Månadens profil

Smålands Ridsportförbund har i Månadens profil valt att belysa de många engagerade personer och ryttare som finns bland distriktets klubbar. Månadens profil i februari är Ally Stålfors Korsar från Ridklubben Udden. Fotbollstjejen som bytte bollen mot hästar och blev såld, nu aktuell i Sverigeponnyn som rids under Gothenburg Horse Show. 

Namn: Ally Stålfors Korsar
Ålder: 14 år
Bor: Kalmar
Sysselsättning: Går i skolan, rider och spelar fotboll
Familj: Mamma Alexandra, pappa Martin, storasyster Alva och storebror Axel Favorithäst: Carlos (C) Bubblicious B (D) Cash In (Häst)
Hemmaklubb: Ridklubben Udden
Intresse förutom häst:
Fotboll
Dold talang: Jag är bra på att måla 

Hur började ditt hästintresse?
Oj, jag föddes in i hästvärlden, hela familjen lever ju häst, själv var jag totalt ointresserad först. Lekte bara med syskon till andra tävlande när jag alltid fick åka med land och rike runt på tävlingar. Men jag fick lära mig rida och ville gärna tävla 1 gång om året på våra hemmatävlingar. Mitt stora intresse var fotboll. För drygt 2,5 år sen skadade jag mitt knä väldigt illa på en fotbollsmatch, då blev ridningen min räddning för det enda som inte gjorde ont var att rida med foten i stigbygeln så kändes knät okej. Så det blev min rehab liksom. Sen dess är jag helt såld även på ridning. 

På vilka sätt är du aktiv inom ridsporten idag?
Jag tränar och tävlar mina hästar i hoppning, bor på en hästgård. 

Vilken roll har ridsporten i ditt liv?
Den har en stor roll och är ofta mitt andningshål om annat känns jobbigt. 

Vem inspirerar dig och varför?
Pappa är min stora förebild inom ridningen. Dels för att han själv är aktiv, samt att han alltid finns som ett bollplank och stöd i min ridning. Storasyster Alva som ger tips och råd. 

Vem tränar du helst för?
Jag tränar dressyr för Monika Milesson och hoppning för Mats Torstensson. Samt gärna för mina familjemedlemmar på hemmaplan. På sommaren åker jag på iväg på läger och tränar för Victoria Almgren. 

Vilken häst har betytt mest för dig hittills under din ryttarkarriär? Carlos, han har lärt mig allt inom ridning och jag är så oerhört tacksam för honom. 

Vilka ingår i ditt team under tävlingar? Mina ponnys och hästar såklart. Mamma och pappa, är de som roddar tillsammans med mig. Sen är hela familjen (syskon, mormor, farmor, farfar mfl) ofta med och supportrar. 

Du har kvalat till Sverigeponnyn som avgörs på Gothenburg Horse Show, berätta mer om det?
Jag var med på ett kval i Ljungby förra året redan, hamnade på första utanför själva kvalplatsen, var så besviken, då jag så gärna vill åka dit med Carlos, som ju inte är så ung längre. Samma känsla fick jag i år, då det först bara var en som gick vidare från vårt kval och jag och Carlos hamnade 0,2 poäng ifrån ettan, den rosetten låg länge kvar i transporten (japp jag är väldigt mycket tävlingsmänniska). Sen fick vi besked om att alla kvalplatser med bara en som gått vidare utökade till två, Lyckan, obeskrivlig, fina Carlos ska få åka iväg. 

Blir det första gången du rider på Gothenburg Horse Show? Ja, första gången, det ska bli superkul. 

Vad ska bli det roligaste med att tävla på GHS?
Atmosfären, att få vara inne på banan där man suttit på läktaren och sett sina idoler och förbilder. 

Berätta mer om din ponny Carlos?
Carlos er en glad, busig ponny på 29 år. Han är så fantastisk, kul att rida varje dag, en stor häst i litet format. Han har absolut en “räv bakom örat”, så man måste vara med, annars åker man av. 

Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning?
Kortsiktig är att rida semifinal och final på GHS. Min långsiktiga plan är att utvecklas som ryttare så mycket jag kan, rida större klasser med min D-ponny och gärna rida mästerskap. Även lära mig mer på storhästarna och komma ut i större klasser med dom också. 

Hur kom det sig att du satsade just på hoppning?
Det blev ju kanske per automatik, då resten av familjen är inriktade på den grenen, det är den grenen jag tycker är roligast. 

Vad är det bästa med att tävla hoppning?
Känslan mellan mig och hästen, adrenalinkicken i tävlingsmomentet, att vi blir ett, det är en underbar feeling. 

Hur ska en bra hopponny vara?
Välriden och alltid kul att jobba med, gärna lite attityd. 

Vilka är dina styrkor som ryttare?
Lugn i min ridning, gillar att kämpa och ger inte upp. Jag har nog blivit avkastad av min D-ponny 1000 gånger. Jag är bra på att hålla fokus och älskar att jobba med hästarna. 

Finns det någon del av tävlandet som du tycker kan vara lite extra svår eller jobbig?
Jag har svårt att hantera stress, ex jag behöver lång tid för att gå och memorera banan, måste få göra det i min takt, helst med mamma för hon känner av mig. Där vill jag inte bli störd och jag går hellre en gång till och hoppar ett språng mindre på framhoppningen, om tiden blir knapp. 

Utövar du några andra ridsportgrenar än hoppning?
Nej, men jag har provat voltige och tyckte det var väldigt kul. Tyvärr var det 1,5 timme enkel resa, så det gick liksom inte att få ihop i praktiken. 

Har du några tips till andra som vill börja tävla hoppning?
Att ha ett bra team runt sig. Att hästen och du har tränat och är förberedda inför uppgiften, börja på en nivå som passar er tillsammans och framför allt ha kul. 

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

  • Jag tränar och tävlar i samspel med hästen och kräver inte mer än vad vi har förutsättningar att klara av.
  • Jag ansvarar själv för att öka min kunskap och kompetens om hästen
  • Jag bekräftar och berömmer andra

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord? 
Tävlingsinriktad, ambitiös och lugn.

Har du något motto i livet?
Good Enough. Mamma och pappa har sedan vi var riktig små präntat in hos oss att vi kan alltid bara göra vårt bästa i alla situationer, det tycker jag är ett bra motto, som jag ibland får påminna mig själv om.

Vad är det bästa med att vara smålänning? 
Att det är “legalt” att vara snål… haha

Fem snabba frågor:

  • Vinter eller sommar? Sommar
  • Katt eller hund? Hund
  • Stan eller landet? Landet
  • Valack eller sto? Sto
  • Oxer eller räcke? Oxer

Ally är bra på att hålla fokus och älskar att jobba med hästarna.

Tipsa om Månadens profil

Har du någon profil i ridsportsmåland som du vill lyfta fram och belysa lite extra? Tipsa gärna om profiler för kommande månader, skicka ett mail till anna.zetterlund@ridsport.se märk med ”Månadens profil”.

Profiler 2023

Profiler 2022

Profiler 2021

Profiler 2020

Publicerad: