Annons
Annons

Ridsporten säkrad vid Paralympics i Los Angeles 2028

Louise Etzner Jakobsson tog tillsammans med Goldstrike BJ silver i kür vid Paralympics i Tokyo 2021. Tillsammans med övriga i landslaget 2024 ska de övertyga Paralympiska kommittén för ett klartecken till spelen i Paris.

Ridsporten kommer att vara en del av minst två kommande Paralympics – det beskedet tog ridsportvärlden emot av Internationella Paralympiska Kommittén på onsdagen.

Spelen på den amerikanska västkusten kommer att hållas mellan den 15 och 27 augusti 2028 och efter en översyn av deltagande idrotter fick ridsporten nu alltså grönt ljus, tillsammans med 21 andra.

– Vi är så stolta att paradressyren är inkluderad i det olympiska programmet, säger Sabrina Ibánez, generalsekreterare i FEI och ordförande i Association for Paralympic Sports.

Hon lyfter fram den starka tradition för ridsport som USA utvecklat samt den mångfald och inkludering som Los Angeles står för som några av anledningarna.Vi hoppas att människor som kommer för att titta i Los Angeles 2028 upptäcker passionen som driver vår sport.

I samband med beskedet kring 2028 års spel beskriver Sabrina Ibanés också spelen i Tokyo 2021 som en milstolpe för paradressyren på det sättet att svårigheten på programmen höjdes och uppnådda procent högre än någonsin.

– Vi hoppas att ridsporten når ännu högre höjder i Los Angeles 2028 och att människor som kommer för att titta upptäcker passionen som driver vår sport, säger Sabrina Ibánez.

Paralympics avgörs, på samma sätt som andra mästerskap i paradressyr, i Grad I, II, III, IV and V. Ryttarna tävlar i den grad de placerats i efter klassificering utefter funktionshinder.

Publicerad:

Aktuellt