Månadens profil

FOTO: Edvinsson Foto

Smålands Ridsportförbund har i Månadens profil valt att belysa de många engagerade personer, ryttare och kuskar som finns bland distriktets klubbar. Månadens profil i september är Ella Rehn från Sävsjö Ridklubb, 9-åringen som tar placeringar i dressyrklasser för häst, älskar fart och som började karriären med en gunghäst. 

Namn: Ella Rehn
Ålder: 9 år
Bor: Boda gård utanför Vrigstad
Sysselsättning: Går i tredje klass
Familj: Pappa Andreas, mamma Elina, storebror Filip och lillebror Olle
Favorithäst: Chili Pepper
Hemmaklubb: Sävsjö Ridklubb
Intresse förutom häst: Gymnastik
Dold talang: Jag är en riktig fena på att städa sadelkammaren. 

Hur började ditt hästintresse?
Jag fick ärva storebror Filips gunghäst när jag var för liten för att rida på riktiga hästar. Den fick åka med på träning och tävling, jag satt och gungade på den utanför tävlingsbanan när mamma tävlade dressyr på Fleur. Den blev tömkörd, lindad, flyttades på olika beten och allt möjligt. Jag har följt med varje gång mamma tränar för Susanne (Gielen) och lyssnat och filmat. Nu när jag börjat tävla Fleur har jag fått träna för Susanne själv, det är tufft men man rider väldigt bra för man skärper sig och gör sitt bästa. När jag var fyra år lånade vi en shetlandsponny som jag for av rätt mycket på. Det var enklare att rida på mammas stora häst. När jag var sex år fick jag min första egna ponny, en jättesnäll B-ponny som heter Anastasia. På den vägen är det, och nu har jag en drömponny, Chili. När jag provred honom så visste jag att det inte kan finnas någon bättre. Han är en C-ponny på 12 år som gillar fart. 

På vilka sätt är du aktiv inom ridsporten idag?
Jag tävlar både min ponny och mammas häst, mammas häst i dressyr och min ponny i alla discipliner. Fälttävlan är roligast, där är man ett med naturen och det får gå fort. 

Vem inspirerar dig och varför?
Henrik von Eckermann, han verkar lugn och rider väldigt bra. När jag ser honom rida på TV så sitter jag i soffan och hoppar som om det är jag som rider. 

Vem tränar du helst för?
Dan Lagerqvist i hoppning, Susanne Gielen i dressyr och Philippa Magnusson i terräng. Alla är jätteduktiga och hjälper mig bra. 

Vilken häst har betytt mest för dig hittills under din ryttarkarriär?
Anastasia. På henne fick man verkligen lära sig rida, både att gasa och bromsa. Red man slarvigt så hoppade hon inte helt enkelt. 

Vilka ingår i ditt team under tävlingar?
Farfar Claes, tränare Dan och mamma och pappa. 

Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning?
Jag startar gärna någon mer dressyr på Fleur i år. Mamma kan ändå inte rida henne nu för hon har lite diskbråck och ont. Med min ponny ska jag starta en riktig fälttävlan, jag har tidigare bara ridit Sugar cup. Mina långsiktiga mål är att rida i Scandinavium och rida SM i både fälttävlan, hoppning och dressyr. 

Vad blir nästa steg i din satsning?
Jag ska träna vidare på grunderna bara, som jag gör nu. Jag har haft min ponny sedan i mars i år, så det är fortfarande mycket att lära känna varandra ännu bättre. Åker till Tranemo i september för att debutera fälttävlan. 

Hur kom det sig att du satsade just på dressyr?
Mamma skadade ryggen i våras och kunde inte rida, så då fick jag hålla i gång hennes häst. När klubben sökte ett ekipage till lagdressyren så skojade vi väl mest om att jag kunde vara med. Vi trodde jag var för liten, men det blev så på riktigt och gick jättebra, så jag fick köra vidare. Vi har till och med vunnit mot alla vuxna en gång, och blivit placerade varje helg vi åkt med henne. Mamma sa inför första tävlingen att jag inte skulle bli ledsen om jag kommer sist, utan se det som träning. Men jag fick rida ärevarv som andraplacerad, Det gillar inte Fleur, då vill hon bocka. Helst vill hon vara först. 

Vad är det bästa med att tävla dressyr?
Känslan när Fleur bara flyter på och svävar fram. 

Hur ska en bra dressyrhäst vara?
Mjuk, bra att sitta på. Lydig, lyssna bra på alla hjälper. Trygg. 

Vilka är dina styrkor som ryttare?
Jag är bra på att fokusera, jag går in i en bubbla när jag rider och ger aldrig upp. Om något går dåligt i en dressyrtävling tänker jag, de där procenten måste vi jobba upp nu. Istället för att vilja utgå eller bli ledsen. 

Finns det någon del av tävlandet som du tycker kan vara lite extra svår eller jobbig?
Att få fram mammas häst ordentligt så hon går riktigt bra. Man blir helt slut i benen efteråt och kan knappt gå, haha. Med min ponny är det svårast att bromsa, har han väl galopperat i dressyrprogrammet en gång så vill han bara fortsätta galoppera. Så det beror på vilken häst jag rider. 

Du har tävlat i division 3 dressyr under våren, vad är det bästa med att tävla i lag?
Att man är många, det hänger inte bara på en ritt hur det går. Att heja på lagkompisarna och att de hejar på mig. 

Du tävlar både ponny och häst, vilket är roligast?
Vilken svår fråga, det kan jag nog inte svara på. Häst är kul för Fleur går så fint, man får rida ärevarv. Men hon är egentligen för stor för mig och det är lite pinsamt att tävla mot vuxna ibland, även om alla är väldigt snälla. Ponnyn är bra storlek och han är bra i terrängen som jag älskar mest. Så tävlar jag mot barn i ungefär min egen ålder. 

Har du tävlat i fler ridsportgrenar än dressyr?
Ja, jag tävlar hoppning och fälttävlan också. 

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

  • Ge aldrig upp, det är jätteviktigt. 
  • Tro på dig själv.
  • Att våga.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Glad, busig, påhittig, (nämen det låter precis som jag beskriver min ponny, haha). 

Vad är ditt motto i livet?
Att våga gå sin egen väg. 

Vad är det bästa med att vara smålänning?
Vi har fantastiskt fina ridvägar där vi bor.

Fem snabba frågor:

  • Vinter eller sommar? Vinter
  • Katt eller hund? Hund
  • Stan eller landet? Landet
  • Valack eller sto? Sto, de kan man ta föl på 
  • Skritt, trav eller galopp? Galopp

Ella med sin C-ponny Chili Pepper som hon tävlar i hoppning, dressyr och fälttävlan

Tipsa om Månadens profil

Har du någon profil i ridsportsmåland som du vill lyfta fram och belysa lite extra? Tipsa gärna om profiler för kommande månader, skicka ett mail till anna.zetterlund@ridsport.se märk med ”Månadens profil”.

Profiler 2023

Profiler 2022

Profiler 2021

Profiler 2020

Publicerad: