Annons
Annons

Ankarcrona efter sjundeplatsen: ”Viktigt att fortsätta pusha”

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero charmade som vanligt publiken i Falsterbo, med 4+0 fel fick de stora hyllningsjubel vid Nations Cup 2023. 

Foto: Roland Thunholm

Ledaren för det svenska hopplandslaget är inte nöjd med att bli sjua i Longines FEI Jumping Nations Cup i Falsterbo. Men han viker inte en tum från sin linje att bygga långsiktigt.
– Resultatet här idag är inte tillräckligt bra, men för framtiden finns mycket positivt, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Inga guldmedaljörer från OS i Tokyo eller VM i Herning red i det svenska laget vid fredagens nationshoppning i Falsterbo. I stället fick Henrik Ankarcrona en ny chans att ge fler ekipage erfarenheter och rutin kring att representera Sverige under press på den stora internationella scenen.

Vi vet att det krävs minst två dubbelnollor för att vara med i toppen och tills vi presterar det så får vi finna oss i att vara här resultatmässigt.

Wilma Hellström med Cicci BJN (äg: WH Sporthorses), Marcus Westergren med Fellaini de Liebri Z (äg: Per Finhammar och Lotta Finhammar), Rolf-Göran Bengtsson med Zuccero (äg: Holsteiner Verband Hengsthaltungs GmbH) och Petronella Andersson med Castres van de Begijnakker Z (äg: Stephex Stables) fick sammanlagt 16 fel och det räckte till sjunde plats av åtta lag. Schweiz var dagens vinnare med totalt 4 fel.

– Det klart att vi inte är nöjda för jag tycker att jag har ett lag här som kan vinna, men det är överlag väldigt bra hoppning och det handlar om små justeringar kring precision för att vara nolla istället för fyra fel. Men vi vet att det krävs minst två dubbelnollor för att vara med i toppen och tills vi presterar det så får vi finna oss i att vara här resultatmässigt, säger Henrik Ankarcrona.

- Han är som en nallebjörn och väldigtg omtyckt av alla oss som jobbar med honom, sa Petronella Andersson om Castres van de Begijnakker Z efter att de hoppat med 4+4 fel i Falsterbos Nations Cup 2023.

Foto: Roland Thunholm

Förbundskaptenen har ofta varit tydlig med att han bygger för en fortsatt stark svensk hoppsport och för en ”Golden age” som håller i sig så länge än.

Det sämsta man kan göra är att riva upp himmel och jord och springa iväg och ändra en massa saker. Nu jobbar vi på från det här och matchar långsiktigt vidare.

Det gör man genom att lära sig av erfarenheter, även om man inte alltid vinner.
– Det är viktigt att fortsätta pusha, vi behöver få fler att välja mellan och hela tiden bredda toppen för att kunna ta fler medaljer. Då måste man få de här chanserna. Det sämsta man kan göra är att riva upp himmel och jord och springa iväg och ändra en massa saker. Nu jobbar vi på från det här och matchar långsiktigt vidare.

Ett av dagens glädjeämnen var Rolf-Göran Bengtssons Zuccero som gjorde sin första femstjärniga Nations Cup och gjorde det med 4+0 fel.
– Han känns så fin. Efter den allergiska reaktionen i Stockholm har han tävlat lite för lite, men vi fick ett bra svar idag, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Tillsammans med Cicci BJN har Wilma Hellström radat upp stabila nationshoppingar under 2023. I Falsterbos Nations Cup red de med 4+0 fel.

Foto: Roland Thunholm

Även Wilma Hellström och Cicci BJN red med 4+0 fel och gjorde ännu en fin Nations Cup för Sverige.
–  Jag är nöjd med båda rundorna, hon kändes super, säger Wilma.

Ekipaget som gjorde succé med en fjärdeplats vid Rolex femstjärniga GP i La Baule, Marcus Westergren och Fellaini de Liebri Z, hade en lite tyngre dag på jobbet.

– Det har varit en otrolig möjlighet att få vara med i det här svenska laget. Vi ska fila på vilka förändringar i förberedelserna vi kan göra, för kapaciteten har hon. Men så klart är jag besviken för jag önskade mer, säger Marcus.

Nu jobbar jag vidare med att förbättra det jag kan och hoppas att nollorna ska komma.

Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z visade återigen sin imponerande jämnhet och höga lägstanivå, 4+4 fel var deras resultat under fredagen.
– Nu jobbar jag vidare med att förbättra det jag kan och hoppas att nollorna ska komma. Castres kändes väldigt fin och det kändes fantastiskt att få rida här i Falsterbo, säger Petronella.

Tävlingarna i Falsterbo fortsätter på lördagen med derby och avslutas på söndagen med Falsterbo Grand Prix.

Marcus Westergrens Fellaini de Liebri Z har massor av kapacitet, men är ännu orutinerad i de största sammanhangen.

Foto: Roland Thunholm

Resultat Longines FEI Jumping Nations Cup:

1. Schweiz 4 fel, 225,46 sek
2. Storbritannien, 8 fel, 225,06 sek
3. USA, 8 fel, 228,87 sek

7. Sverige, 16 fel, 228,98 sek
Wilma Hellström, Cicci BJN, 4+0 fel, 75,52 sek
Marcus Westergren, Fellaini de Liebri Z , 12+18 fel, 79,99 sek
Rolf-Göran Bengtsson, Zuccero, 4+0 fel, 76,73 sek
Petronella Andersson, Castres van de Begijnakker Z, 4+4 fel, 76,73 sek

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på SVT Play finns HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt