Aktuellt

häst

Följ våra fritidsledare på ridskolorna i Uppsala kommun.

häst

Här hittar du aktuella resultat, regler och information om våra allsvenskor.

häst

För att få tävla måste man ha ett grönt kort.
Här hittar du aktuella kurser i Uppland.

Verksamhetskalender

Nyheter från föreningar

Nyheter SvRF

 • Patrik Kittels stjärna fick drömavslut på karriären
  7 dec 2022 16:05 På söndagen sa Delaunay "hej då" till den internationella dressyrscenen på härligast möjliga vis – den snart 17-åriga stjärnan pensionerades efter seger i Kronenbergs trestjärniga kür.
 • Mäktig helg väntar Henrik von Eckermann och Peder Fredricson
  6 dec 2022 13:52 Top 10 Final och GP-hoppning som ingår i Rolex Grand Slam. Det är inte vilka klasser som helst som står på programmet för de båda supersvenskarna. – Genève är en av de tävlingar jag rankar högst i världen, säger Henrik von Eckermann.
 • Henrik von Eckermann avancerar i världscupen
  4 dec 2022 20:01 Både Henrik von Eckermann och Wilma Hellström plockade fina världscuppoäng i La Coruña, Spanien. Med ett nedslag men en snabb tid slutade Henrik femma och Wilma kom på tionde plats. Henrik vann dessutom förmiddagens 1.50-hoppning.
 • Patrik Kittel kür-vinnare i Nederländerna
  3 dec 2022 23:23 Patrik Kittel på Delaunay tävlar trestjärnig dressyr i Kronenberg, Nederländerna. På lördagen blev det seger i FEI Grand Prix Kür.
 • Tre svenskar på poängjakt -världscupsdags i La Coruna
  2 dec 2022 16:27 Henrik von Eckermann inledde världscuphelgen med en andraplats i fredagens 1.50-hoppning. Förutom Henrik rider Wilma Hellström och Petronella Andersson världscupen i La Coruña.
 • Kunskap om ridunderlag på rull
  2 dec 2022 16:21 För att öka kunskapen om ridunderlag drog underlagsexperten Mikael Nord och föreningsrådgivaren Markku Söderberg och ut på en välbesökt turné.

RF -SISU Uppland

 • Därför är jag ledare - Ebba och Gabrielle berättar
  21 nov 2022 12:11 De ideella idrottsledarna är ryggraden i svensk idrott. Men vad är det som gör att människor väljer att vara ledare eller tränare? Ebba Ettemo och Gabrielle Paul är ledare hos Upsala Segelsällskap och här berättar de om sitt ledarskap.Som en av Sveriges största folkrörelser med verksamhet i hela landet utvecklar, stöttar och fostrar idrotten många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. Och runt om i Sverige möter ledare och tränare 145 000 barn och ungdomar varje dag året om. Två av dessa ledare är Ebba Ettemo, 17 år och Gabrielle Paul, 18 år som är ledare hos Upsala Segelsällskap.
  Besök hos Upsala Segelsällskap
  När jag besöker Upsala Segelsällskap en dag i slutet av oktober strålar solen från en klarblå himmel och löven sprakar i höstglada färger. Vid hamnen vid Skarholmen i Ekoln har Feva-gruppen (Feva är en typ av båt, reds.anm.) säsongsavslutning. Båtar ska demonteras och göras iordning för vintern och säsongen ska summeras. Mitt i arbetet med att montera ned masten får jag en pratstund med gruppens båda tränare, Ebba och Gabrielle. Jag ställer lite frågor kring vad som är drivkraften och vad som har varit avgörande för dem att bli och att fortsätta vara tränare.
  Hur blev du tillfrågad att vara ledare?
  – Jag har seglat mycket sedan jag var liten och när jag var 15 år blev jag tillfrågad om att vara ledare. Jag började som hjälpledare i en träningsgrupp där jag "skuggade" huvudtränaren och fick med mig många bra tips och idéer, berättar Gabrielle.
  Precis som Gabrielle hade Ebba seglat i många år innan hon blev ledare och berättar att det var ett naturligt steg för henne.
  – Jag började som hjälpledare på sjölekis, sedan blev jag ledare på olika läger och nu har jag en egen träningsgrupp tillsammans med Gabrielle, förklarar Ebba.

  Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att bli ledare?
  Ebba berättar att hon själv har haft så mycket roligt med sin segling och genom att bli tränare kunde hon bidra till att andra barn och ungdomar också skulle få uppleva glädjen med segling.
  Det är kul att det är så många tjejer och killar i olika åldrar som tränar ihop och roligt att se nya generationer komma fram, säger Ebba.
  Gabrielle, som nu är tränare både i Ekolns Segelklubb och i Upsala Segelsällskap, har tidigare också varit ledare hos Upsala Simskoleförening.
  – När jag är ledare får jag vara i en miljö där jag gillar att befinna mig, förklarar Gabrielle. 
  Vad är det bästa med att vara ledare?
  För Gabrielle handlar det om utveckling, både att följa utvecklingen hos barnen när de provar på och lär sig nya saker, men också personlig utveckling och att själv utvecklas som tränare.
  – Att se barn våga och att ta sig förbi motgångar är viktigt för mig. Jag blir glad när någon lyckas, förklarar Gabrielle.
  – Och att märka hur barnen ser upp till en och få ett band till dem, fyller Ebba på. 
  Vad driver dig att fortsätta vara ledare?
  – För mig handlar det om lyckan att se barnen utvecklas och lyckas. När jag som tränare har förklarat något och jag ser hur ”poletten trillar ner”, beskriver Ebba.
  - Att få utveckla en grupp och uppleva sin egen potential, säger Gabrielle.

  Vad är ditt bästa tips till en förening som ska rekrytera ledare?
  Både Ebba och Gabrielle vill lyfta vikten av att ge ansvar i små mängder och att låta ungdomarna prova på att vara ledare ganska tidigt och under en längre period.
  – Ta små steg och bygg självförtroende, summerar Gabrielle.
  Ebba nämner också vikten av att skapa gemenskap tränare emellan och se till att inkludera de nya tränarna i olika aktiviteter.
  Vad vill du ge för tips eller medskick till personer som vill bli ledare eller funderar på det?
  – De ska våga höra av sig till en förening eller till någon ledare i klubben där de är med! Det är viktigt att testa och inte vara rädd för att göra fel, avslutar Ebba och Gabrielle.

 • Skatteverkets webbseminarier för idrottsföreningar
  15 nov 2022 09:05 Som förening finns många regler och bestämmelser att hålla reda på. På Skatteverkets kostnadsfria webbseminarier får du information om föreningen som arbetsgivare, inkomstdeklaration och kontrolluppgift.Du kan delta på webbseminariet via dator, mobiltelefon eller surfplatta. Du kan sitta var du vill och du har möjlighet att ställa dina frågor via en chatt. Alla Skatteverkets webbseminarier är kostnadsfria, men du behöver anmäla dig i förväg.
  Idrottsföreningen som arbetsgivare
  Som arbetsgivare finns många regler och bestämmelser att hålla reda på och att ha arbetsgivaransvar innebär att föreningens styrelse ska ta ansvar ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Som arbetsgivare behöver du ha kunskap kring olika typer av löner, arvoden, ersättningar och förmåner.
  Anmäl dig här
  21 november klockan 17:00 - 18:15Idrottsföreningen som arbetsgivare
  30 januari klockan 17:00 - 18:15Idrottsföreningen som arbetsgivare
  Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgift
  Du som är kassör eller ansvarig i en idrottsförening kan behöva lämna kontrolluppgifter för de idrottsutövare eller övriga anställda som föreningen har betalat ut ersättning till. Detta gäller om idrottsföreningen inte är registrerad som arbetsgivare.
  Anmäl dig här
  15 december klockan 17:00 - 18:15Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgift
  18 januari klockan 17:00 - 18:15Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgift
  23 januari klockan 14:00 - 15:15Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgift
  Idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration
  Inkomstdeklaration är ett årligt dokument som skickas in till Skatteverket där föreningen redovisar sina intäkter och kostnader. När föreningen ska ha lämnat inkomstdeklaration till Skatteverket beror på vilket räkenskapsår föreningen har. 
  Inga aktuella webbseminarium 

 • Idrott och språkträning i lärgrupp för flyktingar från Ukraina
  19 okt 2022 10:18 Genom folkbildningssatsningen Svenska från dag ett får ukrainska flyktingar lära sig svenska. RF-SISU Uppland och flera uppländska idrottsföreningar genomför lärgrupper med fokus på idrott och språkträning.Regnet öser ned och vindrutetorkarna jobbar febrilt med att hålla vindrutan fri från regndroppar. Den här morgonen har jag lämnat Uppsala och är på väg till Hummelsta utanför Enköping. Jag har bestämt träff med Lotta Karlström, som är lärgruppsledare för en lärgrupp med ukrainska flyktingar. Lärgruppen har fokus på idrott och språkträning och genomförs inom ramen för folkbildningssatsningen Svenska från dag ett.
  Svenska från dag ett
  Genom Svenska från dag ett kan människor som kommer till Sverige få ökade kunskaper i svenska språket och information om det svenska samhället. Människor som har flytt till Sverige, men som saknar uppehållstillstånd och svenskt personnummer, får inte delta i Svenska för invandrare (SFI) och för dem finns istället Svenska från dag ett. Sedan april i år får även personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv delta i Svenska från dag ett. Det innebär att de människor som har flytt till Sverige från Ukraina kan vara med och lära sig svenska hos något av studieförbunden, till exempel hos RF-SISU Uppland.
  Språkträning i lärgrupp
  På vägen till Hummelsta stannar jag till vid en mataffär i Enköping, trotsar regnet och springer snabbt in och köper ett par liter vaniljglass. En kvart senare svänger jag in till Åsundagården i Hummelsta, kommunens boende för flyktingar från Ukraina.
  Jag tar glasspaketet i ena handen och ryggsäcken i den andra och går in på Åsundagården. Där är dagens språkträning är redan i full gång. Idag är det fokus på kroppen, de olika kroppsdelarna och saker en mår bra av att göra. På en bänk ligger påsar med många olika frukter och Lotta Karlström berättar att gruppen lite senare tillsammans ska göra fruktsallad och äta den med glassen jag stannade till för att köpa.
  En lärgrupp är en mindre grupp där människor genomför planerade samtal, reflekterar och lär inom olika ämnen. Lärgruppens metodik handlar alltså mycket om att lära av och med varandra, något som Lotta Karlström framhåller som positivt och givande:
  – Att prata om vardagliga saker såsom råvaror du behöver till din middag eller olika högtider är något som alla kan relatera till och berätta om. Det är ett bra sätt för deltagarna att lära sig användbara fraser och ord samtidigt som vi lär oss om varandras traditioner inom till exempel mat och matlagning, högtider och festdagar, förklarar Lotta Karlström.
  Språkträning hos idrottsföreningen
  Som lärgruppsmaterial använder gruppen boken Vardagssvenska – Grundkurs i svenska språket samt Riksidrottsförbundets folder Idrott – en bra start i livet, som finns på flera olika språk, bland annat ukrainska. Men det är inte bara genom lärgruppen i klassrummet som deltagarna lär sig svenska. Lotta Karlström har även kontakt med flera lokala idrottsföreningar dit deltagarna får komma och prova på olika idrotter, delta i sociala aktiviteter och språkträna.
  – De har fått prova på hinderbana med Idrottsföreningen Enköping OCR, skridskor med Enköpings Konståkningsklubb, fotboll med Åsunda Idrottsförening, basket med Enköpings Basketbollklubb och karate med Enköpings Karateklubb, berättar Lotta Karlström.
  Många av barnen från Ukraina som bor på boendet på Åsundagården har blivit medlemmar i den lokala fotbollsföreningen Åsunda Idrottsförening och deltar i föreningens ordinarie verksamhet.
  – För barnen, deras familjer och andra ukrainare arrangerar vi sociala aktiviteter som till exempel grillkvällar och klädinsamlingar. Då involverar vi invånarna i byn, så att de och ukrainarna ska lära känna varandra och umgås, berättar Elin Jonsson, ordförande i Åsunda IF.
  Eva Dovebris, som är sakkunnig inom inkludering hos RF-SISU Uppland berättar att kombinationen språkträning i lärgrupp, idrott och sociala aktiviteter ger deltagarna en meningsfull vardag som inte bara medför ökad kunskap i det svenska språket utan även fysisk aktivitet och sociala kontakter.
  Yaruslav blev tränare hos Uppsala Atletklubb
  Flera uppländska idrottsföreningar har genomfört eller genomför lärgrupper inom ramen för Svenska från dag ett. Med lärgruppen som metod för språkträning utvecklas både individen, gruppen och föreningen. En förening som har genomfört en lärgrupp för ukrainska flyktingar är Uppsala Atletklubb och för dem har lärgruppen lett till större gemenskap och ökad delaktighet.
  När kriget bröt ut i Ukraina i februari flydde Yaruslav och hans familj till Sverige. Genom en förälder till en pojke som tränade hos Uppsala Atletklubb fick han kontakt med föreningen. I Ukraina jobbade Yaruslav som idrottslärare och på fritiden höll han på med brottning, någonting han ville fortsätta med här i Sverige. Uppsala Atletklubb har välkomnat Yaruslav och andra ukrainare med öppna armar.
  – Yaruslav har med stort engagemang deltagit vid föreningens alla träningstillfällen, i de flesta fall som huvudtränare för antingen nybörjar- eller fortsättargruppen. Han är mycket uppskattad av barnen och föräldrar, berättar Greta Lindberg, ordförande hos Uppsala Atletklubb.
  Till skillnad från andra lärgrupper kan lärgrupper inom ramen för Svenska från dag ett genomföras som en del av själva idrottsaktiviteten. När det gäller språkträning är det bra att kunna koppla ihop ett intresse, till exempel idrott, med språkträningen eftersom det kan öka motivationen att lära sig språket.
  – Då blir det lättare att hänga med och vara delaktig, både som tränare och aktiv, säger Eva Dovebris.
  Kristian Ylijääsko, som är tränings- och tävlingsansvarig hos Uppsala Atletklubb berättar:
  – På träningarna förklarar vi till exempel en övning långsamt och tydligt på svenska och sen har Yaruslav och de andra som inte kan svenska fått repetera det. Men de har också haft stöd med språket av andra tränare och deltagare som kan ukrainska eller ryska.
  Kristian Ylijääsko har varit ett stort stöd för Yaruslav ända sedan han fick kontakt med föreningen:
  – Kristian har varit en bra vän ända från början. Jag tycker mycket om Uppsala och klubben. Sverige är underbart och svenskarna är underbara människor, avslutar Yaruslav.

 • Stigande elpriser – stor oro bland uppländska idrottsföreningar
  10 okt 2022 09:30 De allt högre elpriserna riskerar att få allvarliga konsekvenser för distriktets idrottsföreningar. Flera föreningar har redan påverkats negativt och det är många som med oro blickar fram emot kommande vinter.Störst är oron bland de föreningar som själva driver anläggningar och idrottsytor. Utan stöd eller hjälp att hålla kostnaderna nere riskerar de tvingas stänga och barn, ungdomar och vuxna stå utan plats att idrotta. Många idrottsföreningar nyttjar kommunala anläggningar och idrottsytor och här finns en oro för att kommunens ökade energikostnader ska vältras övergenom högre hyror.
  Snöläggningen största oron hos Bålsta alpina klubb
  Slalombacken i Bålsta drivs av Bålsta alpina klubb. Föreningen arrenderar marken av Håbo kommun, men äger själva anläggningen. Genom stort ideellt arbete och gott stöd av kommunen lyckas Bålsta alpina klubb år efter år erbjuda skidåkning på nära håll. Föreningen känner dock stor oro inför kommande säsong med höjda el- och drivmedelspriser:
  – Med nuvarande elpriser tror vi att våra kostnader minst kommer att dubbleras det här året jämfört med förra. Snöläggning är vår största utmaning, eftersom det är dyrt att tillverka snö. Om det kommer kyla tror vi oss dock ha råd att lägga snö. Det är om vi lägger snö och det sedan blir varmt så att snön smälter som vi får problem. Då har vi bara en massa kostnader och inga inkomster och det riskerar att påverka verksamheten, förklarar Tobias Trillon Persson, ordförande i Bålsta alpina klubb.
  Åtgärder för att minska energikostnaderna
  Bålsta alpina klubb har diskuterat flera lösningar för att hålla nere energikostnaderna.
  – Det absolut lättaste där vi kan spara lite el är att byta belysning till LED. Här pågår ett projekt, men det är inget vi hinner få klart till kommande säsong. Vi kommer också att behöva vara bättre på att stänga av både liftar och belysning då få är i backen, säger Tobias Trillon Persson.
  Men frågan är om de här åtgärderna räcker för föreningen.   
  – Vi har börjat titta på att marginellt höja priserna för medlemmar och besökare. Det vill vi dock helst inte göra då det troligtvis kommer att medföra att färre medlemmar och besökare har möjlighet att åka skidor, säger Tobias Trillon Persson.
  Hoppas på stöd från kommun och stat
  Nu hoppas Bålsta alpina klubb, precis som många andra föreningar i distriktet, på ett utökat stöd från kommunen, men också att staten går in och ger garantier. Föreningen har redan påbörjat en dialog med Håbo kommun.
  – Vi har ett gott samarbete och tror och hoppas att vi kan komma fram till en bra lösning, säger Tobias Trillon Persson.
  Kommunerna står dock också inför stora utmaningar och Riksidrottsförbundet och RF-SISU- distrikten runt om i landet får redan signaler om att kommunerna kan komma i sådan situation att de måste prioritera kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.
  – Det kommer att slå hårt mot idrottsföreningarna och den verksamhet de bedriver i de kommunala anläggningarna, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.
  Pandemin påverkar fortfarande distriktets idrottsföreningar
  Idrottsrörelsen har precis tagit sig igenom en pandemi där konsekvenserna av den fortfarande påverkar många föreningar.
  – Vad kommer det att få för samhällskonsekvenser om idrottsföreningarna nu, i direkt anslutning till pandemin, på nytt blir tvungna att pausa verksamheten? En dialog mellan idrotten och kommunerna är viktig, så att beslutsfattare och föreningsliv kan hjälpas åt att hitta lösningar så att idrotten kan fortsätta bedriva sin verksamhet även under el-krisen, avslutar Dag Söderberg.

 • Ledare som lyssnar - en utbildning för att stärka psykisk hälsa hos barn och unga
  5 okt 2022 14:16 Nu kör vi en ny omgång av den populära utbildningen Ledare som lyssnar - en uppföljning av Folkhälsomyndighetens webbaserade utbildning med samma namn. Välkommen att anmäla din förening!Fler och fler barn och unga uppger att de ofta känner sig stressade och att de har besvär som ångest och oro. Ju tidigare det går att upptäcka, desto bättre. Du som ledare i en idrottsförening kan göra stor skillnad genom att vara uppmärksam samt ha rätt verktyg för att kunna stärka psykisk hälsa hos barn och unga.
  Öppen utbildning
  Den 1 december arrangerar vi Ledare som lyssnar som en öppen föreläsning. Läs mer och anmäl dig här 
  Utbildningens upplägg
  Utbildingen genomförs internt i din förening. 
  På utbildningen får du lära dig mer om psykisk hälsa och hur du som ledare kan vara ett så bra stöd som möjligt för barn och unga. Utbildningen vänder sig även till dig som är ledare för barn och unga som har en NPF-diagnos. Utbildningen utgår från de fyra kapitlen i Folkhälsomyndighetens webbaserade utbildning Ledare som lyssnar:

  Vad är psykisk hälsa?
  Hur du kan stärka psykisk hälsa?
  Hur du kan upptäcka att någon mår dåligt?
  Hur du lyssnar och ger stöd?

  Under utbildningen finns också tid till gruppdiskussioner och reflektion.
  Inför utbildningen får du gärna förbereda dig genom att gå igenom kapitlen på Folkhälsomyndighetens utbildning Folkhälsomyndigetens webbaserade utbildning. Vissa utvalda filmer kommer även att visas på RF-SISU Upplands utbildning. 
  Utbildare
  Stefan Forsman
  Stefan har mångårig erfarenhet som innebandyledare på dam-, herr-, och ungdomssidan, med fyra SM-guld i bagaget som elittränare. Stefan har tidigare arbetat som idrottslärare samt med att utbilda ungdomsledare inom idrotten.
  Matilda Jakobsson Blom
  Matilda är utbildad i hälsopromotion och har arbetat inom hälsosektorn i flera former under åren, däribland som träningsrådgivare, utbildare och gyminstruktör. Hon har särskild kompetens kring fysisk aktivitet och idrott kopplat till psykisk hälsa.
  Mer information
  Ladda hem informationsblad här
  För mer information kontakta idrottskonsulent William Lind
  Utbildningen genomförs i samverkan med Uppsala kommun. 

 • Prova på-dag på drygt 40 skolor för 8 500 barn
  20 sep 2022 12:41 Fredag den 30 september är det dags för Idrottens dag! På 43 skolor runt om i Uppland kommer nästan 8 500 barn att få prova på olika idrotter och inspireras till aktivitet och rörelse.På fredag, den 30 september, arrangeras Idrottens dag runt om i landet. Totalt deltar omkring 500 skolor och över 100 000 barn kommer att få möjlighet att röra på sig och testa olika idrotter. I Uppland deltar 43 skolor fördelat på nio av distriktets tio kommuner och omkring 8 500 barn kommer att få testa olika aktiviteter.
  - Med Idrottens dag vill vi bygga broar mellan skolan, barnen och idrotten. Vi hoppas att fler barn får upptäcka hur roligt det är med rörelse och fysisk aktivitet och därigenom hitta glädjen och gemenskapen i en idrottsförening. Målet är att fler ska vilja, våga och kunna idrotta hela livet, även de barn som idag är minst aktiva, säger Wilhelm Widerholm, projektledare för Idrottens dag hos RF-SISU Uppland.  
  Mycket att prova på under Idrottens dag
  På Idrottens dag får barnen prova på många olika aktiviteter, både sådana som skolorna själva håller i och aktiviteter som arrangeras av lokala idrottsföreningar. I och omkring Centrum för idrott och kultur (CIK) i Knivsta kommer barn från Högåsskolan och Ängbyskolan att få testa på ishockey, padel, ridsport och mycket mer.
  En av föreningarna som kommer att delta är Olunda Ryttarförening. De kommer att ha med sig käpphästar och hinder och barnen kommer att få prova på käpphästridning, en aktivitet som brukar vara mycket uppskattad.
  - Vi vill vara med på Idrottens dag för att visa vilka möjligheter som finns i vår förening. Vi har ett samverkansprojekt med RF-SISU Uppland som heter Rörelse är glädje och det är just det vi vill dela med oss av – rörelse och glädje, säger Eva Gunsäter från Olunda Ryttarförening.

  Barn provar på käpphäst
  Både Högåsskolan och Ängbyskolan ser fram emot Idrottens dag och tycker att det ska bli kul med en gemensam aktivitet.
  - Idrottens dag blir en möjlighet för våra elever att upptäcka nya former av rörelse och aktiviteter, vilket kan gynna dem i deras utveckling. Det är också ett bra tillfälle för dem att ta del av det föreningsliv som finns i närsamhället och samhället i stort, säger Christopher Ledin, biträdande rektor på Ängbyskolan.
  På Idrottens dag i Bålsta kommer barn från Grundsärskolan Gröna Dalenskolan, Gröna Dalenskolan och Slottsskolan att få testa på allt från bowling och konståkning till handboll och innebandy. En av föreningarna på plats är Bålsta Idrottsförening som kommer att arrangera Hand the ball, streethandboll med en mix av många olika rörelseformer. 
  - Idrottens dag är ett fantastiskt initiativ för att barn ska få möjlighet att få prova på många olika sporter. Vi ser fram emot att träffa alla barn på Idrottens dag! Den här dagen hoppas vi också få tillfälle att träffa andra föreningar och möta andra ledare i kommunen. Självklart hoppas vi att några barn som provar handboll på Idrottens dag vill komma och spela handboll med oss i klubben också, säger Marie Norelius, ordförande i Bålsta Idrottsförening.
  Rörelsesatsning i skolan skapar förutsättningar för alla barn
  Flera av skolorna som deltar på Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU Uppland. Ängbyskolan har deltagit i Rörelsesatsningen sedan hösten 2021. Anna Hammarhjelm är rektor på Ängbyskolan och berättar att satsningen har bidragit till att skapa samsyn bland personal, elever och vårdnadshavare kring vikten av att öka elevernas rörelse under skoldagen.
  - Rörelsepauser i klassrummet under lektionstid är numera en naturlig del i flertalet klassrum. Vi ser också en ökad aktivitet under rasterna där fler elever är aktiva, säger Anna Hammarhjelm.
  Idrottens dag en del av European School Sports Day
  Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med RF-SISU Uppland, övriga 18 RF-SISU-distrikt samt lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.
  Deltagande skolor per kommun
  Uppsala
  Björklingeskolan, Bälinge skola, Eriksskolan, Flogstaskolan, Gamla Uppsala skola, Liljeforsskolan, Musiklådan, Nåntunaskolan, Pluggparadiset, Ramsta skola, Skyttorps skola, Stordammens skola, Sverkerskolan, Uppsävjaskolan, Von Bahrs skola, Växthusets skola, Västra Stenhagenskolan, Ångelstaskolan och Östra Stenhagenskolan
  Enköping
  Enöglaskolan, Grillbyskolan, Robinson Fanna Tellusskolan, Robinson Husberg, Robinson Svedia Tellusskolan och Västerängsskolan
  Håbo
  Gransäterskolan, Gröna Dalenskolan, Grundsärskolan Gröna Dalen, Läraskolan, Slottsskolan, Västerängsskolan
  Knivsta
  Högåsskolan, Margarethaskolan, Walloxskolan och Ängbyskolan
  Norrtälje
  Bålbroskolan, Köpmanholms skola, Vätö skola
  Tierp
  Tallbacksskolan
  Sigtuna
  Råbergsskolan, S:t Pers skola
  Älvkarleby
  Bodaskolan, Sörgärdets skola, Älvboda friskola
  Östhammar
  Österbyskolan
  Toppbilden: Barn på Bålbroskolan i Rimbo får prova på tennis med Rimbo Tennisklubb på Idrottens dag 2021