Dags att nominera till Ryttargalan

Ryttare på led.

FOTO: Mikael Sjöberg

Rider du på världens bästa ridskola och har världens bästa ridlärare och finns världens bästa ridskolehäst på din ridskola? Då ska du skicka in din nominering.

Årets ridskola

Rider du på världens bästa ridskola eller har du en ridlärare som gör din tid i stallet till veckans höjdpunkt? För att hylla alla goda ledare och lyfta ridskolans viktiga roll, behöver vi din hjälp att utse Årets ridlärare och Årets ridskola 2023. Ett pris i samarbete med Folksam.

Den svenska ridskolan är unik i världen, ingenstans är ridsport så tillgänglig för så många som just här! På cirka 450 ridskolor landet runt erbjuds ridsport för alla, hela livet och möjligheten att mötas, trivas och utvecklas med hästar. Det är vi superstolta över, och för att hylla våra ridskolor delar vi ut priset Årets Ridskola i samarbete med Folksam.

Tre nominerade – en vinnare

Vi ser fram emot din nominering! Alla som är medlemmar i en förening inom Svenska Ridsportförbundet kan nominera till priset. Du nominerar till ditt ridsportdistrikt som i sin tur nominerar en eller max tre kandidater till vår Ridskole- och Utbildningssektion, som utser vinnaren.
Tre nominerade till priset presenteras innan vinnaren.

Årets Ridskola hyllas under Ryttargalan i november 2023.
Priset är ett utbildningsstipendium till ett värde av 40 000 kronor. Pengar som till exempel kan användas för utbildning, föreläsning eller clinic.

Nominera så här

Mejla en kortfattad beskrivning (max 2 000 tecken) av ridskolans vinnande verksamhet och varför du tycker den är värd utmärkelsen Årets ridskola.
Lyft det som utmärker ridskolan, det kan handla om hästar och hästhållning, lektionsverksamhet, undervisningen eller något annat som visar på mästarklass.
Observera att det ska vara en ridskola/förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.
Ange ditt namn, adress, e-post och telefon och gärna din roll i föreningen (styrelse, lektionsryttare etc).

Mejla din nominering till uppland@ridsport.se senast 20 september 2023.

Kriterier

Vi gör en helhetsbedömning av ridskolan men tittar särskilt på:

 • Att hästar och hästhållning håller hög klass.
 • Att rid- och hästutbildning håller hög klass.
 • Att ridskolan är knuten till en av Svenska Ridsportförbundets medlemsföreningar.
 • Att basverksamheten håller hög klass.
 • Och drivs i enlighet med vår gemensamma vision och värdegrund.
 • Att ridskolan har utbildad och diplomerad personal.
 • Vi tittar också på till exempel ekonomi, kringaktiviteter, kommunkontakter och fina satsningar med mera.

Årets ridlärare

Har du Sveriges bästa ridlärare? En fantastisk pedagog, genomklok hästmänniska och en klippa som gör din tid i stallet till veckans höjdpunkt? Nominera Årets ridlärare nu.

En bra ridlärare gör den svåra ridkonsten enkel och får dig att utvecklas på dina villkor. En bra ridlärare väcker lust, lyfter eleverna och gör din stund i stallet till veckans bästa.
Har du Sveriges bästa ridlärare? Nu kan du nominera honom eller henne till Årets Ridlärare 2023.

Tre nominerade – en vinnare

Årets ridlärare delas ut av Granngården och Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion och är ett sätt att lyfta det goda ledarskapet inom ridsporten.

Du nominerar till ditt ridsportdistrikt som i sin tur nominerar en eller max tre kandidater till vår Ridskole- och Utbildningssektion, som utser vinnaren. Sedan presenteras tre nominerade till priset innan vinnaren.

Priset är ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor samt ett presentkort hos Granngården till ett värde av 10 000 kronor.

Årets ridlärare hyllas på Ryttargalan 2023.

Så här nominerar du

Föreningar och alla som är medlemmar i någon av våra anslutna föreningar kan nominera till priset.
Motivera med max 2 000 tecken varför du anser att just denna person ska bli Årets ridlärare.
Ange Svensk ridlärare (SRL)-nivå samt gärna hur länge ridläraren varit verksam, antal lektioner per vecka och om hen arbetar hel-/deltid.
Observera att ridläraren ska vara verksam vid en ridskola/förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Glöm inte att ange:

 1. Namn, förening och kontaktuppgifter på den du nominerar.
 2. Namn, förening och kontaktuppgifter på dig som nominerar.
 3. Skriv nomineringen i ett mail eller använd blanketten HÄRWord, 23.8 kB, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. (glöm inte att spara ner blanketten innan du börjar skriva).
 4. Maila din nominering till uppland@ridsport.se senast den 20 september 2023.

Distriktet gör ett urval och nominerar en ridlärare till centrala kansliet senast 1 oktober. Därefter utses en vinnare av Ridskole- och Utbildningssektionen

Kriterier

 • Med ridlärare menar vi en yrkesverksam person som är diplomerad Ridlärare I, II eller III och yrkesverksam vid en ridskola där föreningen är ansluten till Svenska Ridsportförbundet.
 • Årets ridlärare har lång erfarenhet av sin yrkesroll och är en erkänt skicklig utbildare både inom dressyr, hoppning och hästkunskap.
 • Årets ridlärare står för god hästhållning och hästvälfärd.
 • Det är viktigt att ridlärarens ledarinsatser ligger i linje med Svenska Ridsportförbundets idé- och strategiprogram.
 • Ridläraren ska också arbeta efter Ridsportens ledstjärnor samt delta på Svenska Ridsportförbundets vidareutbildningar.

Årets ridskolehäst

Ridskolehästarna betyder så mycket för så många och är hjärtat i vår unika ridskoleverksamhet. Därför vill vi hylla dem med det fina priset "Årets ridskolehäst" som delas ut på Ryttargala i november. Nominera din favorit nu!

De tröstar, lyssnar och lär oss fatta galoppen. De får oss att må bra och utvecklas och blir vänner man minns med värme, hela livet. Har du en ridskolehäst som betyder något extra för dig. En karaktär, en perfekt läromästare eller kanske din bästa vän?

Kanske en sådan som Sickan från Österlens RK som vann det allra första priset 2017. Eller coole Quinn från Mariestads RK, stolt segrare 2018. 2019 vann ingen mindre än Norrköpings FRKs egen krydda, Qummin priset. Årets ridskolehäst 2020 blev allsidiga Annie som sprider glädje hos Djursholms RK. 2021 gick priset till läromästaren Robert från Hallsta Ridklubb . 2022 kammade Sundsvalls RK hem titeln genom superhästen Coolboy Rory.

Att nominera är enkelt

 1. Berätta med max 1000 tecken varför du tycker ridskolehästen är värd priset och vad som är speciellt med just din favorit.
 2. Mejla texten tillsammans med ett foto på hästen till margareta.borg@ridsport.se
  Det är viktigt att din bild håller god kvalité och att du har rätten till bilden. Bilden bör vara cirka 2000 pixlar bred eller hålla en upplösning på minst 1 Mb.

Vem som helst får nominera men tänk på att det ska vara:

 • En ridskolehäst eller ponny som går regelbundet i ridskoleverksamheten.
 • Finnas på en ridskola som tillhör en förening som är ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

En jury från Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion utser finalister och en vinnare.

Vinnarhästen får ett fint pris och vinnande klubb får två biljetter till Ryttargalan och får ta emot priset på plats på Grand Hôtel i Stockholm (personer under 18 år i vuxens sällskap) den 29 november.

Börja nominera bums och senast den 1 oktober.

Årets tränare

För att hylla det goda ledarskapet utser vi varje år Årets tränare som prisas på Ryttargalan i november. Nu kan du nominera din favoritkandidat till priset 2023.

En bra tränare gör den svåra rid/körkonsten enkel, får dig och din häst att utvecklas på just era villkor och längta till nästa träningspass! En bra tränare väcker lust, är lyhörd, lyfter varje elev och hjälper dig att sätta dina mål - och nå dem. En tränare av bästa märke har självklart alltid hästens bästa för ögonen och tummar aldrig på den viktiga hästkunskapen.

Har du Sveriges bästa tränare? Nu kan du nominera Årets tränare 2023.
Vinnaren får ett stipendium värt 10 000 kronor. Priset delas ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion och är ett sätt att lyfta det goda ledarskapet. Årets tränare delas ut under Ryttargalan i november.

Nominera senast 1 oktober 2023 genom att fylla i formuläret längst ner på sidan.

Har du frågor om priset är du också välkommen att mejla Lollo, lollo.magnusson@ridsport.se.

Med tränare menar vi en person som är diplomerad A-B eller C- tränare med aktiverad licens och aktuell fortbildning samt medlem i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

Årets tränare har lång erfarenhet av sin yrkesroll och är en erkänt skicklig utbildare inom någon av Svenska Ridsportförbundets tio grenar.

Alla som är medlemmar i en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet kan nominera kandidater.

Stipendiet är avsett för fortsatt utbildning, fortbildning, studieresa eller liknande.

Det är viktigt att tränarens ledarinsatser ligger i linje med Svenska Ridsportförbundets idé- och strategiprogram. Tränaren ska också arbeta efter Ridsportens ledstjärnor samt delta på Svenska Ridsportförbundets fortbildningar.

Årets tränare har lång erfarenhet av sin yrkesroll och är en erkänt skicklig utbildare inom någon av Svenska Ridsportförbundets tio grenar.

Referensgruppen för ridlärar- och tränarutbildningen gör ett urval och offentliggör tre finalister. Därefter rekommenderas en tränare till Ridskole- och Utbildningssektionen att utses som vinnare.

Till formuläretLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. (Formuläret öppnas i din webbläsare)

Priset till Årets tränare instiftades 2020 och delas ut på Ryttargalan.

Publicerad: