Annons
Annons

Ungdomsledarutbildningen -populär klassiker som lär för livet

Foto: Mikael Sjöberg

Ridsportens ungdomsledarutbildning är en stolt klassiker som bildat skola inom idrotten - och ute i världen.
- Många unga lyfter gemenskapen kursen ger och möjligheterna till personlig utveckling, säger Hanna Danewid, ungdomsansvarig på Svenska Ridsportförbundet.

Stallet är en jordnära ledarskola och genom Ungdomsledarutbildningen (ULK:en) får unga kunskaper som är värdefulla långt utanför stallbacken. Som till exempel i att ta ansvar, planera och att leda andra unga.

ULK:en finns för alla som vill vara med och stödja ungdomsverksamheten i sina föreningar. Utbildningen är numera en klassiker med nästan 30 år på nacken.
Varje år går cirka 500 unga ledare kursen som omfattar sex kurstillfällen.
– Hjärtat i ungdomsledarutbildningen är detsamma men vi gör ständigt utvärderingar och uppdateringar för att den ska vara i takt med tiden. Numera är till exempel delar av kursen digitala, säger Hanna Danewid.

Att vara ungdomsledare handlar ofta om att stärka gemenskapen bland unga i föreningen, sprida hästkunskap och leda teoriundervisning, tävlingar och kul aktiviteter. Ungdomsledarkursen ger bland annat grundläggande kunskaper i pedagogik, metodik, ledarskap samt förmågan att kommunicera och leda människor. Den gör också ett djupdyk i ridsportens värdegrund och trygghetsfrågor. Läs mer

Vår svenska ungdomsledarmodell har också gått på export.
Bland annat till nederländska förbundet som startade upp sin ungdomsledarkurs efter ett utbyte 2015. Tidigare i år startade det Europeiska ridsportförbundet EEF Equestrian Young Leaders Europe Länk till annan webbplats., ett initiativ som baseras på Sveriges och Nederländernas modell.
– Vi i Sverige står för kunskap och inspiration, sedan kommer länderna att anpassa kurserna efter sina förutsättningar. Först ut att utveckla liknande initiativ nu är Ungern, Norge och Bulgarien, berättar Hanna Danewid. Läs mer här Länk till annan webbplats.

Sara Grelle är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion som står bakom Ungdomsledarutbildningen.
-Ungdomsledarkursen har betytt mycket för mig och min utveckling som ledare i ridsporten. Det var där jag för första gången kom i kontakt med förbundet utanför den egna ridklubben, och träffade andra ungdomar som brann lika mycket för sin klubb som jag gjorde för min.

Hästar och ridsport är jordnära ledarskola som ger kunskaper som är värdefulla långt utanför stallbacken.

Foto: Susanne Walström

Publicerad:

Aktuellt