Utbilda dig till grönt kortutbildare

Foto: Upplands Ridsportförbund

Här hittar du information för dig som är grönt kortutbildare eller vill bli utbildare i distriktet.

GRUNDKRAV FÖR GRÖNT KORTUTBILDARE (Korta varianten):

  • Minst 20 år gammal
  • Lägst SRL 1, licensierade C-tränare eller officiell funktionär
  • Basledarutbildningen
  • Samt har god kunskap om hästar, hästhantering, hästens beteende, säkerhet samt en stor kunskap och erfarenhet av tävling inom ridsporten. Du ska även vara en bra förebild och en pedagogisk ledare.

Det här krävs för att bli gröntkortutbildare

En godkänd grön kort utbildare är utbildas i ett av Svenska Ridsportförbundets distrikt, och det är föreningen som anmäler utbildaren till utbildningen.
Varje förening kan utse en eller flera grön kortutbildare, nya utbildare utbildas fortlöpande och alla utbildare måste gå fortbildningen minst vartannat år för att få behålla sin behörighet. Vi rekommenderar att man går fortbildningen varje år men minst vartannat år i samband med revidering av materialet (samma år som TR).
För att få bli utbildare ska man ha gått Basutbildningen (obligatorisk), vara minst 20 år och ha någon av SvRF:s utbildningar i botten som till exempel lägst Ridlärare SRL 1, C-tränare, eller officiell funktionär. Utöver grundkraven ska utbildaren ha god kunskap om hästar, hästhantering, hästens beteende, säkerhet samt ha stor kunskap och erfarenhet av tävling inom Ridsporten. Som Grönt kort utbildare ska man vara en bra förebild och en pedagogisk ledare.
Det är utbildarens ansvarar för att ha tillräckligt god kunskap för att kunna genomföra kursen enligt den plan och krav som finns, saknar man kompetens i vissa delar så ta hjälp av en annan utbildare, tränare eller ridlärare. Det är även utbildarens ansvar att hålla sig uppdaterad på materialet, TR samt att man går sin fortbildning minst vartannat år.

Praktikst genomförande

  • Inforamtion om grönt kort kuren skall skickas in till kansliet före inbjudan går ut till medlemmarna, skriv gärna om inbjudan ska delas eller om kursen är stängd för utomstående.
  • Ha gärna en uppstart träff där ni ser att alla kommer in på utbildningsportalen.
  • Alla GK-deltagare ska vara klara med sin webbutbildning senast fem (5) dagar före det första utbildningstillfället.
    Webbplatsen innehåller stora delar av kursen men även ett antal filmer samt olika självtester. Testerna innehåller frågor om SvRF:s organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen.
    Även efter avslutad kurs kan deltagaren gå in och repetera och testa av sina kunskaper.
    Webbplatsen, kostar 150 kr/st och köps på www.sisuforlag.se
  • Den fysiska utbildningen motsvarar 9 timmar plus skrivning. Timmarna får med fördel fördelas ut på flera tillfällen.
  • Förkunskapsintyget ska lämnas in till utbildaren i samband med den första fysiska träffen.
  • Proven ska rättas och deltagarna ska få information om de är godkända eller ej,
  • Deltagarna får pappersintyget att de har Grönt kort.
  • Redovisningstabellen skickas till johanna.blom@ridsport.se eller Upplands Ridsportförbund, Möllersvärdsgatan 12, 754 50 Uppsala.
    Redovisningstabellen sparas en enhet med antagen GDPR policy.
  • Kansliet registrerar de Gröna korten i TDB.

Grönt kort utbildaren ska genomföra och uppmuntra kursdeltagarna att genomföra kursen Ren vinnare i ett steg i det Svenska Riksidrottsförbundets antidopingprogram. Samt informera och uppmuntra föreningen att genomföra Vaccinera klubben.

