Grenar

Nedan finns enkel information om ridsportens fantastiska grenar.
Är du intresserad av mer information eller vill komma i kontakt med någon av våra föreningar, grenledare, tränare mm så tveka inte att höra av dig till kansliet.

.

Placeholder

Distans

Distansridning innebär ridning över längre sträckor som mestadels rids på tid, först i mål vinner. I Sverige tävlas det på distanser upp till 160 km som rids under en och samma dag men det kan också förekomma tävlingar som pågår under flera dagar.

Dressyr

Dressyr är en bedömningssport, på samma sätt som till exempel konståkning och dans. Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

Hoppning

Hoppning är den största grenen inom ridsporten, både i Sverigie och globalt.

Working Equitation

För att börja rida Working Equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd.

Voltige

Voltige är sporten - eller balansövningen - som föddes inom kavalleriet. Som publik- och tävlingsgren är den relativt ny.

Pararidning

Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsklubbar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Ca 4.000 ryttare med funktionsnedsättning får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning och tävlingskarriär.

Sportkörning

I sportkörning tävlar man med häst eller ponny i fyrspann, par och enbet. Sportkörningen har, liksom fälttävlan, tre delprov - dressyr, maraton och precision.

Mounted games

Kan det bli mer publikvänligt? Knappast - fart, fläkt och spänning hela tiden. Att det dessutom är en lagsport som kräver inte bara egen skicklighet utan även ett gott samarbete mellan alla ponnyer och ryttare i laget gör det till en fantastisk uppvisning. Mounted Games är en stor internationell sport.

Reining

Sporten med såväl fart som precision är också väldigt publikfriande. Publiken som tittar på en reiningtävling får vissla, tjoa och klappa händerna hur mycket de vill!