Mats Sköldestig

Med gedigen erfarenhet från både näringslivet och föreningslivet kliver Mats Sköldestig på posten som ordförande i Östergötlands Ridsportförbund. Vi träffar honom i stallet, strax innan det är dags för hoppträning, och får en pratstund om både hästar och motorcyklar.

Namn: Mats Sköldestig
Bor: I Ekängen utanför Linköping
Sysselsättning: Nybliven pensionär från näringslivet
Familj: Fru, en son och en dotter
Hemmaklubb: Stora Sjögestad Ryttarsällskap
Intresse förutom häst: Motorcyklar, militärhistoria, gymträning och resor.

Berätta inledande om dig själv, vem är du och var kommer du ifrån.
Jag är en återfallsryttare helt enkelt. Jag började rida igen för elva år sedan på Magnus Anderssons ridskola på Linköpings Fältrittklubb. Fem år senare samma år som jag fyllde 50 så köpte jag min första häst. Jag är född och uppvuxen i Kumla utanför Örebro i Närke. Tiden som ung tillbringade jag mest på ridskolan och med olika orkestrar, spelade piano och valthorn. Vart jag än sedan var i landet under reservofficersutbildningen och högskolan så letade jag alltid upp en ridskola för att rida. Ridningen höll jag på med tills jag slutade högskolan i Linköping och började arbeta.

Hur började ditt hästintresse?
Min mor tog mig till en ridskola när jag var 8 år. Hon tyckte nog att jag borde prova på det, jag tror inte hon hade fått det när hon var barn. Det var spännande med hästarna. De var ju lite farliga, särskilt i spiltan eller boxen. Men det var väldigt roligt så jag blev fast.

Du är nytillträdd ordförande i Östergötlands ridsportförbund, men på vilka andra sätt har du varit, och är engagerad i ridsporten?
Folk runt mig har velat ha med mig i styrelsearbetet så det har ofta blivit där jag fått bidra. Det har blivit många ridklubbar och styrelser genom åren. I Kumla Ridklubb började det med ungdomssektionen och sedan huvudstyrelsen. Under studietiden var det Linköpings Akademiska Ridklubb (LARK). När jag började rida igen så blev det Linköpings Fältrittklubb och nu Stora Sjögestad Ryttarsällskap där jag har min häst.

Finns det någon häst, och ryttare, som har betytt extra mycket för dig i ditt intresse för ridsporten, tänk högt vitt och brett?
När jag var ung var det givetvis John Whitaker och hans vita Milton från TV samt Britt Pärsson från verkligheten på stallplan. Britt ägde Hagaby Ridskola i Kumla där jag lärde mig rida. Hon har alltid varit ett stort föredöme för mig när det gäller hästkunskap och ridning. Måste ju också nämna Connemaraponnyn Muscot, som jag red. Vi hade många fina stunder tillsammans på Hagaby.

Vad innebär Hästens välfärd för dig, och hur tänker du kring det, både som hästägare, tävlingsryttare och nu ordförande i distriktet?
Vi vill att hästarna ska ha det bra, men då måste vi förstå hästen bättre och hur den ser på världen. Jag märker själv att jag blivit bättre med åren genom kunskap och erfarenhet.
Jag tror att kunskap och utbildning är en mycket viktig del för Hästens välfärd.

Inom ridsporten pratar man om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?
Ha roligt, gemenskap med hästar och människor samt utvecklas själv i utövandet av sporten.

Östergötland är ett stort och aktivt distrikt, hur skulle du som ny ordförande vilja utveckla ridsport för alla i distriktet?

Genom samverkan. Jag tror det är en väldigt viktig uppgift som förbundet måste arbeta med framöver. Det finns så oerhört mycket vilja, förmåga och kraft ute i klubbarna. Problemet brukar dock ofta vara att få tillräckligt med funktionärer och publik till sina event. Samverkan kan nog hjälpa till att lösa en del av den problematiken.

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en strategi, Ridsport 2025 som stakar ut vägen mot framtiden, och nu blickar vi ännu längre fram till ridsporten 2030. Vad är dina tankar kring dessa strategier och vision?
Det är stora tankar helt klart och kommer kräva mycket arbete.
Mycket bra att ha en långsiktig strategi för ridsporten. En riktning samt tid och arbete kommer ge resultat.

Vem inspirerar dig, och varför?
Winston Churchill. En människa som hade många konstiga idéer, gjorde massor med saker samt hade väldigt fel och gjorde bort sig många gånger men lyckades riktigt rejält till slut.
Något som inte många vet var att han var kavallerist och deltog i brittiska armens sista kavallerianfall vid Omdurman i Sudan år 1898. Han var under samma tid en oerhört skicklig hästpolospelare.

Någon prestation i livet du är extra stolt över, hästrelaterad eller ej?
Jag har gått två stycken Nijmegen marscher i Nederländerna tillsammans med I4 och Linköpings Akademiska Officerssällskap. Det är en marsch som pågår i fyra dagar. Man går 4 mil om dagen med packning 4 dagar på raken, dvs totalt 16 mil. Sista dagen var både en prövning och en lättnad! Jag fick dessutom se stora delar av Östgötaslätten till fots då vi marschtränade mycket innan.

Berätta något inte så många känner till om dig, något du gjort/är intresserad av exempelvis, hästrelaterat eller ej.
Jag har nästan 1000 tennsoldater som jag gjutit och målat i min ungdom. Intresse och tid kan ge de mest oväntade resultat!

Vem är du i ett samtal, är du en som leder eller en som lyssnar? Utveckla gärna.
Både och! Beror nog på ämnet helt enkelt.

Om du får önska dig något, vad skulle det vara?
Känner nog att jag är rätt nöjd som det är men om jag ändå får önska: En bättre sits i traven!

Tre saker du alltid vill ha i ditt kylskåp?
Oliver, röd lök och hård ost

Fem snabba!
Vinter eller sommar? Sommar
Katt eller hund? Hund
Valack eller sto? Valack
Häst eller ponny? Häst
Inomhus eller utomhustävling? Inomhus

Publicerad: