Sju fullmatade träffar, nu är kunskapstouren om hästvälfärd i mål

”Grupp, gräs och galopp”, ”paradigmskifte” och ”one welfare” är uttryck som använts flitigt under tourens framfart. Sista anhalten gick av stapeln i samband med Gothenburg Horse Show den 21 februari och nu har Kunskapstouren om hästvälfärd gått i mål.
Tourens fyra föreläsare är i högform när de talar inför en välfylld lokal på Svenska Mässan i Göteborg. Generalsekreterare Johan Fyrberg inleder med att prata om varför hästvälfärd är viktigt och fortsätter sedan energiskt att moderera resterande talare. Temat för alla föreläsningar på touren är de fem domänerna, en modell för att mäta hästvälfärd, och hur man kan omsätta den i praktiken.
Sist ut på podiet är Sofie Viksten (Fil Dr Husdjursvetenskap med specialisering etologi och hästvälfärd). Med levande exempel från sin egen vardag förklarar hon hur vi omedvetet lär våra hästar oönskade beteenden. Hon beskriver också skillnaden mellan positiv och negativ förstärkning. Positiv förstärkning handlar om att tillföra något som belöning. Negativ förstärkning innebär att man tar bort ett pålagt tryck.
- Båda metoderna fungerar, även om positiv förstärkning visat sig något mer effektiv. Man kan också använda metoderna ihop, berättar Sofie, och förtydligar att problem med negativ förstärkning uppstår först om trycket blir för hårt.
Sofie pratar också om ”one welfare”, det vill säga att människans och hästens välmående hänger ihop, och hon betonar vikten av hästens rätt till ”ett liv värt att leva”.
- Hästens tillvaro ska inte enbart vara fri från negativ inverkan. Den ska också vara fylld av positiva saker.
Vårt arbete slutar inte här
Göran Dahlin (veterinär och ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd) är angelägen om att få med några slutord innan publiken lämnar lokalen.
- Vårt arbete slutar inte här, vi fortsätter bland annat att fortbilda ridlärare och tränare och vi i rådet finns tillgängliga för mer lokala arrangemang. Bara hör av er!
Göran berättar också om ett fortsatt intensivt arbete med bland annat ytterligare förbättring av TR, riktlinjer för hästens inlärning och utveckling av kunskapssajten. Och planen är att fortsätta sätta press och gå i bräschen för ökad hästvälfärd även internationellt.
Mer hamoni i dressyren
På alla träffar har deltagarna fått lämna sina åsikter och förslag avseende sportens framtid och stark hästvälfärd. Svaren visar att framtiden för tävling ses som både lovande och utmanande, med mer harmoni i dressyren som en viktig faktor. Hästvälfärd uppfattas som en kombination av individuell anpassning, hästvänlig miljö, balanserad träning och kunniga människor.
Kunskapstouren om hästvälfärd har arrangerats av Hästvälfärdsrådet i samarbete med distrikten och finansierats med stöd från Stora Enso och EU:s landsbygdsstöd. Totalt har touren haft sju stopp, från norr till söder.
Teman och föreläsare:
- Hästvälfärd – varför är det viktigt?
Johan Fyrberg, Generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet - Vad gör Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd?
Göran Dalin, veterinär och ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd - Framtidens ridsport?
Andrea Barth, Sportchef Svenska Ridsportförbundet - Hur kan man använda de fem domänerna för hästvälfärd?
Sofie Viksten, Fil Dr Husdjursvetenskap med specialisering etologi och hästvälfärd
Publicerad: