Annons
Annons

Fansens kärlekshyllning är över – nu är det bara Allan och Alva

Vid avtackningen sadlade Peder Fredricson, ägare Charlotte Söderström och hästskötare Alva Svensson av All In en sista gång.

Foto: Roland Thunholm

Kärleken strömmande från läktarna när han gick ett stilla varv i Scandinavium tillsammans med sin ryttare Peder Fredricson. I arenan fanns också hans hästskötare Alva Svensson som inte vikit från hans sida sedan juni 2020.
– Han ser inte mycket ut för världen men han ÄR världen, säger Alva.

A true legend. Täcket av guld sa allt som behövde sägas när Scandinavium sa tack för allt till H&M All In.

Han har gjort ett oförglömligt avtryck och är älskad och hyllad av en hel ridsportvärld – men nu lämnar H&M All In världens största arenor. Han åker hem till Grevlunda, till sin kompis Flecu och till gräshagen som är hans favoritplats. Vid hans sida finns hon som varit hans alldeles egna Alva sedan sommaren 2020.

Den kemin de har är…ja den är speciell.

Hon har haft en stor, stor del i att han har fått de här sista åren av framgång på högsta nivå. De har ju en otroligt fin relation, väldigt tajta. Alva har varit väldigt bra på att få honom att må bra. Han har ju varit ganska introvert men blivit lite mer kontaktsökande och där har hon en stor del. Den kemin de har är…ja den är speciell, säger Peder om Alva.

H&M All In tackades av i Scandinavium och hans fans fick chansen att hylla honom en sista gång.

Foto: Roland Thunholm

De har fått uppleva ett OS-guld, ett OS-silver och ett VM-guld. Men det började på en helt annan plats.

Han var ganska tjock, lerig och ville inte komma in alls från hagen.

När jag började hos Peder så gick Allan mycket i sin hage med Flecu. Han var ganska tjock, lerig och ville inte komma in alls från hagen. Han var som en liten vildhäst så där började jag jobba för att få kontakt, säger Alva.

På hösten 2020 började Allans resa mot olympiska spelen i Tokyo och med på den var Alva, till hundra procent.

– Vi vände och vred på alla detaljer för att han skulle må och känna sig så bra som möjligt. Just att göra de här förändringarna som man måste våga för att det ska bli något bättre av det. Det handlade om skor, sadlar, allt …Jag försökte lära mig så mycket som möjligt av hans massörer hur jag skulle kunna hjälpa honom att må så bra som möjligt. Jag la så många timmar på att vi skulle komma nära varandra och på att han skulle lita på mig, säger Alva.

Tokyo kommer jag aldrig att glömma. Det var mitt första mästerskap, min första flygning och jag hade ju jättemycket ansvar.

Exakt när hon blev Allans person är svårt att säga.

– Det växte ju fram under den här tiden, under alla de där timmarna på väg mot OS. Tokyo kommer jag aldrig att glömma. Det var mitt första mästerskap, min första flygning och jag hade ju jättemycket ansvar. Det var liksom lilla jag och lilla Allan, på väg ut i världen jättelångt bort, stundtals kände jag mig ganska liten.

- Vem som helst hade inte kunnat vinna hans förtroende. Man kan aldrig tappa tålamodet eller humöret med honom, säger Peder Fredricson.

Foto: Roland Thunholm

Men hon var rätt person då och hon är rätt person nu.

– Hon läser av Allan väldigt bra. Hon är engagerad och dedikerad. Tar allt på allvar och förstår att det finns inga utrymmen för misstag, skulle aldrig glömma grejer eller strunta idet. Och hon är bra på att jobba i team, säger Peder Fredricson.

Alva, hur blir det för dig nu…?

– Det blir väldigt annorlunda, och tomt på ett sätt. Det känns nästan mer som att jag är Allans person än att jag är Peders hästskötare. Jag har ju alltid varit där Allan är. Det kommer att komma nya hästar…jag älskar ju tävlingsdelen och allt har sin tid, men just nu känns det så… ja ja vet inte…det behövs nog lite tid, säger Alva.

Nya hästar väntar, nya tävlingar och nya resor mot medaljer. Men kvar närmast hjärtat finns den lilla bruna hästen med sex mästerskapsmedaljer, H&M All In.

Under sina första år på Grevlunda, vid OS-silvret i Rio, vid EM-guldet och EM-silvret på Ullevi samt vid många andra segrar sköttes H&M All In av Malin Henlöv. Peder och Lisen Bratt Fredricson har många gånger under lyft fram hennes, hela Grevlundateamets och ägare Charlotte Söderströms enorma betydelse för H&M All Ins karriär.

Publicerad:

Aktuellt