Annons
Annons

Ridsporten hyllas med frimärken

Idag den 27 april släpper PostNord frimärksserien Från käpphäst till guldmedalj, en hyllning till svensk ridsport och hopplagets unika framgångar.

- Det är en stor ära att vår sport får vara med på frimärke. Vi är både stolta och glada över serien som samlar hela ridsporten på ett så fint sätt, säger Gisela Löfstrand, tf generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.
Serien om fem märken illustrerar kraften och bredden i svensk ridsport, från käpphästar till avel, och den unika svenska ridskolan som ofta är början på en ridsportkarriär och gör ridsporten tillgänglig för så många.
Det är också en särskild hyllning till hopplagets historiska framgångar med OS-guld i Tokyo 2021, dubbla och historiska världsmästartitlar i hoppning 2022 och senast Henrik von Eckermanns historiska seger i världscupfinalen i april.
Svensk ridsport är världens bästa!

– Idrott har även varit ett återkommande tema på våra frimärken. Intresset för ridsport är större än någonsin, och stallet har blivit en mötesplats över generationsgränserna. Ridsporten är en breddsport. Med de stora framgångarna som ridsportlandslaget har haft är de väl förtjänta att nu uppmärksammas med en frimärksutgåva, säger Kristina Olofsdotter, frimärkschef PostNord.

Käpphästarna på frimärket hör bland annat hemma hos Överby Hästsportförening i Sollentuna. Fölet fanns hos Västra Hoby Stuteri i Skåne och sommargaloppen i vattenbrynet är en årlig högtid hos Stenungsunds Ridklubb. Hos Farsta Ridskola finns en av alla stallgångar där hästarna ger växtkraft och formar framtidens ryttare och ledare.

Det är tredje gången ridsport som idrott är med på frimärke. Första gången var i samband med Ryttar-VM i Stockholm 1990 och andra gången 2011 där flera av ridsportens tio tävlingsgrenar illustrerades.

Alla kan ge förslag på motiv till frimärken. Ridsport och OS-guldlaget var just ett sådant förslag som kom till Frimärksrådet och nu är färdigt frimärke.

Frimärkena finns för försäljning från den 27 april hos PostNord Länk till annan webbplats.

Från käpphäst till guldmedalj
Häfte 10 frimärken, 5 motiv, Inrikes brev.
Souvenirark 6 frimärken, 1 motiv, Inrikes brev.
Foto: Daniel Stiller och Emma Wallskog/Bildbyrån, Susanne Walström, Mikael Sjöberg, Ebba Häggström, Mattias Burling, Henrik Karlsson.Från käpphäst till guldmedalj! Ridsporten och hopplagets framgångar hyllas med en serie frimärken från PostNord.  
Från käpphäst till guldmedalj! Ridsporten och hopplagets framgångar hyllas med en serie frimärken från PostNord
Från käpphäst till guldmedalj! Ridsporten och hopplagets framgångar hyllas med en serie frimärken från PostNord.  
Från käpphäst till guldmedalj! Ridsporten och hopplagets framgångar hyllas med en serie frimärken från PostNord.  
Från käpphäst till guldmedalj! Ridsporten och hopplagets framgångar hyllas med en serie frimärken från PostNord.  
Från käpphäst till guldmedalj! Ridsporten och hopplagets framgångar hyllas med en serie frimärken från PostNord. OS-lagguldet från 2021 och de dubbla världsmästartitlarna från Herning 2022 är historiska!

Publicerad:

Aktuellt