Annons
Annons

Premiär för Ryttarutveckling 1 och 2 på webben

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Foto: Daniel Bergqvist

Nu har vi preppat vår utbildningsportal med rykande färska webbplatser för Ryttarutveckling nivå 1 och 2. Ryttare/kusk, förening eller kanske förälder? Här får du grundkunskaperna om hästar och ridning .

- Vi har förpackat kunskap som vi står bakom på ett lättillgängligt sätt, säger Daniel Bergqvist som är ansvarig för Ryttarutveckling på Svenska Ridsportförbundet.

Till Ryttarutveckling 1 och 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ryttarutveckling steg 1 och 2 är första stegen i ridsportens utvecklingsmodell Länk till annan webbplats. som har totalt fem olika nivåer, från ryttarmärken till mästerskapsmedaljer.
– Modellen ger en tydlig röd tråd i utbildningen ända upp till olympisk nivå och visar vad du bör kunna på varje nivå och där varje nivå är en förberedelse för nästa, säger Daniel Bergqvist.
Det första steget ger en bred kunskap som alla ryttare/kuskar behöver. På webbplatsen finns både fakta, filmer. inspiration och quiz där du kan testa dina kunskaper. Innehållet på nivå 1 har fokus på hästens omvårdnad, ryttaren som idrottare, hästkunskap, ridlära och vår gemensamma värdegrund.

– Ryttarutveckling 1 vänder sig till alla oavsett ålder. Det går jättebra att använda webben som enskild ryttare men de är också ett utmärkta verktyg för föreningar och ridskolor att samlas kring, säger Daniel Bergqvist.

Utvecklingsprogrammet på nivå 2 som genomförs i våra ridsportdistrikt vänder sig till dig som har befäst dina grundkunskaper och vill tävla.

Gagnefs Ridklubb i Dalarna har redan kommit i gång med Ryttarutveckling 1.
– Vi har det som utgångspunkt i vårt ponnyprojekt i hoppning som samlar 22 tjejer mellan 9-16 år och både ridskole- och privatryttare säger Åsa Lindberg som är C-tränare och ansvarig för satsningen.
– Jag har sökt efter just ett sånt här material för ibland tycker jag att det saknas grundkunskaper hos ryttare, och särskilt hos dem som inte fått med sig kunskaperna via ridskolan.

Det blir en röd tråd och man gör det tillsammans. Det gör det så mycket roligare.– Jag använder webbarna som utgångspunkt i både den avsuttna och uppsuttna träningen. Vi kollar till exempel på filmer om sitsen tillsammans, gör quiz och går igenom faktan webben. Sen kanske vi går till vår leksakshäst Brunte och tittar närmare på vad det här med lätt sits och så vidare handlar om. Vi har sitsträning på longerlina där vi också kan prata om hur man leder hästen från marken och hur man longerar. Och så blir det ett tema i sjölva ridträningen också. Det blir en röd tråd och man gör det tillsammans. Det gör det så mycket roligare. Vi är en liten förening och behöver vara tillsammans för att få det att funka.

Ett tips för föreningar är att ta Projektstödet till hjälp för att komma i gång med Ryttarutveckling 1. Sök upp till 30 000 kronor för utbildning. Ansökan öppnar 1 februari 2023. Mer information om det kommer.

Publicerad:

Aktuellt