Så här kan idrotten följa Barnkonventionen

Foto: Mikael Sjöberg

Målet med artikelserien är att öka kunskapen om Barnkonvention. Vi vill även informera föreningar och tränare om vilka verktyg som finns för att följa den nya lagen och hur den kan användas som en språngbräda för att utveckla barn- och ungdomsverksamheten.

Att följa barnkonventionen (BK) handlar i utgångsläget mer om att göra det bästa för barnen än en juridisk plikt, även när Barnkonventionen nu blivit lag. Om vi blir ännu bättre på att låta alla vara med (BK artikel 2), ha en verksamhet där barnet står i fokus (BK artikel 3), skapar trygga idrottsmiljöer (BK artikel 6) och ger barnen möjlighet att påverka (BK artikel 12) så får vi rimligen en bättre ridsport där fler unga vill vara med längre.

Nedan listar vi några tips på vad föreningen och tränaren kan göra för att följa Barnkonventionen samt ger förslag på vidare läsning.

OBS! Viktigt! Se nedanstående lista som en inspiration. Prioritera och välj en eller två punkter som passar din förening eller ditt ledarskap och gör dem ordentligt – istället för att försöka göra många saker halvdant.

Tips till föreningen

Prata om Barnkonventionen som ett hjälpmedel för ett gott ledarskap i barn- och ungdomsidrotten. Om ni har diskuterat Barnkonventionen och dess fyra grundprinciper i föreningen har ni tagit ett steg på vägen mot en bättre verksamhet. Förankra Barnkonventionen i föreningens policy och värdegrund och säkerställ att er policy är uppdaterad. Informera barn och föräldrar samt nya ledare om er förenings policy och värdegrund.

Vill ni lära er mer om Barnkonventionen?

  • Ta kontakt med er idrottskonsulent på RF-SISU Skåne (Skåneidrotten). De har möjlighet att komma till er förening för att hålla en genomgång om Barnkonventionen.
  • Boka in ett besök av en Barnrättsinformatör från Unicef
  • Läs mer i boken "Föreningsidrotten och barnkonventionen. En handbok för idrottsledare" som kan beställas gratis samt läsas online.


Utbilda era ledare

  • Basutbildning för ridsportens ledare är den första utbildningen i Svenska Ridsportförbundets utbildningsstege.
  • Skapa trygga idrottsmiljöer
    Gör en plan för det förebyggande arbetet mot mobbning, kränkningar och trakasserier och gör en handlingsplan ifall olyckan är framme. Våga lyfta frågan i föreningen, prata om det och viktigast av allt, agera om något händer. Det finns stöd att få via Svenska Ridsportförbundets webbplats under Trygghet.

Utbilda barnen i deras rättigheter.

BRIS har tagit fram ett bra material - Barnets Spelregler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skapa rutiner

  • Begär registerutdrag för samtliga barn- och ungdomsledare i föreningen.
  • Säkerställ att barnens röst görs hörda både i ungdomssektionen och i föreningen i stort.

Häng upp affischen ”Välkommen till vår anläggning” på väl synlig plats på anläggningen. Affischen finns att få från Skånes Ridsportförbunds kansli.

Tips till ledaren

  • Utbilda dig. Basutbildning för ridsportens ledare är den första utbildningen i Svenska Ridsportförbundets utbildningsstege.
  • Utgå ifrån vad du tror är barnets bästa i ditt ledarskap
  • Prata med barnen och ta in deras perspektiv. Var lyhörd och uppmärksam. Om vi tidigare har engagerat oss för barnen kan vi framöver jobba med barnen.
  • Var en förebild. Du är en viktig person i många barns liv.
  • Ta reda på du ska vända dig när du behöver stöd. Vem i föreningen ska du kontakta om du oroar dig för att ett barn far illa? Du kan bland annat få stöd hos BRIS Vuxentelefon för idrottsledare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Skapa trygga idrottsmiljöer. Var modig och agera när du misstänker att ett barn far illa
  • Låt barnen tävla på sina villkor. Undvik att ta in vuxenvärldens "tävlingshets" i barnens idrott. Lyft istället glädjen med hästar, gemenskapen och utvecklingen.


Tidigare artiklar:
Del 1: Barnkonventionen blir lag – en möjlighet till utveckling
Del 2: Barnkonventionen ur ett idrottsperspektiv

Publicerad: