Fredrik är årets eldsjäl

Fredrik Ahlström har utsetts till Årets småländska eldsjäl. Han nominerades av sin förening Åkerbo Hästklubb och utsågs sedan av juryn till Årets småländska eldsjäl.

Nomineringen lyder:
Åkerbo Hästklubb på norra Öland är en liten förening där få ideella krafter delar på en stor arbetsbörda. 2019 invigdes ett efterlängtat ridhus. Den initialt drivande kraften för detta var Fredrik Ahlström. Tillsammans lyckades förening de få ett rekordstort bidrag från Arvsfonden och ridhuset blev verklighet.

Men Ahlströms eldsjälsarbete började långt innan. I tiotalet år har han varit den som gjort det riktigt tunga jobbet i det dolda. Byggt en domarvagn, skaffat el och ljud till vår utebana, drivit viktiga frågor i föreningens styrelse, stått upp för barnen och inte tvekat att stå för sin åsikt, om än utan att ta plats. Han har tömt utedassen, kört vattenvagnar, installerat el och lagat hinder. Men han har också lånat ut familjens hästar till ridlekis och tagit ansvar för ponnylaget som lagledare. I ridhusprojektet lade han ner otroligt mycket tid på att vara på plats, fatta detaljbeslut och se till att projektet höll sig till budgeten.

Sedan ett par år har Fredriks döttrar flyttat från norra Öland och det finns inget som egentligen håller Fredrik kvar i föreningen. Ändå harvar han och vattnar ridhuset varje torsdagkväll för att andras barn ska ha ett fint underlag att rida på. Han påminner styrelsen om service av fordon, försäkringsfrågor och annat viktigt som inte alltid är så roligt eller som syns, men som är ovärderligt.

Sedan fem år tillbaka arrangerar Åkerbo Hästklubb en tävling på Böda Sand. Fredrik tog initiativet till att tävlingen skulle genomföras och sedan dess har han lagt ett otroligt jobb för att andra ska kunna komma och tävla. Han tar ledigt från sitt arbete för att köra dassholkar, vattentunnor och hindermaterial. Syns högst uppe i en trädtopp på en stege, med pannlampa vid 22-tiden, för att hyrboxarna ska få korrekt elförsörjning. Han möter boxleverantören vid montering och tömmer gödselcontainrar. När tävlingen är slut plockar han ner hinder, el och städar. Han ser till att flaggstängerna är på plats och snackar med tillresta besökare. Han fixar avtal med ICA så att vi kan att lämna panten där utan att stå i automaten, han håller dialog med andra klubbar så att vi kan ha utbyte av olika samarbeten.

Han får sällan beröm, eftersom det arbete som han gör sällan leder till några prisrosetter, jubel eller applåder. Han är helt enkelt ovärderlig för ridsporten på norra Öland och därmed också ovärderlig för väldigt många som har glädje av det som vår förening Åkerbo Hästklubb gör.

Stort grattis till utmärkelsen Fredrik!

Publicerad:

Årets småländska eldsjäl
Genom priset Årets småländska eldsjäl vill Smålands Ridsportförbund hylla föreningslivets nyckelpersoner. De som fixar och donar, inspirerar, utvecklar, jobbar och sliter och ser till att allt fungerar. Alla dessa fantastiska klippor som finns ute i föreningarna, utan dem vore ridsporten inte den samma.