Handledarmaterialet

  • Alla områden i handledarmaterialet är obligatoriskt att genomföra i varje kurs.
  • Handledarmaterialet ger en minimi bild av vad som ska gås igenom.
  • Utbildningsmaterialet, upplägget och handledarmaterialet revideras i vid behov dock minst vartannat år.
  • Alla utbildare har inloggning till utbildningsportalen Grönt kort Ridsport, där har man även tillgång till det webbaserade materialet och möjlighet att ta ut rapporter för att se att ens deltagare är klara med sin webbaserade del.


Målet med Grönt kort

Målet med kursupplägget och materialet är dels att höja säkerheten på tävlingsplatserna men också att ge ryttare och föräldrar mer kunskap och göra det roligare att tävla. Med Grönt kort kursen vill vi skapa ett forum för samtal kring etik, moral, vett och etikett, samt regler och allmän hästkunskap. Vi vill betona ridsportens ledstjärnor och ”code of conduct” och vill att alla som genomgått kursen har en likvärdig kunskapsgrund att stå på och är bra förberedda inför tävling.

Vad krävs för att få gå en Grönt kort kurs?

För att delta i en Grönt kort kurs måste man ha vissa förkunskaper:

  • Ryttaren ska med en god sits på ett säkert, balanserat och följsamt sätt kunna rida hästen i samtliga gångarter. (inkluderar sadling, tränsning, visitering m.m.) Kusken ska visa körning på ett säkert och balanserat sätt, på ett fyrkantigt spår, i skritt och trav samt göra halt. (inkluderar selning, tränsning, visitering m.m.) Linförare ska ha gått en linförarkurs med godkänt resultat. Förkunskapskrav för voltigör är att på ett tryggt och säkert sätt kunna visa grundövningar för minst lättklass i skritt. Kunna hantera hästen på ett säkert sätt från marken vid skötsel, samt medverka vid av- och påklädning av hästens voltigeutrustning
  • För funktionsnedsatta med fysiska problem krävs endast rid/körprov. Rid/körprovet ska vara individanpassat.
  • För personer med intellektuell funktionsnedsättning, krävs inget eget Grönt kort. Personen tävlar på målsmans eller annan myndig persons Grön kort. Exempel på prestation som motsvarar ovanstående krav i samtliga grenar är:
  • Genomfört och godkänt lägst märke III.
  • Fullföljt en start i någon av grenens lägsta tävlingsklass på klubbtävling. Uppsuttna krav gäller inte målsman, annan myndig person samt kusk. Uppsuttna krav gäller istället för ryttaren under 14 år. (gäller inte funktionsnedsatta med intellektuell funktionsnedsättning) Detta ska intygas av Svensk Ridlärare lägst level I eller licensierad tränare med lägst C-tränarbehörighet. Det är också viktigt att deltagarna har förkunskaper kring häst och hästhantering.

Den baskunskap som finns samlad på www.ridsport.se/hästkunskap är en bra grund för deltagarna.

Registrering av Grönt kort i TDB

Personer som tävlar i olika grenar för olika föreningar skall personen ha flera konton i TDB.

Ingen person under 18 bör ha ett eget konto i TDB då de inte har tillgång till Fullständigt BankID, som krävs för att anmäla sig till tävling. Minderåriga bör iställes läggas till under "Mina sidor - Ryttare" under förälders/målsmans profil i TDB.

Distriktet tar ut en administartionskostnad för registeringen av de gröna korten i TDB, avgiften är 100 kr/person och faktureras föreningen.

Publicerad:

Snabbfakta för utbildarna

  • Deltagarna ska genomför den Webbaserade utbildningensdelen den skall vara klar senast fem dagar före första utbildningsträffen.
  • Den fysiska delen av utbildnignen är minst 9 timmar plus provtillfället.
  • Förkunskapsintyget är uppdaterat sendan 2021 och innehåller ridning, lastning, visa häst vid hand, binda upp hästen med säkerhetsknut, visitering, ta på och ta av täcke, dekorativ hästvård.
    Intyget ska skrivas under av en godkänd SRL 1-3 eller licensierad C-A tränare.
  • Kostanden för kursmaterialet är 150 kr och köps på SISU FÖRLAG
  • Kostnaden för registering i TDB är 100 kr och faktureras föreningen.