Ryttarutveckling nivå 2 är igång!

En satsning med fokus på att stötta unga i sin ryttarutveckling. Vi vill ge ryttarna drivkraft och motivation att utvecklas inom ridsporten som ryttare och idrottare.

Årets Ryttarutveckling nivå 2 är igång, 14 ryttare med dressyr, hoppning eller fälttävlansinriktning har nu hunnit träffas två gånger under hösten. Satsningen går över läsåret 2023/2024 med totalt 7 träffar.Satsningen har fyra väl meriterade ledare i Nina Känsälä (hästvälfärd och grundridning), Lotta Wanning (mental träning), Linda Hemmingson (fysträning) och Catarina Heilborn (kost- och näringslära) som coachar alla deltagare på nära håll. Här kan du läsa mer om satsningens ledare! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förhoppningen med ridsportens ryttarutvecklingsmodell är att fler ryttare ska få guidning i sin ridning. Målet med satsningen är att lägga grunden till ”framtidens ryttare” – en ryttare som är stark, sund och hållbar. Framtidens ryttare har också fokus på sin häst – att träna fram en hållbar, stark och sund häst.

Att delta i Ryttarutveckling nivå 2 - Satsningen på Unga Ryttare ger dig som deltagare en chans att kliva utanför din comfortzon, få ny kunskap, erfarenhetsutbyte och skapa kontaktnät.
Nina Känsälä, satsningens ledare för hästvälfärd och grundridning

Satsningens första träff gick av stapeln på Bosön – Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Deltagarna fick en dag fylld med värdegrunder, grundridning i teorin, hästvälfärd, mentalträning, kost och hälsa, ryttarens prestanda samt att de fick genomföra ett fystest. Fystesterna ligger till grund för individuella träningsprogram för att förbättra ryttarnas fysiska prestanda i ridningen.

Den andra träffen var det första ridtillfället. Här fick deltagarna träna grundridning för Nina Känsälä. Under tiden de red sitt pass filmade Linda Hemmingson ekipagen för att analysera eventuella utmaningar, styrkor och svagheter. Syftet med att analysera ryttarna till häst är för att kunna skapa individuella träningsupplägg för att bli ännu bättre i sadeln. Den fysiska prestandan är helt avgörande för utfallet i sadeln.

För mig så är det roligt att få se live vart ekipaget befinner sig, hur ryttaren påverkar hästen och hur vi under satsningen kan hjälpa till att skruva på verktygen för att nå mot ekipagets uppsatta mål samt ge nya verktyg i ridningen som ger hållbarhet. Vi har alla olika saker att jobba på i vår ridning och vi behöver hela tiden vara nyfikna på att utvecklas mer. Nu ska det bli roligt att se hur ryttarna har jobbat med sin feedback inför den nästkommande gången. Utöver ridningen så har alla deltagarna fått individuella träningsupplägg att jobba med.
Linda Hemmingson, satsningens fystränare

Catarina Heilborn är på plats under alla satsningens träffar för att lära ut kost- och näringslära.

Träff 2 var en lördag på Järfälla Ryttarförenings anläggning i Barkarby. En uppsutten träff för ryttarna där de fick hjälp av Nina Känsälä med grundridningen. Samtidigt som Linda noggrant tittade på hur ekipagen samverkade fysiskt. Att få hjälp med hållbarhet och utveckling, för både häst och ryttare, var målet utifrån ett individuellt fokus.
Catarina Heilborn, satsningens ledare i kost- och näringslära.

Mental träning är en viktig del i satsningen:

I de träffar jag möter deltagarna hoppas jag på att göra dom nyfikna på vad mentalträning är och hur de kan höja sin prestation tack vare att tanken är med och förbereder prestationen.”
Lotta Wanning, satsningens ledare för mental träning

 

Vill du läsa mer om Ryttarutveckling nivå 2? Här finns mer information! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Anmälan till Ryttarutveckling nivå 2 för 2024/2025 öppnar under våren 2024, håll utkik!

Publicerad: