Aja Strömberg

Aja på tävling

Foto: Test Testsson

För många är hon framför allt en välkänd röst, A-domaren i hoppning, Aja Strömgren. Lugnt och metodiskt lotsar hon ekipage efter ekipage genom tävlingsdagen. Vi träffar henne där hon trivs riktigt bra, på tävling, omgiven av hästar, ryttare och funktionärer.

Aja är lugn och pedagogisk, omtänksam om funktionärerna, och noga med att hästens välbefinnande alltid går före människans bekvämlighet!

Berätta lite inledande om dig själv, vem är du?
Bott i Norrköping till för 1½ år sedan. Vuxit upp som mellansyster med två bröder. Tillbringat mina barndomssomrar i S:t Annas skärgård. Gick i musikklass och spelade tvärflöjt i Norrköpings ungdomsmusikkår, spelade bandy med min äldre bror och hans kompisar, det var då jag träffade min Janne (Borgias ”Gävle”). Gick 4-årig Teknisk med Kemi inriktning och jobbade på Arlas labb i Norrköping tills de la ner. Pluggade då till Ma/NO lärare. Bytte förnamn från Anna Karin till Aja för ett par år sedan, ingen visste vem ”den där Anna Karin” var… Hittade själv på Aja när jag började prata och har kallats Aja sedan dess.

Hur började ditt hästintresse?
Som 6-åring då jag började rida på Ekenberg, sen blev det 6 år på NORF pga. cykelavstånd. Tog upp hästintresset igen när Johanna började rida, då var vi tillbaka på Eken.

Finns det någon häst, och ryttare, som har betytt extra mycket för dig?
Vår första ponny, New Forest valacken Virarnas Solero som vi hyrde 1 år, jag skulle testa alla fyra årstider innan vi köpte häst. Redan efter hösten var vi fast. Faktum är att jag älskar alla årstider utom sommaren…. En kamp mot myggor, flugor och bromsar…då lider jag med djuren. Solero var lugn, snäll och trygg. En riktigt bra start. Under de 10 första åren med egen häst var vi uppstallade på Eken. ”Hästpersoner” som betytt mycket är Solveig & Hasse Lundbäck och Carro & Micke Carlstedt. Kloka, kunniga och härliga personer allihop.

Idag känner många till dig i din roll som domare, men på vilka andra sätt har du varit och är engagerad i ridsporten?
När tjejerna började på ridskolan hos Lundbäcks, Ekenberg blev det naturligt att engagera sig. Jag låg bakom aktiviteter för ridskolans barn och ungdomar. Först var det blåbärshoppningar, maskeradhoppning, övernattningar i klubbrummet mm, senare höll jag i dressyrtävlingar för ponny under några år då Josefine tävlade dressyr på vår ponny Bränntomts Jessie Boy. Jag var ansvarig för domartornet i många år, var aktiv i styrelsen och en av aktiviteterna på slutet var Tipspromenad till häst, en slinga ute i skogen. Jättekul! Nu har jag 5 mil till min hemmaklubb och det hinns inte med ett så stort engagemang som jag skulle önska…

Vad innebär Hästens välfärd för dig, och hur tänker du kring det, både som hästägare och domare?
Är lite hönsmamma med våra hästar, mycket utevistelse, varierad träning, varierade underlag, bästa hovslagaren (Bibbi), bra foderleverantörer. På tävling är det viktigt att både häst och ryttare tycker att det är kul.

Vilka egenskaper är viktiga hos en domare?
Jag tycker att det är viktigt att vara lugn och pedagogisk med funktionärerna. Det är ju personer som lägger mycket tid av sin fritid på sporten. Vi brukar bli ett fint team, där det råder ett tillåtande klimat och vi har roligt och hjälper varandra. Det finns så himla mycket trevligt hästfolk runt om i Östergötland! Jag är nog rätt stresstålig och hetsar inte upp mig i onödan. Som domare är man ju oftast speaker och jag har förstått att det är viktigt att det som sägs är tydligt och i en trevlig ton. Sen är jag inte världsbäst på att uttala alla omöjliga hästnamn mm., men jag brukar säga att ”det påverkar inte det sportsliga”. Jag jobbar ju med ungdomar så jag vet hur jag ska bemöta folk både i glädje och frustration.

Vem inspirerar dig, och varför?
Jag tar chansen att sitta med i tornet då Annika Pihl dömer, då lär jag mig mycket och får även bekräftat att en del jag gör är bra. Annika är otroligt säker med klockan i handen, något jag haft sen första uppdraget, men hon hinner skriva ner alla tider, det gör inte jag, men min klocka har ”räddat läget” flera gånger. Och Annikas coola agerande när något oväntat händer ex. ett hinder blåser ner, väntar in och bryter på bästa sätt. Sen har vi våra superskickliga ”Maritor” (Hjelm och Johansson) av dem har jag lärt mig mycket…

Någon prestation i livet du är extra stolt över, hästrelaterad eller ej?
Att klara A-domarexamen vid första försöket. De flesta gjorde den för andra gången då. Dessutom var det bara jag och en till som inte var Överdomare.

Har du några tips till tävlingsarrangörer hur en bra tävling kan arrangeras?
Med mycket omsorg och omtanke om de ideella funktionärerna. En trevlig person på parkeringen kan göra hela dagen J. Rådfråga gärna oss förbundsfunktionärer i samband med proppen eller inför tävlingen. Det är bra att vara förberedd om det till exempel bara är ovana funktionärer.

Har du några tips till föräldrar vars barn börjar tävla, för att det ska vara en positiv upplevelse och främja exempelvis god ridning?
Gör det på barnen och hästarnas villkor! Inte för att förverkliga det man själv inte lyckades med som barn/ungdom. Pressa inte barnen, jag har tyvärr sett livrädda barn på mycket pigga och ystra ponnys… Lär barnen att vara snälla mot sin tävlingskompis och inte ta ut sin eventuella besvikelse på hästen. Peppa och ge positiv förstärkning. Läs på i TR. Fråga oss domare på tävling om det är något ni inte förstår. Vi förklarar gärna.

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten? Har väl egentligen 1, superviktig i och utanför sporten. Hästens välbefinnande går ALLTID före människans bekvämlighet!

Berätta något inte så många känner till om dig, något du gjort/är intresserad av. Då ska jag berätta om min OS-duk, ha, ha. Jag har broderat en löpare med OS-ringarna på kortsidorna. Sen är långsidorna fördelade på vinter och sommar OS. Jag broderar in plats, årtal antal guld, silver och brons Sverige har tagit. Började med Salt lake city 2002. Nördigt, jag vet…. men rätt kul att ha.

Vem är du i ett samtal, är du en som leder eller en som lyssnar?
I början med folk jag inte känner är jag den som lyssnar, men många beskriver mig som en mjuk ledare. Att leda hör ju liksom till mitt yrke och domarrollen.

Om du får önska dig något, vad skulle det vara?
Ett ridhus!

Tre saker du alltid vill ha i kylskåpet?
Turkisk yoghurt, Spenat, Mozzarella

Fem snabba!
Vinter eller sommar? Sommar utan häst, Vinter med häst

Katt eller hund?
Katt

Valack eller sto?
Valack, Äger en valack och tre fuxston ha, ha, ha.

Häst eller ponny?
Häst

Inomhus eller utomhustävling?
Utomhus

Namn: Aja Strömgren

Sysselsättning: Speciallärare i Matematik åk4-9 på Hagaskolan i Norrköping
Familj: Gift med världens bästa Janne. Vuxna döttrarna Johanna och Josefine
Favorittävlingsplats: Alla har sin charm
Hemmaklubb: Kimstad RF
Intresse förutom häst: Lyssna på böcker, skogen, skärgården, bada i havet.

Publicerad: