Stina Nerman

Med ett livslångt och gediget hästintresse, och med hjärtat på rätta stället, är Stina Nerman en sann eldsjäl inom ridsporten. Hennes engagemang är stort, både inom ridsporten och föreningslivet, men framför allt för barn och ungdomar.

Namn: Stina Nerman
Familj: Sambo, samt mamma, pappa och syster med familj
Favorittävlingsplats: Kinda Ryttarförening
Hemmaklubb: Kimstad Ryttarförening
Intresse förutom häst: Många, men framför allt musik
Dold talang: Pilbåge, tävlade på jobbet en gång och vann

Vem är du?
Jag är en 47 årig tjej som älskar livet och brinner för många saker. Född i Stockholm och var ett år när vi flyttade till Kimstad. Jag är fritidsledare, diplomerad hästskötare och ridlärare SRL II. Jag har bland annat arbetat som uppsökande fritidsledare, ridlärare, egen företagare, drivit egen hästgård, men de senaste nio åren har jag jobbat som heltidsmentor på två olika gymnasieskolor.
Jag har äran att få leva och uppleva flera olika världar, genom alla underbara människor som finns i mitt liv. Jag kommer från en väldigt kreativ familj och släkt och den största gåvan jag fått av mina föräldrar är att alla människor är lika värda, oavsett ursprung eller vart de hamnat i livet. Det är personen som är den viktiga och det har format mig mycket. Förutom min passion för hästar har jag alltid älskat att arbeta med människor, framför allt ungdomar som inte har haft det så lätt. Jag har alltid varit väldigt engagerad i föreningslivet, framförallt gällande häst, musik och förebyggande arbete.

Hur började ditt hästintresse?
I hela mitt liv har jag älskat hästar och djur. Minns fortfarande känslan när jag som 4-åring fick rida på nordsvensken Totte. När jag var sju år och skulle gå på frita rymde jag därifrån hela tiden för att vara i stallet, till slut fick mamma och pappa ge upp och låta mig vara i stallet istället. Jag har haft den otroliga förmånen att ha många duktiga hästmänniskor omkring mig som tagit hand om mig och låtit mig sköta och rida deras hästar, samt lärt mig allt det innebär med att ha häst. Ingen nämnd så ingen blir glömd. Efter många år i stallet som skötare och fodervärd fick jag som 13-åring äntligen min första egna häst, en D-ponny som hette Frisco.

Finns det någon häst, och ryttare, som har betytt extra mycket för dig?
Svår fråga, det finns inte endast en häst eller ryttare som betytt mycket för mig, så otroligt svårt att välja. Måste jag välja, så väljer jag ryttaren Malin Hansson och hästen Charline X.
Att jag väljer Malin som ryttare är förutom att hon är en otroligt positiv, duktig och kunnig person, så är det hennes mentala inställning, ingenting är ett hinder utan allt är möjligt bara man vill och det har hon verkligen bevisat.
Charline X väljer jag för att vi hade en fantastisk resa från helt outbildad 3-åring med mycket humör, till att vi genomförde tre Breedersfinaler som 4-, 5- och 6-åring och hon tog mig även genom ridlärarutbildningen och diplomeringarna på ett ypperligt sätt.

På vilka sätt har du varit och är engagerad i ridsporten?
Jag har nästintill alltid varit engagerad i ridsporten och har varit väldigt aktiv i flertalet föreningar genom åren. Är engagerad i Östergötlands ridsportförbund, ÖRF, sedan 2009. Under åren i ÖRF har jag varit sekreterare i distriktsstyrelsen, ordförande i utbildningssektionen och nu är jag vice ordförande i distriktsstyrelsen.
Jag är utbildare för Basutbildningen, ungdomsledarkursen ULK och är nu projektledare för Trygg Ridsport som utbildningssektionen driver tillsammans med RF-SISU. Jag har även haft uppdrag från RF-SISU och ÖRF att hjälpa föreningar som hamnat i någon form av konflikt.

Du är nyinvald ledamot i Svenska Ridsportförbundets Trygghetsråd. Berätta om syftet med Trygghetsrådet, arbetet där och vad din roll innebär.
Trygghetsrådet utgör ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen och är rådgivande i frågor som rör förbundets värdegrunds- och trygghetsarbete, vilket omfattar alla former av våld, övergrepp, mobbning, kränkningar och trakasserier. Det är en stor ära att få vara en del av det arbetet då det är väldigt kompetenta och kunniga personer som sitter i rådet. På våra möten har vi till en början haft fokus på att bygga upp och förtydliga vårt uppdrag, samt vara rådgivande i framtagandet av en strategi för förbundets systematiska trygghetsarbete. Vi som sitter i Trygghetsrådet är utvalda utifrån våra olika kompetenser, min roll är att jag har stor erfarenhet av att arbeta med utsatta barn och ungdomar och arbetat för att de ska få trygga förutsättningar och miljöer.

Läs gärna mer här https://ridsport.se/nyheter/nyheter-2022/2022-09-12-svenska-ridsportforbundet-etablerar-trygghetsrad Länk till annan webbplats.

Vad innebär Hästens välfärd för dig, och hur tänker du kring det?
För mig är Hästens välfärd grunden till allt arbete vi gör, vi får aldrig glömma deras ursprung och att de är hästar. Att alla hästar, precis som vi människor är olika individer. Jag är väldigt glad att det är ett aktuellt ämne idag och att forskningen går framåt, men jag känner en stor oro då det finns flera forum med självutnämnda "experter". De har tyvärr ofta lättare att nå ut till våra barn och ungdomar utan välgrundad kunskap. För mig är källkritik viktig, att man ska vara kritiskt till det man får till sig på tex sociala medier. Viktigt att använda sig av den information och kunskap som kommer från evidensbaserade källor.

Vem inspirerar dig, och varför?
Jag väljer Sissi Lilja.
Sissi öppnade en helt ny värld för mig då jag som 19-årig skogstävlingsryttare började jobba hos henne och det stöd hon gett mig är ovärderligt. Sissis egna resa från ridskola till där hon är idag gör henne till en stor förebild. Sissi är duktig på att se människor, få individer att växa och tro på sig själva, vilket är några av de viktigaste grundpelarna i rollen som ledare tycker jag.

Någon prestation i livet du är extra stolt över
Att jag har hjälpt personer att lyckas med saker de aldrig trodde att de skulle klara av.

Inom ridsporten pratar man om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?
Visa respekt, ta ansvar, och vara en god förebild oavsett om det gäller mot våra hästar eller medmänniskor.

Berätta något inte många känner till om dig, något du gjort/är intresserad av.
Jag är nog som en öppen bok och berättar allt för alla.. Men det nog inte många känner till att jag faktiskt är rätt blyg när det kommer till sammanhang när jag inte känner någon eller när det inte är jobb.

Vem är du i ett samtal, är du en som leder eller en som lyssnar?
Jag är både och, även om jag nog oftast leder ett samtal vill jag tro att jag även är en god lyssnare när det behövs. Jag har framför allt utifrån mina tio år som uppsökande fritidsledare i Norrköpings kommun lärt mig att använda mig själv som ett redskap och anpassa mig utifrån de personer jag möter och de situationer som uppstår. Att lyssna är en stor del i att få människor att utvecklas och växa.

Om du får önska dig något, vad skulle det vara?
Att alla i grunden får må bra och vara lyckliga.

Tre saker du alltid vill ha i kylskåpet?
Ägg, kaviar och lök.

Fem snabba!
Vinter eller sommar? sommar
Katt eller hund? hund
Valack eller sto? valack
Häst eller ponny? häst
Inomhus eller utomhustävling? utomhus

Publicerad: