Annons
Annons

Käpphästhoppet glädjepiller på Sergels Torg

Melissa, 7, och Ashanti, 10, på besök från Finland, käpphästarnas förlovade land,  passade på att fatta galoppen på Sergels Torg

Foto: Susanne Walström

SergelsTorg i Stockholm förvandlas till en lekfull stallbacke när Käpphästhoppet spred glädje och samlade närmare 200 barn på banan.
– Man blir alldeles varm i hjärtat. Det är lättsamt, lekfullt och roligt. Precis som det ska vara säger Catrine Andersson, projektledare på Svenska Ridsportförbundet.

Kön ringlade lång till lånehästarna King Edward, All In, Indiana och de andra när Käpphästhoppet Sergels Torg för andra året rullade ut mattan på ”plattan” och bjöd in till öppen bana och gratis käpphästkul för barn och unga.
- Vi kommer från Västeråstrakten och har åkt hit detta idag, säger Patrik, pappa till Ellit som tog med sig käpphästfavoriten Jasmin till Stockholm för att hoppa bana, igen och igen och igen.

Många passade på att lufta sina egna käppisar på Sergels Torg.

Foto: Susanne Walström

Ribban på rätt höjd för alla.

Foto: Susanne Walström

Under tre timmar förvandlade barn, unga, föräldrar, killar och tjejer, Stockholmsflanörer, hästälskare och vana ryttare Sergels torg till en varm, lekfull plats fylld av käpphästkärlek.
Där ribban låg på rätt höjd, alla hoppstilar funkar fint och där alla fick en fin rosett.
– I år testade vi ett nytt upplägg med öppen bana för att fler skulle kunna vara med. De flesta hade aldrig provat käpphästar tidigare och för många blev det här första mötet med ridsporten över huvud taget, säger Catrine Andersson
– Det just alla fina möten som är så fantastiska. Vi fick många nyfikna frågor om ridsporten och var man kan börja rida både käpphäst och på riktiga hästar. Några barn hittade också nya kompisar under dagen och skulle leka vidare redan nästa dag.
För Asta Lindeborg föddes intresset för käpphästar på Sergels Tog förra året. Hemma har hon egna ponnyn Nemo och rider och tävlar för fullt. I år lånade hon King Edward på Sergels Torg, satte trycket i galoppen och flög på mästarvis över hindren på högsta höjd.

Saga Keskitalo från Storvreta ponnyklubb är född i hästens år och ska ha födelsedagskalas med käpphästtema dagen därpå. Hon har fem käpphästar sedan tidigare och i Kulturhusets konstverkstad som hade käpphästpyssel hela dagen, är Taff på väg att bli den sjätte.

Saga Keskitalo från Storvreta Ponnyklubb hittade formen inför sitt käpphästkalas. Här är det Taco som flyger fram. Frida Carlsson från CUS såg till att alla hitta rätt på banan.

Foto: Susanne Walström

Saga Keskitalo från Storvreta ponnyklubb fick hjälp av mamma att sätta sista stygnen på Taff.

Foto: Susanne Walström

Strumpis kom också till i konstverkstaden av återvunnet material och ett restlager strumpor.
– Tyglarna är fingervirkade, visar Ines efter premiärturen på banan.

Ines och Strumpis som fick vackert blå, handvirkade tyglar.
Käpphästar sätter fart på både kroppen och fantasin.

Foto: Susanne Walström

Alla fick rosett. Leona och Misty från Haninge hade en kul dag på banan.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Käpphästhoppet värmer upp inför Longines Global Champions League på Stockholm Stadion den 16-18 juni med världseliten i hoppning på plats. Det är också en del av satsningen Trygga ledare som finansieras av Stenbecks Stiftelse för en trygg och inkluderande ridsport.

Alla som var med och hoppade deltog samtidigt i en utlottning av käpphästar designade av Rifas Käpphästar och familjebiljetter till tävlingarna på Stadion.
Gabriele testade käpphäst för första gången och det var två glada och överraskade vinnare som tog emot biljetter till finalsöndagen.
- Vi har aldrig varit på en ridsporttävling innan. Är Sverige bäst i världen? Wow! Det ska bli spännande, säger hans pappa.

Arrangörer är Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund i samarbete med Stockholm Stad och Stockholm Horse Week. Centrala Ungdomssektionen, CUS, står bakom arrangemanget från Svenska Ridsportförbundet. Frida, Klara, Hedda och Emma fanns på plats för att genomföra arrangemanget och hjälpa alla till rätta.

Mer om Käpphästhoppet Sergels Torg

Mer om käpphästar

Gabriele vann biljetter finalbiljetter till Longines Global Champions Tour på Stockholms Stadion 18 juni. Det blir första gången på hopptävling för familjen. Catrine Andersson delade ut priset.

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Publicerad:

Aktuellt