Anita Jonsson

Anita Jonsson

Anita är glad, positiv och en välkänd profil inom ridsporten i Östergötland. Anita är Svensk Fellow, den finaste titeln en aktiv inom ridskole- och ridsportens utbildningvärld kan uppnå, och till vardags äger och driver hon Skotslotten utanför Norrköping.

Berätta lite inledande om dig själv, vem är du, var du kommer ifrån, din uppväxt etc.
Jag är uppvuxen i Norrköping och har bott här hela mitt liv med undantag för ridlärarstudier på Strömsholm. Jag är enda barnet och mina föräldrar var inte hästintresserade. Mitt mål var från början inte att bli ridlärare. Jag gick samhällsprogrammet på gymnasiet och planerade för att plugga vidare med ekonomi. Ett sabbatsår som ridlärare på Hageby Ridklubb gjorde att jag blev kvar i yrket.

Hur började ditt hästintresse?
Jag fick följa med en kompis till stallet i Hageby när jag var 7 år och efter det var jag fast. Jag började rida på ridskolan i Hageby och red där ända tills jag gick ut gymnasiet. Då blev jag tillfrågad om jag kunde jobba och blev kvar några år innan jag flyttade till Strömsholm och gick utbildningen till Ridlärare. Det var många fantastiska år på Hageby. Vi ”stallungar” fick ta mycket ansvar från start och från att börja sköta hönsen så fick jag tävla mycket på ridskolehästarna, jag skötte också Maud Edmans (Ridskolechef, numera Nordlund) dressyrhäst och hängde med som hästskötare på tävlingar runt om i Sverige. En otroligt lärorik tid. Vi gjorde också massa bus och jippon, något som jag tagit med mig till Skogslotten. Jag fick min första egna häst när jag var 20 år.

Finns det någon häst, och ryttare, som har betytt extra mycket för dig, tänk högt vitt och brett?
Det är många hästar som har passerat genom åren men några hästar som ligger lite närmare hjärtat än andra: Joey, egen uppfödning som jag tävlade själv i början men som sen Jojjo tog över och red upp till 140 cm klasser som junior. Hembys Parsifal, en fantastisk newforestponny som Josefine tävlade på SM-nivå. Han kom som 4-åring och hon åkte av varje hopp-pass det första åretJ men blev en stjärna efter det. Janne, 186 cm som jag red mycket och som Jojjo tävlade upp till 150 cm hoppning. Just nu har jag min dressyrhäst Lilla Grå i stallet. Hon är dräktig och fölar runt midsommar. Ett fantastiskt sto med den finaste personligheten.
Vad gäller ryttare så har jag alltid älskat att åka på stora tävlingar och se bra ridning. Vi har varit ett gäng som tillsamman har åkt på mästerskap både i Sverige och utomlands under många år. Att se bra ridning är otroligt utvecklande och inspirerande. Ryttare att inspireras extra av idag är så klart vårt OS lag med Peder, Henrik och Malin. De är ju så galet bra!

Idag känner många till dig i din roll som verksamhetschef, tränare och ridlärare på Skogslotten, men på vilka andra sätt har du varit och är engagerad i ridsporten?
Jag jobbar en hel del åt Svenska ridsportförbundet. Jag sitter med i 2 referensgrupper:
Referensgruppen för Hästhållning där vi bland annat jobbar med ”En guide för hästanläggningar” och Referensgruppen för Ridlärare och Tränare som bl.a. jobbar med utbildningar och fortbildningar för ridlärare och tränare. Jag jobbar också som Examinator på yrkesprov för ridlärare. Där genomför de blivande ridlärarna en 3-dagars examination där de testas i ridning, undervisning, ridlära och teoretiska prov. Efter godkända prov får de titeln Svensk Ridlärare Level 1, 2 eller 3 som är högsta nivån. Som examinator har jag också fått åka en del utomlands med organisationen IGEQ. (International Group for Equestrian Qualifications) som försöker likrikta ridlärarkompetenserna i olika länder. Jag sitter också i RRO’s styrelse (Ridskolornas Riksorganisation) Där pratar vi mycket om aktuella frågor och utmaningar för ridskolorna. Det är viktigt att inte bara jobba hemma på gården utan att få ett lite större perspektiv. De är också så otroligt roligt att jobba med duktiga och erfarna kollegor.

Var ser du Skogslotten som anläggning, och förening, om exempelvis fem eller tio år?
Vi jobbar just nu med en detaljplan där vi vill bygga en helt ny hästanläggning.
Vi är lite trångbodda på de 10 hektar där vi är nu och äger 30 hektar på andra sidan vägen.
Planen är att kunna flytta all hästverksamhet till andra sidan. Vissa delar kommer vi kunna ta med oss och en hel del kommer att byggas nytt. Målet är en modern ridanläggning som rymmer både ridskola, banor och ridhus för större tävlingar. Ytan kommer också att ge hästarna större hagar och motionsspår, restaurang mm. planeras in.
På den ytan vi är nu planeras för villatomter, radhus och parhus i ett ”hästnära boende”
Det kommer ta minst ett år innan detaljplanen är klar och sen kommer bygglovsprocesser mm. Vi hoppas kunna göra den här processen ihop med Skogslottens Ryttarförening och Norrköpings Kommun och diskussioner förs för hur vi ska få bästa möjliga upplägg.

2015 blev du utsedd till Östergötlands mest företagsamma människa av Svenskt Näringsliv. Vad innebär en sådan utnämning, exempelvis för inspiration synlighet samarbetspartners etc.?
Det var fantastiskt roligt. Det gav otroligt många ringar på vattnet med ett ökat nätverk och många nya kontakter rent företagsmässigt. Personligen var det otroligt inspirerande och jag fick alla fina nomineringar där man hade röstat på mig i en inbunden bok. Så otroligt mycket beröm på en och samma gång var nästan svårt att ta in. Jag brukar plocka fram den där boken om jag är deppig ibland. Den ger så otroligt mycket positiv energi.

Vad innebär Hästens välfärd för dig, och hur tänker du kring det?
Jag tycker det är jättebra att det har blivit fokus på den här frågan nu. För mig handlar hästvälfärd mycket om kunskap. Det är viktigt att alla som rider på ridskolan inte bara rider på våra hästar utan också tar del av det teoretiska utbud som faktiskt finns på de flesta ridskolor. Att hänga i stallet och verkligen hantera hästarna ger ju också mycket erfarenhet.
Har man egen häst har man också ett stort ansvar att aktivt söka kunskap för att kunna ta hand om sin häst på bästa sätt. Det är viktigt att hästarna får fortsätta att vara hästar, dvs. får gå i hagar, ha naturlig kontakt med andra hästar, få tillräckligt mycket motion mm.

Vem inspirerar dig, och varför?
Oj, jag blir alltid inspirerad av duktiga och drivna människor. Oavsett bransch så är det spännande med människor som brinner för det de gör.

Har du några tips till föräldrar vars barn börjar rida och kanske tävla, för att det ska vara en positiv upplevelse för både föräldrar och ryttare, samt för hästen, och som kan främja exempelvis god ridning och en positiv utveckling?
Jag tror att det är viktigt att fråga sig vad man vill med sin ridning och sitt hästintresse.
Rider man på ridskola så finns det ju på de flesta ridskolor möjlighet att få rida på klubbtävlingar. Hos oss får eleverna möjlighet att tävla ridskolehästarna på tävlingar utanför Skogslotten också. Det är ett bra sätt för både barn och föräldrar att prova att ha egen häst och tävla utan att initialt behöva köpa en. Köper man sedan egen ponny eller häst så ta hjälp från start med köpet. Det är ju så viktigt att det blir en lämplig häst. Ha inte för bråttom upp i klasserna. Bättre att sätta nollor i hoppningen och bra % i dressyren. Går det inte som man hoppas så backa bandet och gör det lättare för ekipaget igen. Välj en ridlärare eller tränare som kan hjälpa till med mer en bara träningstimmarna på ridbanan om möjligt.

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

Jag försöker vara en god förebild. Att behandla både hästar och människor med respekt och ödmjukhet och att alltid fortsätta söka kunskap för att kunna bli bättre.

Vem är du i ett samtal, är du en som leder eller en som lyssnar? Utveckla gärna.

Oj, den är också lite klurig. Jag tänker att jag nog kan vara båda delarna beroende på vem jag pratar med och i vilket sammanhang. Jobbmässigt så leder jag många samtal men får också ta del av en del saker som sägs i förtroende och måste då försöka vara en god lyssnare. Frågar ni min man Stefan så tycker han att jag behöver träna på att lyssna lite bättre.

Vad gör du helst en ledig dag?
Ledig dag? Finns dom? I helgen var jag på konsert då yngsta dottern Josefine spelade konsert i Malmö. Bandet är Londonbaserat och heter Los Bitchos och spelar instrumentalt. Galet roligt och ett bra gig. Att åka på hästtävlingar med äldsta dottern Jojjo och elever är också väldigt kul, men det kanske inte går in under ”ledig dag” kategorin.
Stefan och jag tycker om att resa. Vi har också många goda vänner och att få umgås med dem ger alltid god energi.

Om du får önska dig något, vad skulle det vara?
Just nu att dygnet hade lite fler timmar. Våren är så otroligt intensiv och det vore fint att hinna njuta av den lite mer.
Så klart är det ju viktigt att nära och kära får vara friska, och just nu med krig och oroligheter i värden, så finns det ju många mänskor som lider enormt. Fred på jorden låter klyschigt men kan väl inte vara mer aktuellt än nu.

Tre saker du alltid vill ha i kylskåpet?
Jag tycker ju att mat alltid är väldigt gott men jag har nog alltid små körsbärstomater, vår lokala färsksaltade gurka och en dunk Rå-citron hemma.

Fem snabba!

Vinter eller sommar? Sommar

Katt eller hund? Katt

Valack eller sto? Sto

Häst eller ponny? Svårt val, men jag har ju väldigt många ponnyerJ

Inomhus eller utomhustävling? Utomhus

Namn: Anita Jonsson
Bor: På Skogslotten i Norrköping

Sysselsättning: Ridlärare, äger och driver Skogslotten
Familj: Min man Stefan och 2 vuxna döttrar, Johanna och Josefine
Hemmaklubb: Skogslottens Ryttarförening
Intresse förutom hästar: Spelar padel och tränar på Friskis. Bugga är också kul
Dold talang: Oj, den var klurig. Jag har alltid varit bra på att lära mig namn snabbt.
När jag hade barngrupper och fick 8 nya barn var målet att jag skulle kunna alla efter första varvet på banan utan fusklapp.

Publicerad: