Historiskt guld i Milano!

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Aldrig tidigare har ett svenskt landslag tagit lagguld på EM i hoppning. Nu är Sverige regerande OS-, VM- och EM-mästare i lag!
- Jag är otroligt stolt. Det här kommer att ta lång tid att processa, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Henrik von Eckermann och Iliana (äg: Dufour Stables), Wilma Hellström och Cicci BJN (äg: WH Sporthorses), Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (äg: Interbreed AB/Strömsholms Marketenteri), Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero (äg: Holsteiner Verband) - det är kvartetten som fixade Sveriges första lagguld på ett EM i hoppning.

- Jag är så stolt över ryttarna och deras team. Den långsiktighet som de jobbar efter för att kunna prestera när det gäller som mest. Det är beundransvärt, säger Henrik Ankarcrona.

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Henrik von Eckermann var tydlig redan från dag 1 på EM. Det var lagguldet som var målet. Men när han som första ryttare i laget rev det allra sista hindret i lagfinalen var han rädd att han sumpat chansen för de andra.

- Det var otroligt jobbigt att titta på de andra efter det. Extremt nervöst. Jag känner ju att vi är så nära och man vet hur små marginalerna är. Jag visste att vi kan vinna, men man kan fortfarande förlora på ett sånt snöpligt sätt. När jag hade mitt nedslag tänkte jag att fan om det är på grund av mitt nedslag som vi missar guldet. Det var jag väldigt nervös för.

Jag visste att vi kan vinna, men man kan fortfarande förlora på ett sånt snöpligt sätt.

Men när både Wilma och Jens red felfritt, och Tysklands ryttare rev, var guldet klart innan Rolf-Göran ens ridit in på banan. Precis som i Herning, där Sverige också avgjorde innan sista lagryttaren ridit.
- Vi höll ihop det bättre än de andra kan man konstatera. När Henrik fick sista hindret så tänkte vi att det kanske blir dyrt, men sen föll de andra igenom och vi kunde hålla vår plan och hålla kylan. Det resulterade i medaljen, säger Henrik Ankarcrona.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

EM i Milano är Wilma Hellströms första internationella seniormästerskap. Men att pressen på henne ökade efter Henriks nedslag var inget som störde, snarare tvärt om.
- Jag tyckte att det var ganska skönt. Jag var faktiskt inte ens nervös. Jag visste att nu behöver vi att jag hoppar felfritt. Jag kan bara göra det jag ska göra och jag vet att jag måste göra det. Det blir som ett lugn.

Rolf-Göran Bengtsson har tagit många medaljer genom åren och var den första svensk att ta ett individuellt EM-guld i Madrid 2011. Nu har han även ett lagguld.
- Ja man får träna på allt, säger han och skrattar.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Efter torsdagens nedslag var han och Zuccero verkligen tillbaka på banan. Och för att ytterligare understryka Sveriges styrka satte de en felfri sista ritt för laget.
- Idag var det så som jag verkligen vill ha det och som jag vet att han kan.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Medaljer till Irland och Österrike

Tyskland, som låg i ledning inför finalen, fick en dålig start när Marcus Ehning beslöt att stryka sig efter att hästen inte känts som vanligt på framridningen. Med bara tre ryttare kvar räknades alla resultat och med 16 fel att addera rasade Tyskland från guldposition till en snöplig fjärdeplats. Det blev istället Irland som klev upp och tog hand om silvret, medan Österrike överraskande tog hand om bronset - deras första mästerskapsmedalj sedan 1992.

Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuell ställning individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla svenskar vidare

På lördag väntar hästbesiktning inför den individuella finalen, som rids på söndag. Alla fyra svenska ryttarna är bland de 25 som kvalat.

Såhär går den individuella finalen går till Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla nyheter från EM i Milano Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Publicerad: