Nya potentiella framtidsstjärnor klara för ATG Talang
De är åtta ryttare man tror kan nå internationell toppnivå. Genom Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang får de specialanpassad utbildning under ett års tid.
– Det är en fantastisk möjlighet som skapar en trygg bas som ryttare och entreprenör inom ridsporten för de här unga och duktiga ryttarna, säger Ann-Catrin Carlsson, mångårig mentor i utvecklingsprogrammet.
ATG Talang är namnet på Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 4. Ryttarna som är uttagna för 2025 har sin första träff i januari och de åtta ATG-talangerna som ingår i utvecklingsprogrammet kommande år är:
Ida Selin, 19 år, hoppning, Weert (Nedeländerna), Billdals Ridklubb.
Beata Hermelin, 20 år, hoppning, Sjöbo, Flyinge Hästsportklubb.
Ebba Kewenter, 20 år, hoppning, Onsala, Billdals Ridklubb.
Blanca Bosson, 21 år, dressyr, Lund, Flyinge Ryttarförening.
Filippa Grönström, 24 år, dressyr, Stockholm, Djursholms Ridklubb.
Olivia Rutgersson, 24 år, dressyr, Kungälv, Spekeröds Ridklubb.
Jenny Glebenius, 26 år, fälttävlan, Västerås, Strömsholms Ridsportförening.
Nicole Palm, 21 år, fälttävlan, Halmstad, Skedala Ridklubb.
– Det har varit ett jättestarkt gäng som har sökt. De är en god bit på väg och är internationellt erfarna. Det är många väldigt duktiga som är utanför programmet och som vi hoppas kan söka igen nästa år, säger Ann-Catrin Carlsson som är med i uttagningsprocessen för hopptalangerna.
– Som alltid är det mycket roligt att välkomna ett nytt gäng till ATG Talang. Vi på ATG är stolta över att kunna bidra till dessa ryttares satsning mot toppen och det ska bli spännande att se deras utveckling, säger Johanna Åberg, Head of Marketing på ATG.
Utbildningen ska ta karriären framåt här och nu, men också bygga en hållbar karriär inom ridsport. Både som entreprenör och ryttare. Det handlar om entreprenörskap, mental träning, fys- och kostråd. Och inte minst mentorskapet där man har tillgång till en stor kunskapsbank inom respektive gren.
Vi pratar väldigt mycket om tävlingsplanering. När man ska backa bandet för återhämtning och självförtroendet, och när man ska spänna bågen för att vinna årets viktigaste mål.
Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson är mentor åt hoppryttarna, Louise ”Lussan” Nathhorst för dressyren och Göran ”Yogi” Breisner åt fälttävlan.
– Vi pratar väldigt mycket om tävlingsplanering. Hur man väljer rätt tävlingar och klasser och tänker långsiktigt. När man ska backa bandet för återhämtning och självförtroendet, och när man ska spänna bågen för att vinna årets viktigaste mål. Planen för varje häst måste vara individanpassad, säger Ann-Catrin Carlsson.
Amanda Landeblad var ATG-talang 2021/2022 och har sedan dess representerat Sverige i de största nationshoppningarna på den främsta internationella scenen. Hon tillhör landslagets A-trupp tillsammans med For Killy och lyfter fram betydelsen av mentorskapet.
– Jag var mitt i steget att börja tävla internationellt. Att få hjälp med vad jag skulle fokusera på i planeringen var otroligt värdefullt. Och det blev väldigt bra resultat av det, säger Amanda Landeblad.
Vi är väldigt bra på att ta hand om våra hästar och gör precis allt för dem, men vi är inte lika bra på att ta hand om oss själva och de andra delarna
Hon vet betydelsen av det som väntar de åtta nya talangerna.
– Jag tror vi alla har sagt samma sak efteråt. Vi är väldigt bra på att ta hand om våra hästar och gör precis allt för dem, men vi är inte lika bra på att ta hand om oss själva och de andra delarna. Och så är det alltid självklart kul och lärorikt att få ”inside” från de andra grenarna som man själv inte tävlar i, säger Amanda Landeblad.
Förväntningarna är höga från många håll.
– Det är ett väldigt spännande gäng. Det ska bli otroligt kul att se vad programmet kan göra för deras satsning. Det är fantastiskt hur många som genom åren har gått vårt ryttarutvecklingsprogram och som sedan tagit klivet till internationell toppnivå, säger Hanna Danewid, ansvarig för Ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet".
Publicerad: