Annons
Annons

Frida en hundradel från segern i historisk Top 10 Indoor Eventig

Foto: Roland Thunholm

Tajt och snabbt med härligt flyt var receptet för ettan och tvåan i den första Top 10-finalen någonsin i inomhusfälttävlan. Och så nära det var att bli svensk seger.

Svenska VM-ryttaren Frida Andersen hade tankat Box Compris full med självförtroende och det åttaåriga stoet glänste inför ett fullsatt Friends Arena i den allra sista tävlingsklassen på SIHS 2022.

- Jag är så glad, hon var fantastisk idag, så fin, säger Frida Andersen som vann inomhusfälttävlan på Friends 2021.

Och hon såg länge ut att kunna ge SIHS-publiken en hemmaseger som avslutning på årets tävlingar. Men det ska inte vara lätt att vinna en final för Top 10.
Vi hann nog alla hoppa upp i luften och vända och landa ganska tungt…så nära... men det är ju fantastiskt samtidigt.

Den regerande olympiska mästarinnan, Julia Krajewski från Tyskland, gick för att ta tiden som satts av Frida men fick ge sig och slutade trea med Nickel 21. Inte heller Nya Zeelands Tim Price, bronsmedaljör på VM, eller USA:s Boyd Martin med lagsilver på VM gick förbi. Men segern gick till Frankrike. För efter att ha vunnit kvalklassen i torsdags hade Maxime Livio bästa utgångsläget som siste ryttare ut. Och med en hundradels sekund snuvade han Frida Andersen på seger

- Vi hann nog alla hoppa upp i luften och vända och landa ganska tungt…så nära…det är surt så klart men det är ju fantastiskt samtidigt. Och jag tror inte att jag hade kunnat göra nåt annorlunda faktiskt, jag gjorde allt jag kunde och det räckte inte hela vägen, säger Frida Andersen som vann 100 000 kronor för andraplatsen.

Det var fina rundor med en spännande avslutning. Jag får dela med mig lite av pengarna till Frida...

Segern i den första Top 10 Indoor Eventing, och segerchecken på 200 000 kronor, gick till Maxime Livio.

- Jag är så glad för min häst skull, han är otrolig. Det var en fantastisk tävling idag. Vi visade vad terrängen i fälttävlan handlar om och det var fina rundor med en spännande avslutning. Jag får dela med mig lite av pengarna till Frida, säger den franska världsstjärnan.

Foto: Roland Thunholm


Tävlingen som helhet och banan, designad av Staffan Lidbeck, fick högt betyg.

- Cool tävling med fantastisk publik. Och en bra bana som gjorde att man behövde en riktig fälttävlanshäst med hörnen och smalhinder med erfarenhet. Bra frågor till ryttarna och bra bana som helhet, säger Julia Krajewski.

Det är ett bra sätt att visa upp våran sport och hästarna. Det är inte sista gången jag är i Stockholm.

Utan att lova något var både Julia Krajewski och Maxime Livio mer än posiitiva till en fortsättning för Top 10 på SIHS.

- Det är ett bra sätt att visa upp våran sport och hästarna. Det är också en bra utmaning för oss ryttare att rida snabbt på det här sättet, jag rider sällan omhoppningar till exempel. Det är inte sista gången jag är i Stockholm, säger Julia Krajewski.

Hon fick medhåll av Frida Andersen.

- Jag älskar när det är skarpt läge. Det betyder jättemycket för oss att vara här och tävla. Och nu när vi är kvalade till OS i Paris så kan vi marknadsföra det och få ett lyft med sponsorer också. Och publiken och arenan är underbar. Jag älskar att tävla här.

Fullständigt resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt