Äggletning, i solsken, med över tusen besökare!

FOTO: Evelina Torvi

På långfredagen arrangerade Norrköpings Fältrittklubb Äggletning, en familjedag med ponnyridning, käpphästhoppning, lotteri, fika, tipspromenad, och såklart äggletning.

För tredje året arrangerade NFK Äggletning, och redan innan grindarna öppnades till anläggningen ringlade det en lång kö utanför. Det blev en dag som skapade mervärde, engagemang och gemenskap, både inom föreningen men även med det nära kringliggande bostadsområdet.

Syftet med familjedagarna är flera. Ett är att föreningen och anläggningen ligger mitt i ett bostadsområde, med närhet till barn, ungdomar och familjer. Dagen ger en möjlighet att visa upp anläggningen och verksamheten, och stärka grannskapet samtidigt som föreningen når ut med sitt budskap. Föreningen har just nu svårt att arrangera större tävlingar på grund av ett närliggande byggprojekt, och ser familjedagarna som ett alternativt sätt att nå ut. Aktiviteterna under dagen kostar mellan noll och fyrtio kronor, för att så många som möjligt ska ges möjlighet att vara med och delta. Ett annat syfte är att ge barn och unga en chans att vistas i en hästmiljö, kanske har man inte möjlighet att rida på ridskola, men här kan man ändå få uppleva närheten till djur och stall. Eller så väcks ett intresse, och besökarna återvänder som medlemmar och ridande på ridskolan. Dagarna skapar även sammanhållning i föreningen, i tider då ideellt engagemang kan vara svårt ger dessa dagar energi och ger mer inspiration för framtiden.

Planeringen av familjedagarna leds av Patricia Nyman, ridinstruktör och ungdomsledare, en eldsjäl när det gäller ungdomar och deras delaktighet och utveckling. Äggletningen planerades av ungdomssektionen, med hjälp av Patricia. Ungdomssektionen har även fått ett stipendium av Skandia: Ideer för livet för att planera och genomföra olika sociala aktiviteter riktade till barn och unga, och äggletningen var deras första aktivitet inom ramen för projektet.

”Jag är så imponerad av Patricia, hennes engagemang och förmåga att inspirera ungdomarna och samla dom och övriga funktionärer en dag som denna. Hela dagen flöt på fantastiskt, alla funktionärer arbetade på bra, och med över tusen besökare var det mycket att göra ända till slutet. En dags som denna visar hur mycket det går att göra med små medel, och ett stort mervärde är sammanhållningen och engagemanget det skapar i en mindre medlemsdriven ridskola och förening”, säger ordförande Anna Bredström.

Skandia: Idéer för livet

Idéer för livet är en stiftelse Skandia grundade för 36 år sedan och som arbetar för framtiden. De vill bidra till ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet för barn och unga. De stödjer förebyggande projekt runt om i hela Sverige, arbetar aktivt med att utveckla metoder och verktyg som gör skillnad och identifierar förebyggande insatser genom forskning.

Motivering till stipendiet

Till Norrköpings Fältrittklubb och ett projekt som syftar till att stärka ungt ledarskap och främja social gemenskap. Genom beviljat stipendium kan klubben genomföra ledarskapsutbildning för unga ledare samt utforma, genomföra och utvärdera flera sociala aktiviteter som riktar sig till övriga barn och unga i stallet”

Text: Christina Almtun

Foto: Evelina Torvi

Publicerad: