Annons
Annons

Börja tävla

De flesta rider nog sin allra första "tävling" på ridskolan, kanske som avslutning på terminen eller på en kurs. För det behövs inga licenser men så fort det blir högre status på tävlingen är det lite mer att tänka på.

Grönt kort

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort visar att du vet och förstått det mest grundläggande om vad som gäller på tävlingar. Är det barn som tävlar kan målsman ta Grönt kort.

Licenser

Från inbjudningstävling och uppåt krävs ryttarlicens och ponny/hästlicens. Du löser licens för en klubb och tävlar med den innevarande kalenderår. Efter nyår löser du en ny licens. För att lösa licens måste ryttaren, eller målsman, har tagit Grönt kort (se ovan).

Klädsel och utrustning

När det gäller klädsel för ryttaren och tillåten utrustning för hästen hittar du all information i Tävlingsreglementet (TR). TR I är gemensamma regler för alla tävlingar, dessutom har varje gren ett eget TR. Du behöver läsa både TR I samt TR för den gren du ska tävla. HÄR kan du läsa mer om skyddsväst och ridhjälm.

Vad är en proposition?

En proposition innehåller all information om tävlingen, vilka klasser som ingår och hur du anmäler. Propositioner hittar du i TDB, Tävlingsdatabasen.

Hitta och anmäl till tävling

I Tävlingsdatabasen, TDB, kan du söka på tävlingar i hela Sverige och på alla nivåer. Här skapar du också ditt eget konto och anmäler dig till tävling.

Att tävla ponny

Från inbjudningstävling och uppåt krävs att såväl ryttare som ponny har en licens. Ponnyn behöver dessutom ett giltigt mätintyg.

Läs mer i länkarna som finns i den grå rutan.

Publicerad: