Annons
Annons

Etappseger för ridsportens krav i Riksidrottsförbundet - förslag på nya regler för ökad trygghet och hästvälfärd

Foto: Mikael Sjöberg

Den 8-10 november är det dags för Riksidrottsforum, där flera av de krav som drivits av Svenska Ridsportförbundet nu läggs fram som förslag inom Riksidrottsförbundet. Förslaget gör det möjligt att i högre utsträckning komma åt kränkningar mot människor, och möjligheten att reglera brott mot hästvälfärd stärks. Det öppnar även upp för avsevärt längre preskriptionstider än idag.

Svenska Ridsportförbundet är en del av Riksidrottsförbundet och därmed bundet till idrottens gemensamma regelverk. I det ingår frågan om bestraffning för olika typer av överträdelser. Men regelverket är dåligt anpassat till idrott med djur och omfattar heller inte överträdelser som inte sker i direkt anslutning till tävling eller träning för tävling.

Med anledning av detta lämnade Svenska Ridsportförbundet in fem olika motioner till Riksidrottsmötet 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., varav tre rörde bestraffningsärenden. Där beslutades det om en översyn av RF:s stadgar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genom tillsättande av en arbetsgrupp, där Helena Carlsson representerat ridsporten. Arbetsgruppen har nu lagt sitt förslag, som ska avhandlas på Riksidrottsforum denna vecka. Beslut tas sedan på Riksidrottsmötet i maj 2025.

Förslaget är en viktig etappseger.

– Klubbas förslaget igenom på Riksidrottsmötet nästa år kommer det att bidra till en tryggare ridsport för både häst och människa. Arbetsgruppen har tagit fasta på ridsportens förändringsförslag och vi har fått gehör för de frågor vi drivit under lång tid. Förslaget är en viktig etappseger, säger Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande.

Dessa förändringar föreslår arbetsgruppen

  • Tillåta specialförbund att inkludera specifika regler för djurhållning utanför tävlingskontext, vilket skulle ge Svenska Ridsportförbundet möjlighet att agera mot bristande hästvälfärd utanför träning eller tävling.
  • Större klarhet i hur händelser ska knytas till idrottssammanhang, med begrepp som "idrottsrelaterat sammanhang" för att bättre täcka situationer som har anknytning till idrotten men inte sker direkt i tävling.
  • Olika preskriptionstider beroende på överträdelsens allvar, med två månaders preskription för tävlingsrelaterade incidenter och minst 4 år för andra typer av regelbrott, som övergrepp och trakasserier.
  • Bestraffningsreglerna blir ett separat reglemente, vilket skulle förbättra struktur, tydlighet och språk samt möjliggöra enklare uppdateringar.
  • Beviskrav har tidigare inte specificerats i RF:s stadgar men har i praxis varit "ställt utom rimligt tvivel". Nu föreslås att beviskravet direkt framgår av reglementet och föreslås uppnå nivå "klart sannolikt".
  • Reglerna omformuleras för bättre förståelse och tillämpning, samt för att säkerställa rättssäkerhet och transparens.

Vad händer nu?

  • Den 8-10 november kommer förslagen att diskuteras på Riksidrottsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett medlemsmöte för förtroendevalda och tjänstepersoner inom specialförbunden. Sandra Ruuda (ordförande), Camilla Hagman (styrelseledamot), Camilla Sjölund Lundevall (styrelseledamot), Amber Widegren (ordförande centrala ungdomssektionen), Johan Fyrberg (generalsekreterare), Gisela Löfstrand (stabschef) och Sandra Wiklund (utbildningschef) representerar Svenska Ridsportförbundet.
  • Arbetsgruppen är sedan öppen för remissvar från SF och RF-SISU mellan 11 november 2024 och 2 februari 2025.
  • Efter remiss sammanställer utredningen ett slutgiltigt förslag inför stämman 2025.
  • Riksidrottsmötet den 23-25 maj 2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan de föreslagna regeländringarna klubbas igenom.

Publicerad:

Aktuellt