Annons
Annons

Jens i fortsatt EM-ledning - laget tvåa inför avgörandet

Foto: Roland Thunholm

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit fortsätter att regera på EM i hoppning. Felfritt och kvar i individuell ledning efter torsdagens klass. Svenska laget ligger tvåa efter Tyskland.
- Det var bra och enligt plan, han hoppade precis som jag hade tänkt mig, säger Jens.

Det var både högre och svårare när laghoppningen drog igång under torsdagen i Milano. Och det skulle dröja till startnummer 24 innan första felfria rundan kom.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona hade inför hoppningen ändrat startordning i svenska laget och när Henrik von Eckermann och Iliana gick in med startnummer 54 hade bara sju ekipage varit felfria. Speciellt sista linjen och sista hindret skördade många offer.

Henrik von Eckermann är sällan nöjd med en runda. Men nu satt allting perfekt.

Foto: Roland Thunholm

- Sista linjen är tuff. Först vattnet och så ner till den smala oxern. Och att på slutet få tillbaka dem på sista linjen. Det är en bana där man måste rida med mycket finess och ha flera växlar i hästen, säger Henrik von Eckermann.

Otroligt skönt att sätta en nolla.

Han, som sällan är helt nöjd med en runda, var för en gångs skull just det.
- Otroligt skönt att sätta en nolla och på det sättet hon gjorde det. Ridningen fungerade riktigt bra och jag var nöjd med rundan.

Wilma Hellström och Cicci BJN i torsdagens laghoppning.

Foto: Roland Thunholm

Wilma Hellström och Cicci BJN fick som så många andra problem i trekombinationen och så föll sista hindret.
- Jag är inte nöjd, såklart. Jag vill hoppa felfritt. Första felet, där skulle jag ha gjort sju steg in i trekombinationen, men jag landade och la in ett extra. Vid sista hindret tänkte jag lite för mycket på frambommen och fick bakbommen istället, analyserar Wilma.

Besviken och frustrerad, men det är vad det är.

- Så är det ibland i sporten. Man är besviken och frustrerad, men det är vad det är. Jag tycker ändå att Cicci gjorde det bra.

Jens och Cosmo trivs i Italien. Fortsatt prickfri hoppning.

Foto: Roland Thunholm

När Jens Fredricson red in på banan var det inte bara hans egen EM-ledning som stod på spel. Sverige behövde verkligen en nolla för laget. Men själv visste han inte hur det gått för tidigare lagryttare.

Man måste gå in och sända en bra känsla till både hästen och sig själv och sitt team.

- Jag visste inte om det, jag höll på och hoppade fram och skalade bort det. Jag har inte så mycket känslor då. Man måste kunna gå in och sända en bra känsla till både hästen och sig själv och sitt team, menar han, och fortsätter:

- Nu är man här och får vara med och då ska man göra sitt bästa. Många sitter där hemma och skulle vilja vara med och det är ett mycket sämre läge. Därför är det ingen idé att vara nervös och schabbla bort det.

Så blev rundan också precis som planerat. Felfritt och inom tiden.
- Jag red precis de sprången jag ville. Han var kanske lite låg på tvåan, men jag chansade och vände upp där. Annars hoppade han super.

Zuccero har alla kvaliteter som mästerskapshäst, menar Rolf-Göran.

Foto: Roland Thunholm

Som så många gånger förr var det Rolf-Göran Bengtsson som skulle avsluta för Sverige. Och det började bra. Men så vid planket, som ingen annan rivit, kom Zuccero i korsgalopp.
- Trekombinationen hoppade han jättebra igenom. Lugnt och fint, hinder för hinder och hoppade fint ut. Så det var precis som att han själv sa ”jippie, det var bra”. Och så gör han en bock-kick. Tyvärr hamnar han i korsgalopp efter den och då hade jag honom inte i balans fram till plankan. Det blir inget bra avtramp, det blir på ett ben bara, förklarar Rolf-Göran rivningen, och konstaterar:
- Det var högst onödigt.

Så det var precis som att han själv sa ”jippie, det var bra”. Och så gör han en bock-kick.

Det blev en till rivning och totalt åtta fel. För Sverige innebar det 9,51 fel totalt och laget halkade ner till andra plats. Blott 0,2 fel bakom ledande Tyskland på 9,31.
- Jag red inte bra på slutet. Definitivt inte. Det var ett fel för mycket idag för laget. Det hade varit bra att ha lite marginaler. Vi vet hur lätt en bom ramlar ner och det hade varit skönt att ha näsan före. Men vi får tjura ihop och sen komma igen.

Resultat lag

160-hoppning, laghoppning runda 1: 1) Tyskland 9,31 fel 2) Sverige 9,51 3) Schweiz 9,92 4) Irland 10 5) Österrike 16,77 6) Italien 18,42 7) Nederländerna 19,29 8) Spanien 21,59 9) Frankrike 22,47 10) Storbritannien 24,42

Fullständig ställning lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De tio bästa lagen går vidare till andra rundan som rids imorgon fredag. Därefter delas lagmedaljerna ut.

Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z kvalade precis vidare till fredagens runda, men har valt att stryka sig. 

Foto: Roland Thunholm

Precis som för Wilma och Rolf-Göran blev det åtta fel även för Sveriges individuella ryttare Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z.

- Han kändes egentligen okej, han var fräsch och hoppade bra. Men två ner är ändå inte vad man önskar och vad man har tänkt sig. Lite stolpe ut, konstaterar Petronella.e

Det är bättre att hästen får stå över och matchas mot andra tävlingar.

Med 13,15 fel landar hon på plats 50 i den individuella ställningen. Just 50 ekipage går vidare till fredagens hoppning. Men Petronella kommer inte att starta i fredagens klass, berättar Henrik Ankarcrona.
- Hästen har hoppat väldigt väl hela året och haft en formkurva uppåt, men de har inte riktigt fått till det här. Att hoppa en tung runda imorgon när man ligger så långt ifrån... då är det bättre att hästen får stå över och matchas mot andra tävlingar, säger han.

Resultat individuellt

Aktuell ställning individuellt efter två rundor: 1) Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit 0 fel 2) Philipp Weishaupt, Tyskland, Zineday 0,31 3) Steve Guerdat, Schweiz, Dynamix de Belheme 0,43 4) Julien Epaillard, Frankrike, Dubai du Cedre 0,61 5) Henrik von Eckermann, Sverige, Iliana 0,70 6) Emanuele Camilli, Italien, Odense Odeveld 1,18 31) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Zuccero 8,81 33) Wilma Hellström, Sverige, Cicci BJN 9,50 50) Petronella Andersson, Sverige, Castres van de Begijnakker Z 13,15

Fullständiga resultat och ställning individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt