Annons
Annons

SVT sänder OS från 2026

Från 2026 är OS-rättigheterna tillbaka i SVT vilket innebär möjlighet att följa de olympiska spelen i SVT:s kanaler och tjänster. Det är glädjande nyheter, inte minst för den stora publik som brukar följa ridsporten.

SVT har efter omfattande förhandlingar med rimliga medel lyckats säkra evenemanget via EBU, European Broadcasting Union.
- Det är en stor glädje att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne, vd på SVT

Svensk ridsport har fått mycket uppmärksamhet under senare år, inte minst beroende på hopplagets framgångar vid OS i Tokyo och VM i Herning.

Första gången den svenska tv-publiken kunde följa OS var 1960, och senaste gången SVT sände mästerskapet var sommar-OS i London 2012. Att SVT förlorade OS-rättigheterna blev en skräll i tv-världen 2011. Sedan dess har rättigheterna legat hos internationella kommersiella aktörer. Spekulationerna om SVT någonsin skulle lyckas ta tillbaka evenemanget har varit många. Det är EBU, European Broadcasting Union, som säkrat fri-tv-rättigheterna med IOK, Internationella olympiska kommittén, för sina medlemmar och gjort det möjligt för public service-bolagen i Europa att få tillbaka OS.

Avtalet omfatar OS fram till 2032:

  • 2026 – Vinter-OS i Milano Cortina Italien
  • 2028 – Sommar-OS i Los Angeles USA
  • 2030 – Vinter-OS - värdland ej klart
  • 2032 – Sommar-OS i Brisbane Australien

2024 arrangeras sommar-OS i Paris. Internationella TV-avtal skrivs över lång tid och precis som vid OS i Tokyo är det Discovery som äger tv-rättigheterna då.

Publicerad:

Aktuellt