Annons
Annons

Kul med hästkoll i Folksam Hästkunskap Cup

Gävle Ponnyklubb och Roo Gård Ryttarklubb är klubbarna som tar täten i hästkunskap.
-Det är coolt att kunna häst hos oss säger Zan Yee Pang, lagledare i Gävle PK som knep två av tre segrar.

Hästkoll, iskalla nerver och en kamp mot klockan. I Folksam Hästkunskap Cup sätts hästkunskaperna på prov i både teori och praktik. Här gäller det bland annat att ha benkoll på hästens anatomi, skötsel och inte tveka vilket foder som är vilket.

Här gäller det att ha koll på hästens delar.


Under pandemin flyttade Folksam Hästkunskap Cup in i sociala medier men hösten 2022 var tävlingen tillbaka på tre stallbackar: Flyinge, Strömsholm och hos Umeå Ridklubb där totalt tre vinnare korades.

För Gävle Ponnyklubb blev det storslam med seger i både Umeå och Flyinge.
– Med en bra och bred kunskapsgrund och såklart peppgig laganda går det att nå hur långt som helst.Med en bra och bred kunskapsgrund och så klart peppig laganda går det att nå hur långt som helstDet säger Zan Yee Pang som hade med sig ett rutinerat gäng till Umeå och tre starka rookies till Flyinge.
Hästkunskapen är en naturlig del i ridundervisningen hos Gävle PK men inför Folksam Hästkunskap Cup gnuggas kunskaperna lite extra.
Det viktigaste är förstås att det är roligt att lära. Hästkunskapsajten på ridsport.se är basen i tävlingen, men det är bra att blanda både kunskaper på sajten, läsa böcker och praktiska saker i stallet, menar Zan Yee. Alla lär sig på olika sätt.
– Sedan tidigare har vi lärt oss att det är bra att öva på sådant som kan tyckas enkelt. En gång hade vi med ett väldigt hoppintresserat lag och så kom det frågor på bokstäverna på den långa dressyrbanan. Då blev det svårt.

Zan Yee Pang lotsade två lag från Gävle PK mot seger i Folksam Hästkunskap Cup.

Hos Gävle PK är det coolt med kunskap och många tycker det är kul att vara med på Hästkunskap Cup.

- Vi sätter alltid upp våra vinnarlag i "Hall of Fame" på anläggningen, precis som vi gör för de ridande lagen som tävlat för Gävle Ponnyklubb. På så vis visar vi att kunskap också är viktigt och behöver få ta plats i stallet. Att få sitta med på Hall of Fame-väggen är fint och en morot som många strävar efter, säger Zan Yee.

De två lagen från Roo Gård RK utanför Åkersberga norr om Stockholm åkte till Strömsholm för att ha kul tillsammans, göra sitt bästa och för att få vara en dag på Strömsholm. När dagen var slut hade Roo Gård både en första- och en andraplats i bagaget.
– Alla i laget tog på sig lite olika uppgifter och gjorde det så himla bra. En tjej var till exempel en klippa på hästens anatomi. Synd bara att det inte kom några frågor på hovens delar. Det kunde vi allt om, säger Runa Matson som var lagledare och är ridlärare på Roo Gård.

Grymma i hästkunskap, Här är gänget från Roo Gård med lagledare Runa Matson till höger.


De starka Roo Gård-lagen hade bland annat förberett sig via Roo Gård Cup. En tävling över året i både dressyr, hoppning, WE och hästkunskap där man plockar poäng och där alla delar är lika viktiga.
– Det är ett sätt att få mer engagemang i hästkunskapen, säger Runa Matson.
– Och de elever som inte är modigast i hoppning eller gillar dressyr kan plocka poäng på hästkunskapen. Det gör det både bra och rättvist.

Vinnarlagen i Folksam Hästkunskap Cup vinner en resa, biljetter och boende under Gothenburg Horse Show i februari.
– Det ska bli så kul, även om det bara är tre av sex elever som kan åka så vet jag att tjejerna unnar varandra det, säger Runa Matson.
–Och det nästan bästa av allt var ju hur som helst de megastora rosetterna.

Resultat Folksam Hästkunskap Cup 2022

Strömsholm den 25/9

1a- Roo gård Ryttarklubb

2a – Roo gård Ryttarklubb

3a – Örebro fältrittklubb

Umeå den 8/10

1a – Gävle ponnyklubb

2a – Bodens ridklubb

3a – Bodens ridklubb

Flyinge 22/10

1a – Gävle ponnyklubb

2a – Växjö ridklubb

3a – Viarps kör- och ridklubb

Folksam Hästkunskap Cup i höstsolen på Strömsholm. Foto: Runa Matson

Foto: Runa Matson

Signe Nilsson, Nova-Li Lindqvist och Svea Nilsson från Gävle Ponnyklubb vann i Umeå.

Foto: Privat

Publicerad:

Aktuellt