

Vinnare av världscupklassen 2023 på GHS; Carina Cassoe Krüth och Heiline´s Danciera.

Foto: Roland Thunholm

Med det fria programmet som hon komponerat till musik från Lord of the Dance förbättrade hon tillsammans med Mazy Klövenhöj fredagens sjätteplacering i Grand Prix.

– Känslan var ju bättre idag. I går fick jag rida lite med handbromsen i och i dag var laddningen till det positiva, hon växte i det och tyckte det var kul, säger Johanna, som var särskilt nöjd med piruetter, piaff och passage.

Att Mazy växte med uppgiften dag två värderar hon högt.
– Det betyder ju att hon fick med sig ännu bättre erfarenheter från en sådan arena, just att hon var ännu mer lyhörd kändes fint.

Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj njöt av GHS 2023.

Foto: Roland Thunholm

Nu väntar ungefär en månads vila och sedan ska hon sätta i gång utomhussäsongen. Hon skulle gärna rida stortävlingen i tyska Hagen, men exakt hur tävlingsplanen ska se ut kommer Johanna Due Boje att prata igenom med förbundskapten Bo Jenå som följt henne och Mazy under helgen.

– Johanna var väldigt duktig idag, och Mazy är ännu bättre utomhus så det ser vi väldigt mycket fram emot, säger Bo Jenå.

Det finns lite att skruva på, men det finns mycket kvalitet att ta med oss härifrån.

Så här summerar han dressyren vid de första tävlingarna i Scandinavium sedan februari 2020.
– Jag är nöjd. Resultaten är ungefär vad vi förväntat oss, det finns lite att skruva på och det är väldigt bra att fler fått erfarenheten att rida här. Det finns mycket kvalitet att ta med oss härifrån.

Resultat

FEI Dressage World Cup Grand Prix Kür: 1) Carina Cassoe Krüth, Danmark, Heiline´s Danciera, 86.855 procent 2) Isabell Werth, Tyskland, DSP Quantaz, 82.775 procent 3) Nanna Skodborg Merrald, Danmark, Blue Hors Zack 81.385 5) Johanna Due Boje, Sverige, Mazy Klövenhöj, 74.760 procent 6) Jeanna Högberg, Sverige, Astoria, 73.480 procent 7) Jennie Larsson, Sverige, Bonafide, 69.210 procent

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt