Annons
Annons

Svenska Ridsportförbundet fortsatt negativt till ryskt och belarusiskt deltagande

Svenska Ridsportförbundet, FEI och RF är alla fortsatt negativa till ryskt och belarusiskt deltagande på internationella tävlingar.

Det internationella ridsportförbundet FEI meddelade på onsdagen Länk till annan webbplats. att ryska och belarusiska aktiva, hästar och funktionärer är fortsatt förhindrade att delta i FEI-aktiviteter. Förbudet infördes den 2 mars 2022 efter invasionen av Ukraina och kommer att kvarstå tillsvidare, beslutade FEI på ett extrainsatt möte den 4 april. FEI-kurser och FEI-aktiviteter som tidigare var schemalagda att hållas i Ryssland och Belarus under 2023 har ställts in eller flyttats, skriver FEI.

- Medan IOC inte tagit något beslut rörande ryska och belarusiska atleters deltagande i Paris-OS 2024, anser FEI:s styrelse att neutralitet i nuläget inte kan definieras eller utvärderas på ett tillräckligt tillfredsställande sätt, säger FEI:s Ingmar De Vos bland annat i pressmeddelandet.

RF och Svenska Ridsportförbundet upprepar sin ståndpunkt

Även Riksidrottsförbundet upprepade förra veckan Länk till annan webbplats. sin tidigare ståndpunkt om att inte tillåta ryskt eller belarusiskt deltagande i internationell idrott.

Uttalandena kommer efter att Internationella olympiska kommittén den 28 mars öppnat upp för individuellt deltagande av ”neutrala” ryska och belarusiska atleter vid internationella tävlingar.

- I den situation vi befinner oss i, där kriget fortfarande pågår med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina inte visar några tecken på att mattas av, så är det djupt olyckligt och helt olämpligt av IOK att fatta ett sådant här beslut. Att särskilja vilka idrottare som är ”neutrala aktiva” och vilka som inte är det tror jag är krumbukter som riskerar att slå fel, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet i RF:s pressmeddelande.

Svenska Ridsportförbundet gick redan i februari 2022 ut med att förbundet bojkottar alla tävlingar i så väl Ryssland som Belarus och var då också tydliga med att ryska och belarusiska deltagare bör stoppas från deltagande vid internationella tävlingar. Denna ståndpunkt står fast.

Publicerad:

Aktuellt