Annons
Annons

FEI ändrar rankingreglerna – ska ge mammor större valfrihet

Jessica von Bredow-Werndl satte ljus på mammaledighetsfrågan när hon ville komma tillbaka till tävlandet efter sin andra graviditet.

Foto: Scoop Dyga/Icon Sport

Efter en tids debatt har det internationella ridsportförbundet nu beslutat om nya ledighetsregler för ryttare som blir mamma. – Förbundet vill vara stöttande i lösningar för att bilda familj och samtidigt ha en idrottskarriär, säger Sabrina Ibánez, generalsekreterare.

Det handlar om möjligheterna att vara mammaledig utan att förlora poäng på världsrankingen. Reglerna har tidigare inneburit att man ska vara ledig minst sex månader och som mest 12, och får då behålla 50 procent av rankingpoängen.

Senast frågan blev aktuell var när regerande olympiska mästarinnan i dressyr; Jessica von Bredow-Werndl, blev mamma och ville komma tillbaka till tävling tidigare än sex månader efter att hon fött sitt andra barn. Hon fick då svaret att hon skulle bli av med alla rankingpoäng om hon kom tillbaka tidigare än sex månader.

Den 6 december i år fattade styrelsen för FEI nytt beslut. Minimiperioden är nu tre månader, maxperioden är fortsatt 12. Dessutom ska ryttarna nu kunna börja tävla igen tidigare än vad de ansökt om från början, förutsatt att de påtalar det en viss tid innan aktuell tävling.

– FEI har lyssnat på ryttarna. Vi kommer att fortsätta se över reglerna kring mammaledighet så att de fortsätter att vara relevanta och rättvisa, säger Sabrina Ibánez.

De nya reglerna gäller för hoppning, dressyr och körning. Styrelsen tog också för första gången beslut om nya regler för mammaledighet för rankningen inom distans och paradressyr. FEI:s fälttävlanskommitté är i nuläget inte positiva till nya regler kring mammaledighet av riskhanteringsskäl. Voltigekommittén har ännu inte lämnat besked kring hur de ser på saken.

Världsrankingen har betydelse för möjlighet att få startplats på internationella tävlingar.

Publicerad:

Aktuellt