Carina Lindgren

Med glimten i ögat, ett livslångt hästintresse och gedigen erfarenhet från föreningslivet i bagaget har Carina Lindgren återvänt till Östergötland och greppar nu klubban som nyvald ordförande i Östergötlands Ridsportförbund

Namn: Carina Lindgren
Bor: Lindgren

Sysselsättning: Enhetschef på Arbetsförmedlingens utvecklingsavdelning
Familj: Sambo, två vuxna barn och barnbarnet Tage
Hemmaklubb: Linköpings fältrittklubb
Intresse förutom häst: All idrott, kanske främst handboll som var min idrott nr 2 som ung utöver ridningen och så golfen som jag började spela för ett par år sedan. Gilla att ha projekt igång så väldigt glad att vi nu har skaffat sommarstuga där jag kan få utlopp för det intresset och vara nära naturen.

Berätta inledande om dig själv, vem är du och var kommer du ifrån.

Hur började ditt hästintresse?

Där jag växte upp, i en liten by i Blekinge, fanns en 4 H gård med massor av olika djur och en mängd hästar. Där hängde alla byns barn och ungdomar och vi fick tidigt vara med att ta ansvar – både för djuren, naturen och varandra. Det skapade ett hästintresse långt in i själen hos många av oss och vi möts fortfarande i dessa sammanhang.

Du är nytillträdd ordförande i Östergötlands ridsportförbund, men på vilka andra sätt har du varit, och är engagerad i ridsporten?

Jag älskar just den delen av idrotten – där vi engagerar oss tillsammans runt det som vi tycker är kul. Därför har jag varit engagerad i både klubbar och distrikt genom årens lopp tex har jag varit ledamot och ordförande i Blekinge Ridsportförbund 2004—2012, ledamot i ridskole- och utbildningssektion Svenska Ridsportförbundet 2011–2013, samt ledamot och vice ordförande RF Sisu Blekinge 2015—2020. ​

​Finns det någon häst, och ryttare, som har betytt extra mycket för dig i ditt intresse för ridsporten, tänk högt vitt och brett?

På idolsidan så var den första hästkrushen jag hade i min ungdom en hingst som hette Flamingo som Ulla Håkansson red (han var bästa dressyrhäst i Sverige några år). Den ryttaren som har influerat mig mycket har varit Reiner Klimke, och idag hans dotter Ingrid.

Genom årens lopp har det förstås funnits en mängd ponnyer och hästar som jag förlorat hjärtat till. Allt från den första shetlandsponnyn (Smulan) till den senaste egna hästen – ett egetuppfött halvblodssto som hette Didone. Numera, när jag rider på ridskola, brukar jag säga att jag älskar den hästen mest som jag red senast.

Vad innebär Hästens välfärd för dig, och hur tänker du kring det, både som person, och som ordförande i distriktet?

För mig syftar hästvälfärd på välbefinnandet och det goda livet för hästar. Det innebär att hästarna ska ges lämplig vård, ha en bra miljö och rätt utfodring för att främja deras fysiska och mentala hälsa. Hästvälfärd innebär också att minimera stress och ge hästarna möjligheter till naturligt beteende och social interaktion och tränas och hanteras utifrån sina förutsättningar och egenskaper. Vi måste ta eget ansvar när vi hanterar hästar förstås och ett gemensamt ansvar när vi organiserar oss inom idrottsrörelsen och hur vi väljer att utöva vår sport. Vi måste också alla ta ansvar för, särskilt i dessa tider, att kunna prata om de här svåra frågorna och ha fruktsamma, respektfulla dialoger där vi alltid värnar hästarnas bästa.

Inom ridsporten pratar man om ledstjärnor, vilka är dina tre viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

Respekt och förståelse för var hästindivid

Vi organiserar oss tillsammans runt det vi tycker är roligt – det är en kraft i det!

Man kan alltid lära sig mer och alltid bli lite bättre i sitt utövande….

Östergötland är ett stort och aktivt distrikt, hur skulle du som ny ordförande vilja utveckla ridsport för alla i distriktet?

Jag tänker att vi ska fortsätta bygga på det som redan görs och utveckla det ännu mer. Vi engagerar och sammansluter oss ju i föreningar och i distrikt för att vi blir mer tillsammans än var och en för sig och inom distriktet finns det mycket aktiva sektioner med mycket kunskap och kompetens – det ska vi bygga vidare på och vi ska fortsätta utveckla de allianser som finns i distriktet. För att kunna göra det klubbarna i distriktet vill och önskar behöver vi ha ordning på våra finanser för att skapa rätt förutsättningar och det blir en viktig fråga för styrelsen framöver.

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en strategi, Ridsport 2025 som stakar ut vägen mot framtiden, och nu blickar vi ännu längre fram till ridsporten 2030. Vad är dina tankar kring dessa strategier och vision?

Dels så tänker jag att det är viktigt att ha en riktning med det man gör. En gemensam målbild och vision som dessa strategier är, hjälper oss med det. Sedan är det vår gemensamma ansträngning som blir helheten och som leder oss framåt. Varje förening tar steg utifrån där man är och vi som distrikt ska erbjuda stöd till föreningarna i deras utveckling.

Vem inspirerar dig, och varför?

Många ur olika perspektiv, just nu mest mitt barnbarn Tage som ger mig möjligheten att upptäcka saker på nytt.

Någon prestation i livet du är extra stolt över, hästrelaterad eller ej?

Får väl ändå ta en hästrelaterad i det här sammanhanget och det var när vi, från en liten, liten blekingeklubb, vann division 1 i dressyr i stora distriktet Småland

Berätta något inte så många känner till om dig, något du gjort/är intresserad av exempelvis, hästrelaterat eller ej.

Dom som känner mig vet ju det här men vi har under många år bott utomlands i Tyskland och Italien. Eftersom jag då var aktiv med hästar i sporten så har jag fått möjlighet att se både positiva sidor men också avskräckande exempel på hur man inte vill att det ska vara inom hästsporten.

Vem är du i ett samtal, är du en som leder eller en som lyssnar? Utveckla gärna.

Jag kan nog vara både och, lite vad situationen kräver och behöver. Jag vill gärna förstå och få många perspektiv, i grupp vill jag gärna höra vad alla tycker och tänker i olika frågor.

Om du får önska dig något, vad skulle det vara?

I de här tiderna så känns det svårt att önska något annat än fred på jorden

Tre saker du alltid vill ha i ditt kylskåp?

Smör, Ost och mjölk

Fem snabba!

Vinter eller sommar? Sommar
Katt eller hund? Hund
Valack eller sto? Spelar ingen roll
Häst eller ponny? Häst
Inomhus eller utomhustävling? Utomhus

Publicerad: