Sissela Smith

Sissela Smith

Foto: Jörgen Auer

Sissela vill ge vännerna mer tid och drömmer om mästerskap

Hon är glad och öppen, lätt att prata med, värnar om sina vänner och kollegor, och säger sig även vara tålmodig, väldigt envis och extrem tävlingsmänniska. Möt 26-åriga hoppryttaren Sissela Smith.

Sissela håller på att mjuka upp Casemiro i en ridhage på Skärlunda gård när jag kommer. Solen gassar och hon ropar att hon strax är klar. Ridningen ser inte allt för svår ut så jag vågar mig på att störa träningen med några frågor.

-Jaja, ingen fara. Vi håller bara på att jogga lite. Han är lite stel efter tävling så det blir bara uppmjukning för hans del i dag. Vi har besök här i dag av massören så han ska få massage lite senare.

Då har vi satt oss ned och samtalar om livet och ridningen. Det blir ett samtal om barndom och uppväxt, släkt och vänner, framgångar, om Gud och död, och framtidstro.

-Jag växte upp utanför Sala. Mamma hade hästar och tävlingsred själv med framgång, men när hon tvingades sluta tävla efter en skada satsade hon allt på min ridning i stället.

Sissela säger att familjen Smith visserligen hade en gård, men de stora pengarna fanns inte så att de kunde köpa sig allt bättre hästar. Det var mycket slit och hård träning som gav resultat. Hästar som de själva utbildade. Redan på ponny var Sissela framgångsrik och vann bland annat NM. Långt senare jobbade hon två år hos Rolf-Göran Bengtsson i Tyskland. Hon flyttade hem för att hon fick ett bra jobberbjudande som beridare hos Carin och Claes Pettersson på CC Holsteiner Breeding i Norrköping.

Dussinet hästar i träning dag efter dag. Några erfarna tävlingshästar, men också flera unghästar.

Skillnaden att rida unghästar jämfört med de äldre?

-Det är jättekul att utbilda hästar, men en långsam process, Jag gillar mer att ha kniven på strupen, att vara bäst. Jag är ju tävlingsmänniska.

Tävling efter tävling har hon placerat sig. Med allt bättre resultat. SM-silver utomhus 2018, och så vann hon SM inomhus 2020.

Hur tänker du inför SM i Mantorp i augusti?

-Jag hoppas att Casemiro är redo då och i form. Han är visserligen inte den snabbaste i en omhoppning, men han har väldigt hög lägstanivå. Jag går för medalj.

Om du tittar längre framåt, vad ser du då?

-Tidigare tänkte jag att jag vill göra ett stort mästerskap innan jag är 30, men nu vet jag hur hårt och svårt det är i eliten så jag tar en bit i taget. Men drömmen är fortfarande att få rida ett stort mästerskap för Sverige.

Hon skulle kunna säga för USA, eftersom hon via sin pappa Bill har dubbelt medborgarskap. Men hon tror att det är ännu svårare att nå översta eliten i USA, där så mycket handlar om stora pengar.

Vilka sponsorer har du?

-Jag har inte så många, men jag har dem jag vill ha. Som jag kan relatera till tack vare deras miljötänk, till exempel.

Hon räknar upp Equestrian Stockholm, Freejump (skor, stövlar) och RS Mustang (foder, spånpellets).

Vilka tränar du för?

-Sen hösten 2018 tränar jag för Nederländernas förbundskapten Rob Ehrens, mest finslip och detaljer. Sen har jag Johan Plate som mental coach.

Hur kan man beskriva din ridstil?

-Hm, ja en blandning av den mer strukturerade, tyska stilen och en med mera flyt, den svenska stilen.

Har du vänner utanför ridsporten?

-Ja, det har jag och vi äter och pratar, eller spelar minigolf och padel. Umgås, helt enkelt.

Vem är du i samtalet? Den som leder det eller en lyssnare?

-Både och. Jag är nog en bra lyssnare, tror jag. Jag gillar att vara med mina vänner, det ger mycket energi.

På tävling då, vilka umgås du med då?

-Det är ju många andra ryttare man träffar och pratar lite med, men jag umgås ofta med Viktor Melin, Emma Falk och Hannes Melin.

Tror du på Gud?

-Njae, jag tror kanske att det finns något större än oss som vi inte förstår. Vad händer efter döden, till exempel. Det kan väl inte bara ta slut? Jag har tänkt mycket på det sedan min största inspirationskälla, min kompis Klara, blev sjuk i cancer och sedan också avled. Hon finns i mina tankar varje dag.

När grät du senast?

-När hästen Charmonix flyttade härifrån.

Något inte så många känner till om dig?

-Jag spelade mycket fiol och piano som barn. Och sjöng, jag höll även på med teater och film. Sen kan jag förstås också räkna in att jag har vunnit på X-box mot Steve Ballmer, tidigare VD på Microsoft. Det finns en bild på det och där ser man verkligen på mig att tävlingsinstinkten fanns där, då också. Jag skulle bara vinna.

Om du får önska något?

-Då önskar jag att jag skulle ha mer tid att ge mina vänner.

Tack. Lycka till i sommarens tävlingar.

Jörgen Auer

Fakta

Namn: Sissela Smith

Född: 5 april 1995 i Sala

Bor: I lägenhet i Norrköping med sambon Oskar.

Klubb: Åby RK (sedan 2016), tidigare Breitenberg (Tyskland) och Heby RF (Sala).

Yrke: Jobbar som beridare på CC Holsteiner Breeding, Skärlunda gård, Norrköping.

Meriter: SM-guld inomhus 2020, SM-silver utomhus 2018, SM-guld i lag (Åby) 2017 och SM-brons i lag (Åby) 2019. NM-guld och silver på ponny 2011, vinnare av prins Carl Philips pris (ponny) i Globen 2011, samt ett flertal Grand Prix-placeringar de senaste åren. NT-guldet 2020 (Norrköpings Tidningar), Bästa östgötaryttare hoppning 2020 (Östergötlands ridsportförbund).

Bild och text: Jörgen Auer

Publicerad: