Barnkonventionen

Barnkonventionen och lagen – en möjlighet till utveckling. Här får ni konkreta tips och verktyg för att implementera barnkonventionen i er dagliga verksamhet.

3 artiklar utgör Skånes Ridsportförbunds artikelserie om Barnkonventionen.

Målet med artikelserien är att öka kunskapen om Barnkonventionen. Vi vill även informera föreningar, ledare och tränare om vilka verktyg som finns för att följa den nya lagen och hur den kan användas som en språngbräda för att utveckla barn- och ungdomsverksamheten.

Tack till Magnus Palmén, Barnfotbollssamordnare, Skånes FF att vi fått använda din text som grund!

Barn med ledare

Foto: Mikael Sjöberg

Barngrupp på skrittrunda hos Klagshamns RF

Barnkonventionen – en möjlighet till utveckling

Exakt hur idrotten kommer att påverkas när Barnkonventionen blivit lag återstår att se. En sak är dock säker, barnets rättigheter kommer att vara i fokus mer än tidigare.

Barnkonventionen ur ett idrottsperspektiv

Barnkonventionen består av 54 artiklar och fyra av dessa är så kallade grundprinciper (artikel 2, 3, 6 och 12). Det är genom dessa fyra grundprinciper som övriga artiklar ska tolkas.

Så här kan idrotten följa Barnkonventionen

Målet med artikelserien är att öka kunskapen om Barnkonvention. Vi vill även informera föreningar och tränare om vilka verktyg som finns för att följa den nya lagen och hur den kan användas som en språngbräda för att utveckla barn- och ungdomsverksamheten.