Annons
Annons

Petronella Andersson etablerade ny stjärnhäst - dubbelnolla i Aachens Nations Cup

Ytterligare en svensk drottningduo har slagit till! Petronella Andersson och Opaline de W&S imponerade stort med två felfria ritter i Aachen Nations Cup 2024.

Foto: Kim C Lundin

Två omgångar över 1,60 vid världens mest traditionsrika nationshoppning. Då slog Petronella Andersson och Opaline de W&S till med två felfria rundor inför 40 000 på läktaren i tyska Aachen.
– Fantastiskt fina rundor, det är en jättefin häst som hon har matchat så bra, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Sverige var rakt igenom felfria i omgång 1 och utgångsläget var perfekt. Och så nära det var en ny succé. Men när både Henrik von Eckermann/Iliana och Amanda Landeblad/For Killy rev sista hindret tog Irland över momentum och senare också segern före Mexiko och Storbritannien. När Petronella Andersson red felfritt med Opaline de W&S fanns fortfarande pallchansen men när Peder Fredricson/Alcapone des Carmille fick 8 fel slutade Sverige femma.

– Det är vidare mot nya mål. Det började väldigt bra och hästarna hoppade super. Sedan fick vi inte till det perfekt och det klart att det är en liten besvikelse. Men så är det, vi är i Aachen och det är väldigt tufft. Vi är bra med men höll inte hela vägen. Men jag är ändå väldigt glad för hur hästarna hoppade, säger Henrik Ankarcrona.

Hon har gjort jobbet väldigt bra. Petronella har ett gäng väldigt fina hästar och det kommer att vara roliga år för henne framöver.

Och lite extra glänste alltså Petronellas Opaline de W&S. Efter fina tävlingar i La Baule tyckte ryttare och landslagsledning att hon var redo för nationshoppning i Aachen och hon svarade med briljant besked.

– Hon har haft henne ett bra tag och gjort jobbet väldigt bra. Petronella har ett gäng väldigt fina hästar och det kommer att vara roliga år för henne framöver, säger Henrik Ankarcrona.

Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga resultat individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Patrik Kittel och Jovian imponerade i torsdagens Nations Cup! OS-domarna satte skyhöga poäng på stora delar av travprogrammet.

Foto: Leanjo de Koster/DigiShots

Tidigare på dagen avgjorde Nations Cup i dressyr och där slutade Sverige sexa. Bästa svenska resultat stod Patrik Kittel och Jovian för när de slutade femma på 74.652 procent. Och det i ett program där stora delar av travprogrammet gav skyhöga poäng.

– Han brukar vara uppe i de procenten så vi var inte förvånande. Sedan är det lite småsaker som händer som kostar, men han är på väg upp i formkurvan, säger förbundskapten Bo Jenå.

Vi har hästar som är nya, kvaliteten finns verkligen men de behöver mer tid för att blomma ut

Sofie Lexner/Inoraline W, Juliette Ramel/Gideon K.H. och Malin Wahlkamp-Nilsson/Zackson var övriga lagmedlemmar. Tillsammans red laget ihop 212.522 procent och var med det nästan exakt två procent bakom Danmark på tredjeplatsen. Vann gjorde Tyskland före Nederländerna.

– Vi har hästar som är nya, kvaliteten finns verkligen men de behöver mer tid för att blomma ut. Det är en arena med otroligt mycket karaktär och de lär sig väldigt mycket här. Vi får mycket oss mycket erfarenhet hem och inget är färdigt än för någon som är här, säger Bo Jenå.

Samtliga svenskar är vidare till lördagens Grand Prix Special och därifrån går de 18 bästa vidare till söndagens Kür.

Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga resultat individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredrik Persson har inlett Aachen 2024 strålande. En femteplats i dressyrmomentet imponerar!

Foto: Karolina Swärdh

Fredrik Persson och hans fyrspann inledde sitt tävlande på torsdagen med det första delmomentet av tre. Och vilket finfin start det blev! En femteplats i dressyrmomentet i superskarp konkurrens är ett rejält kvitto på att Fredrik Persson gör rätt i att ha individuell mästerskapsmedalj som långsiktigt mål. På fredagen väntar konkörning och på lördagen maraton.

Fullständigt resultat fyrspann dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delar av tidsprogrammet CHIO Aachen 2024:

Hoppning

Söndag 7 juli klockan 13.05 Rolex GP Aachen

Dressyr

Lördag 6 juli klockan 9.00 Grand Prix Special 5*.
Söndag 7 juli klockan 8.30 Kür 5*

Körning

Fredag 5 juli klockan 14.00 Konkörning
Lördag 6 juli klockan 14.00 Maraton

Fullständigt tidsprogram för hoppning, dressyr, körning, fälttävlan och voltige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Horse&Country sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska truppen vid CHIO Aachen 2024:

Hoppning
Petronella Andersson
Peder Fredricson
Amanda Landeblad
Henrik von Eckermann
Beata Hermelin (ungdomsryttare)

Dressyr
Patrik Kittel 5*
Sofie Lexner 5*
Juliette Ramel 5*
Malin Wahlkamp-Nilsson 5*
Tinne Vilhelmson Silfvén 4*
Laura Laustsen (ungdomsryttare)

Sportkörning fyrspann
Fredrik Persson

Fullständig deltagarlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt