Smitta i länet

Foto Carina Sundström

Foto: Carina Sundström

VIKTIG INFORMATION!!! ISAB ridcenter är stängt & satt i karantän från och med 3/5 -24.

För historik - scrolla neråt.

Uppdatering em 8 maj - Uppdaterad smittinfomation från länsveterinär som i samråd med SVA idag kommit med följande:

Alla hästar som varit på ISAB mellan 21 april och 3 maj är isolerade i 21 dagar och bör kontrolleras dagligen. Att flytta till mindre, isolerat stall är ok men ingen isolerad häst får komma i kontakt med andra hästar som ej är i isolerat stall.

Hästar som kommit hem till sitt vanliga stall är isolerade 21 dagar från hemkomst men andra hästar i det stallet är INTE isolerade.

Alla är uppmärksamma på symptom och agerar direkt de ser något avvikande. Vi hjälps åt att förhindra smittspridning. Nu gör alla vad de kan för att så få hästar som möjligt ska bli påverkade och förhoppningsvis stannar det med en häst.

Uppdatering fm 8 maj - många har ställt frågor kring ovanstående. Vi kommer att uppdatera info så snart vi får den. Det viktigaste nu är att använda försiktighetsprincipen så vi inte får en spridning i länet (eller utanför).

För tillfället finns en häst på ISAB som testats positivt för kastad kvarka. Hästen kom till stallet den 21/4 och har sedan fredag 3/5 varit isolerad. Ingen mer häst på anläggningen har i nuläget något symptom.

För alla som besökt ISAB ridcenter med häst/hästar från och med den 21 april fram till och med nu finns risk för att hästen/hästarna kan ha blivit smittade eller vara bärare av smittan. Detta gäller hela anläggningen, dvs även ridhus. De får därför inte, enligt TR moment 112, åka på tävling, träning eller likande inom 21 dagar från det datum de besökte ISAB.

https://ridsport.se/.../01%20TR%20I%202023%20Gemensamma.pdf Länk till annan webbplats.

Håll koll på era hästars allmäntillstånd, kontrollera temp och informera de stall ni står i om läget. Informera också hovslagare och andra som besöker era hästar om att hästen kan bära på smitta innan de kommer till er.

Vi fortsätter bevaka smittläget i länet och återkommer med information allt eftersom.

 

Fakta:

Så kallad kastad kvarka är en komplikation till kvarka, som beror på att bakterien som orsakar sjukdomen sprids till lymfknutor i inre organ och ger upphov till bölder. Symptomen kan då bli återkommande feber och kolik, nedsatt allmäntillstånd och avmagring. I värsta fall kan tillståndet leda till döden.

En annan komplikation till kvarka är anasarka. Anasarka är en överkänslighetsreaktion som orsakar inflammation i blodkärl. Symptomen är fläckvisa ödem (vätskeansamlingar) på kroppen, ödem på huvudets undersida, i benen och under buken, samt punktformiga blödningar på slemhinnorna i till exempel mun, ögon och näshåla.

Även anasarka kan orsaka dödsfall. Den här komplikationen kan också uppkomma som följd av infektioner med andra streptokocker än Streptococcus equi.

Läs mer om kvarka HÄR Länk till annan webbplats..

Publicerad: