Järfälla Ryttarförenings gedigna jobb och klockrena kommunsamarbete gav kvalitetskylt

Järfälla RF fick fin uppvaktning på när skylten för utmärkt kvalitet delades ut. Från vänster  Roger Vintemar Fritidschef i Järfälla, Eva Ullman kommunstyrelsens ordförande, Sandra Ruuda ordförande i Svenska Ridsportförbundet, Anna Tholander verksamhetschef Järfälla RF, Anneli Grimborg Säteri verksamhetschef Stockholms Läns Ridsportförbund, Maria Lippert-Rosqvist 2:a vice ordförande i Järfälla RFs styrelse och Eva Normell, ledarmot i styrelsen.

Nu kan Järfälla Ryttarförening spika upp den stolta skylten Kvalitetsmärkt ridskola på stallväggen.
- Helt fantastiskt och en viktig milstolpe för oss. Det här har vi jobbat för länge säger Anna Tholander, stolt verksamhetschef.

Som femte förening hos oss i Stockholms Läns Ridsportförbund fick Järfälla Ryttarförening ta emot den gyllene skylten som är ett bevis på en ridskola i toppklass och med kvalité och säkerhet för både hästar och människor.

Läs mer om SvRFs system för kvalitetsmärkning.

Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda var på plats hos Järfälla RF i förra veckan för att dela ut den fina utmärkelsen:

- Det ni gjort är den väg jag vill att alla ridskolor i Sverige ska gå och där ert samarbete med kommunen står ut och är en av de nyckelfaktorer förframgång som jag verkligen vill ska smitta av sig på fler föreningar ute i landet. Stort grattis och fantastiskt bra jobbat!

En stor dag och stolta ridsportare: Sandra Ruuda och Anna Tholander

Järfälla RF ligger inbäddat i grönska i ett kulturområde och granne med Järvafältets naturskyddsområde, ett stenkast från kommunikationer och stora köpcentrum.
Sedan 2016 driver föreningen ridskolan och sedan 2019 på en ny anläggning med totalt 45 hästar, ett nytt stall för 26 och ett totalrenoverat och K-märkt ponnystall. Hästarna trivs i flockar och stora hagar. Umgängesytor och omklädningsrum för hästfolk är tipptopp.Jag är så glad att ha en kvalitetsmärkt ridskola i vår kommun. Ni jobbar helt i linje med hur vi vill vara här i Järfälla
-Jag är så glad att vi har en kvalitetsmärkt ridskola i vår kommun. Ni jobbar helt i linje med hur vi vill vara här i Järfälla och står för hållbarhet och likabehandling och allt annat som efterfrågas i våra verksamheter, säger Eva Ullman (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, som kom och gratulerade föreningen på stallbacken.
-Stort tack för det ni gör för barn och unga. Vi lever i en orolig tid där idrott och kultur har en extra stor betydelse.

Det är fint att vara häst hos Järfälla RF som ligger i kanten av Järvafältet.

- Järfälla RF är en framåtblickande förening och ni som kommun tar verkligen ansvar för ridskolans utveckling på ett helt unikt sätt, Kommunen vill att den ska vara i framkant, säger Anneli Grimborg Säteri, verksamhetschef på Stockholms Läns Ridsportförbund som har följt föreningens fina utveckling.

Det lyckade samarbetet mellan komunen och ridskolan handlar mycket om tillit tror Roger Vintemar som är fritidschef i Järfälla kommun som också har varit med på hela kvalitetsresan.
- Vi har bra samtal, litar på varandra och ni är en förebild för andra föreningar i vår kommun. Detär roligt att samarbeta med er, även om det ibland blir krävande för mig i nästa led, säger han och skrattar.

Sedan Anna Tholander började på ridskolan 2018 har kvalitetsmärkningen varit ett tydligt mål. Resan dit har kantats av hårt jobb. Att nå kvalitetsmålet handlar mycket om att bestämma sig menar hon. Och att få med alla på tåget; styrelse, personal och medlemmar. Sen är det såklart säkerheten, hästvälfärden, hållbarheten, inkluderingen, anläggningen, arbetsmiljön och allt som ska vara på plats. Liksom rätt krokar i stallet, överliggare på ridhussargen, säkerhetsbelysning i ridhuset...
Allt ska kort sagt funka för att få full pott för kvalité.
- Utbildad personal är nog det som varit svårast, säger Anna Tholander, men samtidigt har hon inspirerat flera i personalen att vidareutbilda sig för att klubben ska nå upp till kvalitetskraven.

Nära till både storstan och naturen hos Järfälla RF.

Idag är två SRL fem utbildade ridlärare, en SRL 1 samt utbildade ridledare och hästskötare.
- Det är ett pussel när någon ska vara borta i perioder för att gå utbildningar men jag rekommenderar verkligen alla att satsa på utbildning. Hos oss har alla som vidareutbildat sig kommit hem så mycket starkare, och med nya perspektiv och nya nätverk.
- Jag hyllar min personal som har en stor del i framgången. De är rätt folk på rätt plats, och det är något som vi har arbetat aktivt för.

Jag rekommenderar verkligen alla att satsa på utbildning. Hos oss har alla kommit hem så mycket starkare och med nya perspektiv och nätverk.

En annan framgångsfaktor som Sandra Ruuda vill trycka extra på är samarbetet mellan ridskole-/verksamhetschefer och föreningens styrelse.
- Vi ska vara som ett lag. Styrelsen ska ge rätt förutsättningar, stå för långsiktighet och stötta sin ridskolechef. För dom är så viktiga kuggar på våra ridskolor. Jag är djupt imponerad av dig Anna, säger Sandra Ruuda.

Kvalitetsskylten är viktig för både rekryteringen av personal, elever och för olika samarbeten.

Visst finns det tillfällen under de här åren som Anna Tholander suckat djupt och tänkt när ska jag ”bara” få driva ridskola.
- Men varje dag när jag kommer hit tänker jag på hur mycket jag älskar mitt jobb och funder på hur jag vill att min dag ska se ut. Det gäller att våga drömma framåt också.

En sagorunda i skogen för pararyttare och de yngre, renovera ridhuset, fler hagar… Klart det finns mer att göra på ridskolan. Och för att behålla skylten gäller det ju att fortsätta hålla höjd.

Även om kön inte är lika lång längre är det så gott som fullt på ridskolan. Nyligen har en ny grupp med vuxna kommit till och flera återanvändare har hittat hit igen.
- Många vuxna ser ridningen som en möjlighet att göra något med sina barn, säger Anna Tholander.

Det låter som ljuv musik i mina öron när kommunen ställer frågan om hur föreningen vill ha det 2050!

Ridskolan ligger vid Säby Gård i kanten av Järvafältet, inbäddad i grönska, granne med kolonilotter och dagis men samtidigt ett stenkast från stora köpcentrum två mil nordväst om Stockholm.

Granne med ett dagis och med anläggningen mitt i ett strövområde måste föreningen samsas med många.
- Jag vill att ni tar er en titt på översiktsplanen för 2050. Det är så viktigt att ni ser hur det påverkar er och gör er hörda i den här processen, säger fritidschefen Roger Vintemar och vänder sig mot Anna Tholander och styrelsens Maria Lippert- Rosqvist och Eva Normell som är på plats för att fira kvalitetsskylten.

-Det låter som ljuv musik i mina öron när kommunen ställer frågan om hur föreningen vill ha det 2050! Det här borde verkligen fler kommuner få höra. Nu är Järfälla RF inte bara kvalitetssäkrad utan kanske rent av framtidssäkrad, säger Sandra Ruuda.

Fakta Järfälla RF

  • Ideell förening och kvalitetsmärkt ridskola
  • 633 medlemmar
  • 570 uppsittningar varje veccka
  • 15 anställda och 15 timanställda
  • Cirka 45 ridskolehästar och ponnyer
  • Nytt stall för 26 hästar samt totalrenoverat ponnystall
  • Två ridhus, ett 23x65 meter och ett 20x40 meter samt en belyst utebana om 30x60 meter.

Mer om Järfälla

Häst & Ryttare följde med när elever på Järfälla Ryttarförening fick lära sig att kolla hästens mun.

K-märkt och toppmodernt på nya Järfälla ridskola.
Gyllene skylt som står för ridskola av bästa märke.

Publicerad: