Annons
Annons

Sverige inleder starkt när årets Nations Cup ska avgöras

Patrik Kittel slog till med seger i Grand Prix tillsammans med Touchdown när FEI Nations Cup inleddes i Falsterbo.

Foto: Kim C Lundin

Dubbelt blågult individuellt och andra plats i lag. Sverige öppnade årets sista FEI Dressage Nations Cup med ett styrkebesked i Grand Prix.
– Detta var bland den absolut bästa känslan jag har haft, säger dagens segrare och svenska lagankare, Patrik Kittel.

Efter de två tävlingsdagarna i Falsterbo kommer årets totalsegrare i FEI Dressage Nations Cup att koras. Inför deltävlingen på hemmaplan ligger Sverige av allt att döma på andra plats med 32 poäng efter ledande Tyskland på 56.

Det är så bra vibrationer här i Falsterbo, det känns som att man går in och seglar igenom.

Och efter den inledande tävlingsdagen ser det fortsatt bra ut; Patrik Kittel och Touchdown var på lördagen bäst av alla och red hem segern med 76,674 procent.

– Det är så bra vibrationer här i Falsterbo, det känns som att man går in och seglar igenom. Det var bland den absolut bästa känslan jag haft, väldigt bra. Han har gått Grand Prix i två år och nu har han kraften. Dessutom är han mjuk och kan komma fram och sedan tillbaka igen. Det är träningen som ger utdelning, säger Patrik Kittel.

Det är en himla cool känsla att rida upp på sista medellinjen och allt sitter.

Svensk dressyrs största stjärna vann just före sin mångåriga beridare och kollega på dressyranläggningen och hemmabasen i Tyskland. Med personbästa 74,000 procent såg Malin Wahlkamp-Nilsson och Bergsjöholms Valbonne till att även andraplatsen gick till Sverige.

– Mitt i galoppdelen av programmet tänkte jag att det kändes så lätt. Det är en himla cool känsla att rida upp på sista medellinjen och allt sitter, säger Malin Wahlkamp-Nilsson.

Malin Wahlkamp-Nilsson och Bergsjöholms Valbonne är på väg mot stor internationell dressyrkarriär.

Foto: Kim C Lundin


Sveriges tredje lagresultat stod Marina Mattsson och Helix för. Vid tävlingarna i Rotterdam i början av sommaren gjorde ekipaget succé i sin debut på Nations Cup på internationell fyrstjärnig nivå. Då blev procenten 71,761, den här dagen i Falsterbo blev resultatet 67,000 procent och en nittonde plats.

– Han är ganska het och vi har spänt bågen efter hand, i Rotterdam hittade vi det lite mer offensiva och det får vi vänja oss lite vid att hantera. Jag är glad att vi har hittat den känslan och nu ska vi hantera det utan missar, säger Marina Mattsson.

Både Patrik och Malin gjorde det väldigt bra. En bragd av Malin att sätta personbästa här skulle jag säga.

Med placeringarna 1, 2 och 19 ligger Sverige tvåa efter Danmark efter en dags tävlande.
– Det är absolut inget att klaga på. Både Patrik och Malin gjorde det väldigt bra. En bragd av Malin att sätta personbästa här skulle jag säga. Marina har en väldigt fin häst och de kommer att bli suveränt när alla knappar sitter, säger förbundskapten Bo Jenå.

På söndagen rider Malin Wahlkamp-Nilsson och Marina Mattsson Grand Prix Special för Sverige och Patrik Kittel rider kür. Därefter summeras både omgången i Falsterbo och årets totala Nations Cup.

Sveriges fjärde lagmedlem, Anna Blomgren, blev utesluten eftersom hästen Toerveslettens Sunnshine hade bitit sig i kinden.
– Det är så regeln är och den finns för att skydda hästarna. Hästen mår fint och det var inte orsakat av bettet, säger landslagsveterinär Rasmus Westgren.

Resultat FEI Dressage Nations Cup, dag 1, Grand Prix, CDIO4*:

1) Patrik Kittel, Sverige, Touchdown 76,674%
2) Malin Wahlkamp-Nilsson, Sverige, Bergsjöholms Valbonne 74,000%
3) Daniel Bachmann Andersen, Danmark, Zippo M.I. 73,522%

Fullständiga resultat individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här rids FEI Dressage Nations Cup 2023:

3*Wellington, USA, 22- 26 februari
5*Compiègne, Frankrike, 4-7 maj
3*Budapest, Ungern, 7-11 juni
4*Rotterdam, Nederländerna, 22-25 juni
5*Aachen, Tyskland, 27 juni-2 juli
5*Falsterbo, Sverige, 13-16 juli

Sverige deltar i Wellington, Compiègne, Rotterdam, Aachen och Falsterbo

Vinnarna i respektive klass får ett poäng och sist placerad får så många poäng som det är starter i klassen. Poängen för de tre bästa ryttarna i varje lag räknas sedan ihop och den nation med lägst totalpoäng vinner deltävlingen i FEI Dressage Nations Cup. Om laget har fyra ryttare till start räknas den sämsta bort, har man tre ryttare räknas alla.

Poängutdelning 3* deltävling: 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2
Poängutdelning 4* deltävling: 12, 10, 9, 7, 6, 5, 4, 3
Poängutdelning 5* deltävling: 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4

Nationen med flest poäng totalt efter deltävlingen i Falsterbo vinner FEI Dressage Nations Cup.

Publicerad:

Aktuellt