Annons
Annons

Ridsporten tillbaka på banan efter pandemin

En del av återstartstödet riktades mot ridsportens paraverksamhet som ger cirka 4 000 personer med funktionsnedsättning en meningsfull fritid och möjlighet att tävla,

Foto: Privat

Svenska Ridsportförbundet har under pandemin använt över 15 miljoner kr som stöd till medlemsföreningarna och till subventionerade licenser. Nu är både bredd och topp på samma nivå som 2019.
– Vi är väldigt nära att gå i mål, stöden vi använt har fungerat, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling.

Pandemin tvingade Sverige och världen att stänga ner i mars 2020. Och det är i svåra lägen som hästarna betyder som mest. Därför var det också värdefullt att många ridskolor kunde hålla stalldörrarna öppna under pandemin, om än med anpassade verksamheter. Inom Svenska Ridsportförbundet påverkades tävlingsverksamheten mest av pandemin. Många tävlingar tvingades ställa in och föreningar gick också miste om viktiga intäkter.

För att få hela ridsportsverige tillbaka på banan har Svenska Ridsportförbundet jobbat med stöd inom flera olika områden.
– Vi har lyssnat in våra medlemmar och vad de behövde och trodde på. Det handlar både om att stimulera återväxten och sådant som tagit paus under pandemin, men också om att ge kraft åt nya initiativ, säger Gisela Löfstrand, verksamhetschef ridklubb/ridskola på Svenska Ridsportförbundet.

Vägen fram blev stöd för återstart på fyra olika områden; breddverksamhet, tävlingsverksamhet, paraverksamhet och licensbidrag.
Pengarna kommer från Riksidrottsförbundet och tack var stöden har klubbar exempelvis kunnat utbilda funktionärer, elever i hästkunskap och ha olika träffar.

Idag finns cirka 4 000 ryttare med funktionsnedsättning inom ridsporten. En del av återstartsstödet har riktats till paraverksamhet.
– Det är en betydelsefull del av ridsporten och roligt att se att stödet verkligen gör skillnad i våra föreningar, säger Gisela Löfstrand.

Ledarkostnader, utrustning och tillgänglighetsanpassning är exempel på saker som föreningarna har sökt stöd för.
– Det kan handla om enkla saker som att köpa specialanpassade tyglar, men också om bidrag till att bygga ramper, köpa en lift eller kanske värmeisolera ett utrymme för elever som har svårare att hålla värmen.

Återstartsstödet har också bidragit till att hålla nere tävlingsryttares kostnader för en tävlingsdag och sänkt kostnader för att lösa licens.
- Det är dyrt att ha häst idag och ibland hjälper några hundralappar i stöd för licens mer än man tror, säger Andrea Barth.

Nu är ridsportsverige väldigt nära att nå målsättningen för omstarten. Siffrorna nedan är tydliga exempel på det.

Totalt antal tävlingsdagar i Sverige:
2019 3516
2022 3422

Totalt antal tävlingsdagar i hoppning:
2019 1832
2022 1844

Totalt antal starter i alla grenar:
2019 344 782
2022 315 583

Att antalet tävlingsdagar och antalet starter håller en bra nivå är viktigt av flera anledningar.
– Inkomsterna från tävlingar gör till exempel att föreningar kan hålla i gång andra verksamheter eller kanske köpa ridskolehästar, säger Andrea Barth.

Även om krig och ökad inflation påverkar ridsporten och föreningar brottas med ökade kostnader, finns det framtidstro i ridsporten.
– Omvärlden utmanar oss på många sätt, men det är samtidigt glädjande att se återhämtningen efter pandemin och att vi kan se framtiden an med tillförsikt, säger Gisela Löfstrand.
– Många barn står ännu i kö till våra ridskolor och vi fortsätter jobba för att erbjuda ridsport för alla.

Flera fakta om återstartstödet i ridsporten

  • 275 föreningar sökte stöd för återstart av breddverksamhet för totalt 4 836 900 kronor.
  • 211 föreningar sökte stöd för återstart av tävling för totalt 3 456 600 kronor.
  • 65 föreningar sökte stöd för återstart av paraverksamhet för totalt 2 900 000 kronor.
  • 4 000 000 kronor har använts för att subventionera licenser för tävlingsryttare i föreningarna.

Publicerad:

Aktuellt