Annons
Annons

Har du koll på utbildningsskalan?

Catrine Andersson och Hove´s Titan på dressyrträning.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Utbildningsskalan är kärnan i den klassiska ridläran ger vägledning i hästens utbildning, oavsett disciplin. Kan du de sex stegen?

I vår adventskalender i sociala medier är Utbildningsskalan given kalenderkunskap och här berättar vi därför lite mer vad den handlar om.

Utbildningsskalan är byggstenarna i ridläran och består av sex punkter som hänger ihop med varandra och tillsammans leder fram till att hästen blir mer så kallat genomsläpplig,

Genomsläpplighet handlar om det tillstånd, när hästen i enlighet med sin utbildningsståndpunkt uppfyller samtliga punkter på utbildningsskalan, villigt svarar på växelspelet mellan ryttarens hjälper och får en allt mer förfinad balans.

Utbildningsskala Källa: Ridhandboken 1

Källa: Ridhandboken 1

Här förklarar dressyrryttaren, kommentatorn, A tränaren och Svensk fellow, Gunilla Byström vad det här med genomsläpplighet handlar om. Kolla klippet hos Svt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I den här filmen från C-tränarutbildingen berättar B-tränaren i dressyr, Agneta Aronsson från Ridskolan Strömsholm om de olika stegen i Utbildningsskalan och hur allt hänger ihop.

För dig som är hoppryttare: I Ridhandboken 2 finns en mer ingående förklaring om vikten av Utbildningsskalans sex steg både för markarbetet, men också för hoppningen i sig. Ridhandboken finns i ny upplaga. Du beställer hos Idrottsbokhandeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt