Annons
Annons

Stark insats av svenska laget - Patrik och Therese topp 10 individuellt

Foto: Roland Thunholm

I extremt tuff konkurrens blev det till slut en fjärdeplats för det svenska laget på EM i dressyr i Riesenbeck. Storbritannien höll undan för värdnationen och tog hem guldet.

Det var en lagtävling som innehöll det mesta under EM i dressyr i Riesenbeck 2023 och för svensk del var det inget undantag. Med två debutanter och två veteraner hade förbundskapten Bo Jenå ett spännande utgångsläge.

Efter att Johanna Due-Boje hade genomfört ett program med vissa utmaningar och Malin Wahlkamp-Nilsson gått in och gjort ett klart godkänt resultat på dryga 70 procent var det sedan upp till de två veteranerna att gå in och göra vad de kunde för laget.

Therese Nilshagen var först ut dag två tillsammans med Dante Weltino, som hon ridit i över tio år nu. De fick till ett stabilt program med lite extra stjärnglans över både den ökade traven och galoppen där Therese visade att det finns ytterligare potential i den nu 16 år gamla valacken.

- Vi har en stor styrka i att vi har ridit ihop så länge och nu kan vi utnyttja den erfarenheten, jag tror att vi kan plocka ytterligare några poäng från där vi var idag. Vi ska göra vårt bästa för att göra det på fredag i specialen, säger Therese efter sin ritt.

Foto: Roland Thunholm

Sist ut i laget och näst sist ut för dagen var Patrik Kittel och Touchdown, ett ekipage som även de börjar bli ett av de mer sammansvetsade. Patrik levererade ännu en stabil ritt på över 75 procent och även han känner att det finns mer att plocka fram.

- Det fanns några ställen här och där som kunde varit bättre men jag är jättenöjd med hur vi inledde det här mästerskapet, säger Patrik efter tävlingen.

Storbritannien tog hem guldet

Medaljkampen blev en intensiv duell mellan Tyskland och Storbritannien där de två storfavoriterna Jessica von Bredow-Werndl och Charlotte Fry möttes i tävling för första gången. Det var Jessica som triumferade individuellt men Storbritannien knep guldmedaljen i lagtävlingen. För Sverige blev det precis som i Hagen för två år sedan en fjärdeplats bakom Danmark som tog hem bronset.

- Med tanke på att Juliette Ramel var tvungen att avstå och vi hade två debutanter i laget den här gången så är en fjärdeplats ett jättebra resultat. Malin är inte långt bakom och hon har lärt sig väldigt mycket av den här erfarenheten, säger förbundskapten Bo Jenå efter tävlingen.

Under fredagen fortsätter EM dit de 30 bästa går vidare, vilket betyder att det blir Patrik och Therese som fortsatt får representera Sverige individuellt.

Resultat i lag:

1. Storbritannien (Gareth Hughes/Classic Briolinca, Carl Hester/Fame, Charlotte Dujardin/Imhotep, Charlotte Fry/Glamourdale) 242,220
2. Tyskland (Matthias Alexander Rath/Thiago GS, Isabell Werth/DSP Quantaz, Frederic Wandres/Bluetooth OLD, Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB), 239,674
3. Danmark (Daniel Backmann Andersen/Vayron, Andreas Helgstrand/Jovian, Carina Cassøe Krüth/Heiline's Danciera, Nanna Skodborg Merrald/Blue Hors Zepter)
4. Sverige (Johanna Due-Boje/Mazy Klövenhöj, Malin Wahlkamp Nilsson/Bergsjöholms Valbonne, Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD, Patrik Kittel/Touchdown) 221,522

Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat individuellt:

1. Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB, Tyskland, 84,612%
2. Charlotte Dujardin/Imhotep, Storbritannien, 82,422%
3. Charlotte Fry/Glamourdale, Storbritannien, 81,258%
9. Therese Nilshagen/Dante Weltino, Sverige, 75,621%
10. Patrik Kittel/Touchdown, Sverige, 75,171%
36. Malin Wahlkamp-Nilsson/Bergsjöholms Valbonne, Sverige, 70,730%
59. Johanna Due-Boje/Mazy Klövenhöj, Sverige, 65,978%

Fullständiga resultat individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stora Enso Stolt sponsor av svensk dressyr

Stolt sponsor av svensk dressyr

Publicerad:

Aktuellt