Vilka dagar vi hade!

Panelen tillsammans med vår moderatör Marcus Lundholm. Peter Lungcrantz saknas på bilden.

FOTO: Suzanne Engelbert

Säkerhetsforum, 6-7 juli 2024. Tack till alla som deltog på våra säkerhetsdagar som vi arrangerade på Falsterbo Horse Show.

Forumet diskuterade säkerhet, utbildning och beredskap inom ridsporten för att effektivt hantera och förebygga olyckor. Här är ett axplock av allt vi fick med oss efter dessa dagar.

Olyckor på tävlingsplatser

Med oss i panelen hade vi två ryttare som råkat ut för allvarliga olyckor. Det var upplevelser och berättelser som berörde deltagarna djupt.
Andrew Werners hjärtstopps-olycka på Grevagården visade på vikten av att sjukvårdare är välinformerade och rätt utrustade. I detta fall med en hjärtstartare som bokstavligt räddade Andrews liv. Annki Modig, överdomare vid Grevagården, underströk betydelsen av HLR-kunskap och att sjukvårdare känner sig trygga i sin roll.

Jessica Wadst, föll olyckligt på en tävling där hon svalde tungan och där hon nu under säkerhetsträffen förstod att hon också fått en allvarlig hjärnskakning och att det var anledningen till att hon inte såg något på flera timmar.
Efter sin olycka väljer hon tävlingsplatser noggrant, särskilt för unga hästar. Miriam Persson, hästägare, som var närvarande vid olyckan, framhöll betydelsen av säkerhetsrutiner både vid tävling och i vardagen.

Avel och sport

Peter Ljungcrantz brinner för sport och avel och frågor kring nuvarande bedömningssystem som premierar "elektriska" hästar inte minst på lägre nivåer diskuterades. Det framhölls att ett bättre samarbete mellan avel och sport behövs för att få fram säkrare och hållbarare hästar. Licensansvar och utbildning för tränare diskuterades också. Peter betonade också vikten av rätt häst till rätt ryttare!

Hjärntrappan

Margaretha Rödén, vår förbundsläkare som brinner för Hjärntrappan, informerade om att varannan ryttare har haft en hjärnskakning och att en huvudskada per dag rapporteras inom sporten. Det rekommenderas att vila 5-6 veckor efter en huvudskada för att hjärnan ska kunna återhämta sig ordentligt. Hjärnskakningar ökar risken för allvarliga tillstånd som demens och depression, och det är avgörande att sprida kunskap om rätt hantering efter fall.
Gruppen förde en diskussion om tävlingsförbud registrerat i TDB även för ryttare.

Ridskolans säkerhet

Susanne Johannesson, ridskolechef på Viarps KoRK vill att deraselever och personal verkligen förstår hästar. Här fick hon stort medhåll från gruppen. Ridskolan genomför regelbundna säkerhetsanalyser och säkerhetsutbildning för personal, föräldrar och elever. Susanne betonar att rapportering av incidenter är nödvändiga. Margareta Rödén instämmer och lyfter fram ridsportens Incidentrapportering där alla i föreningen kan rapportera in händelser av olika allvarlighetsgrad och också tillbud.

Krishantering

Susanne Skoglund, präst van vid krishantering, rekommenderade föreningarna att erbjuda stöd och samlingar med fika efter incidenter för att underlätta bearbetningen. Och som medmänniska att alltid våga ta kontakt med de drabbade även om man är osäker på vad man ska säga. Att finnas där, om än tyst, är ovärderligt. Annki Modig fyller i här och berättade att omhändertagandet av minderåriga och anhöriga vid olyckan på Grevagården samt den uppföljning och informationsspridning efter händelsen var viktigt för bearbetningen hos ryttare, funktionärer och närstående.

HLR& Hjärtstartare

Malin Ingvert, ambulanssjuksköterska, uppmanade att alltid ringa ambulans vid allvarliga incidenter och att vara tydlig med skadans allvar. Hon framhöll också vikten av hjärtstartare och utbildning i HLR bland olika målgrupper i föreningen.

Malin visade gruppen hur HLR går till och att det är viktigt att genomföra ”god” HLR med kraft och bra teknik. Och att byta av varandra varannan minut om man är fler på plats så att man orkar fullfölja god HLR tills ambulans anländer.

  • Vuxna: 30 bröstkompressioner följt av 2 inblåsningar
  • Barn: 5 inblåsningar därefter 15 bröstkompressioner

 

Panelens sista medskick var att ta hjärnskador på allvar, lära sig mer om hästars beteende och HLR, använda 112-appen. Att öka säkerhetsmedvetenheten och strukturer i föreningar. Och ha rätt häst till rätt ryttare.

Gruppen lyfte fram att de vill se fler hjärtstartare hos föreningarna, att HLR-utbildning ska ske regelbundet och att en säkerhetskultur ska skapas. Det är viktigt att utbilda medlemmar, undvika att arbeta ensam, öva på olyckshantering och jobba förebyggande.

Vi tackar vår samarbetspartner Agria för möjligheten och för alla goodie bags till våra deltagare. Vi tackar Trikem för gåvor till föreläsarna och vi tackar Falsterbo Horse Show för ett alltid så proffsigt mottagande i Dressyrpaviljongen.
Och inte minst tackar vi vår panel och vår moderator, Marcus Lundholm, som tillsammans med deltagarna skapade två oerhört bra dagar med många insikter och tankar om förbättringsmöjligheter för vår sport.

Panelen bestod av:

  • Annki Modig - Överdomare vid Grevagården vid hjärtstopps-olyckan.
  • Jessica Wadst – Ryttare som var med om allvarlig olycka.
  • Miriam Persson - Hästägare, närvarande vid olycka.
  • Andrew Werner - Ryttare som var med om hjärtstopp.
  • Susanne Skoglund - Präst. Van vid krishantering.
  • Malin Ingvert - Ambulanssjuksköterska.
  • Margaretha Rödén – Förbundsläkare Hjärntrappan.
  • Peter Ljungcrantz – Avel.
  • Susanne Johannesson – Ridskolechef.

Hjärntrappan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Incidentrapporteringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SOS 112 -Appen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjärtstopp och HLR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjärtstartare
Vi har inlett ett samtal med ett företag som hyr ut och säljer hjärtstartare. Vår förhoppning är att vi kan inleda ett samarbete som våra föreningar kan ta del av. Vi återkommer om detta till hösten.

Framtidskonferens – Sport och tävling
Varmt välkomna till en framtidskonferens där vi, tillsammans med er som är engagerande i tävlingar hos våra föreningar, diskuterar sport och tävlingsfrågor.
20-21 september Malmö Arena Hotell.

 

Publicerad: