Working Equitation

Kerstin Hägg

Working Equitation är vår nyaste gren

För att börja rida Working Equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd.

Hästen behöver inte vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter, då det inte bedöms. Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, såväl som barn och vuxna. Det innebär att även vuxna kan tävla på ponny, så länge som ekipaget är proportionellt. Det här innebär att WE verkligen är en gren för alla!

Förtroende och samspel mellan ryttare och häst, noggranna vägar, precisionen, men ändå lite fart och fläkt. WE innehåller allt, den kompletta ridsportgrenen! Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens sits, balans, hjälpgivning, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästen får en allsidig utbildning som baseras på dressyrens grunder.

Dressyrmomentet rids på en 20x40 dressyrbana. I debutant till och med medelsvår klass rider man efter ett fastställt dressyrprogram. Hästen ska gå i en för klassen ändamålsenlig form och följer samma röda tråd som dressyrtävlan.

Det andra momentet i Working Equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage. Här är det bland annat det tekniska utförandet, samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare som bedöms.

Sista momentet är speedmomentet och här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha ett gott samspel, en smidig och uppmärksam häst.

När samtliga moment ridits räknas resultaten samman från de olika momenten, precis som i fälttävlan. En tävling kan även bestå av enbart två moment, i så fall dressyr/ teknik alternativt teknik/speed.

Vår grenledare i distriktet heter Christina Helmér, Linköpings Fältrittklubb, som ingår i ÖRFs tävlingssektion. Du kan nå henne på mchristina.helmer@yahoo.se om du vill ha tips och råd.


Publicerad: