Annons
Annons

Petronellas framtidshäst levererar stort: ”Inte maxnivå”

Petronella Andersson och Odina van Klapscheut radar upp pallplatser och segrar på hög internationell nivå.

Foto: Bildbyrån/Mathilda Ahlberg

Två segrar och en rad pallplatser, det är det fem- och fyrstjärniga facit för Odina van Klapscheut under 2023. I lördagens kval till Falsterbo Grand Prix slutade hon på nytt tvåa.
– Jag tror inte detta är hennes maxnivå, hon kommer att ge mycket glädje i Nations Cup och Grand Prix, säger Petronella Andersson.

Det svenska toppekipaget var fem hundradelar bakom segrande Nicola Philippaerts och Klaartje Z från Belgien. På tredje plats slutade irländska Marc McAuley, 38 hundradelar bakom Petronella, tillsammans med GRS Lady Amaro. De tre på pallen gick ut tidigt och de la upp ribban högt.

– Vi tre var väldigt snabba i början. Såklart var det ett gäng som försökte ta tiderna, men jag tror att man såg att antingen behövde man verkligen försöka eller så var det bättre att spara lite på kraften, säger Petronella.

En riktig lady. När man känner henne så vet man att hon ibland försöker bestämma lite själv och det är ju en liten fin gräns där när man ska säga att hon får lugna sig lite.

Att det nioåriga stoet Odina van Klapscheut har pallplatser i sig på den här nivån har hon redan visat. Hon imponerar om och om igen på sin ryttare som ridit henne sedan hon kom till Stephex Stables som sjuåring.

– Det är en atletisk häst som har en helt fantastisk inställning, en riktig lady. När man känner henne så vet man att hon ibland försöker bestämma lite själv och det är ju en liten fin gräns där när man ska säga att hon får lugna sig lite. Jag vet att hon är snabb och jag är väldigt nöjd med henne idag, säger Petronella Andersson.

Jag tror inte att det här är hennes maxnivå. Jag tror hon kommer att ge mycket glädje även i Nations Cup och GP.

Som beridare på Stephex Stables har Petronella ansvar för ett team med hästar och anställda. Hon har en rad hästar på internationell femstjärnig nivå och flera av dem är antingen klara för eller väldigt nära Nations Cup och Grand Prix.

Castres van de Begijnakker Z är just nu bäst av dem alla och matchas för en uttagning till höstens EM i Milano. Efter de starka formbeskeden som tog fart i Wellington, Florida, i våras och som sedan fortsatt runt om i Europa tror Petronella Andersson att mycket roligt väntar.

– Absolut, och Odina är bara nio år. Jag tror inte att det här är hennes maxnivå. Jag tror hon kommer att ge mycket glädje även i Nations Cup och GP, säger Petronella Andersson, som rider GP i Falsterbo på söndagen med Castres.

Resultat:

1,50-hoppning med tidshoppning:

1) Nicola Philippaerts, Belgien, Klaartje Z , 0 fel, 55.44 sek
2) Petronella Andersson, Sverige, Odina van Klapscheut, 0 fel, 55.49
3) Marc McAuey, Irland, GRS Lady Amaro, o fel, 55.87 sek

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt