Så driver vi hästvälfärdsfrågor internationellt

Foto: FEI/Shannon Brinkman
Fokus på harmoni och hästvälfärd i bedömningen av dressyr samt valfrihet vad gäller kandar i internationell Grand Prix är några av frågorna som Svenska Ridsportförbundet driver internationellt.
Hästens välfärd ska alltid sättas främst i allt vi gör inom vår sport. En viktig del av arbetet med hästvälfärd är det påverkansarbete vi bedriver internationellt.
– Hästarna är våra partners i sporten och deras välfärd är en central del av vår verksamhet. Genom att driva hästvälfärdsfrågor internationellt kan vi inte bara sprida och dela kunskap kring hästvälfärd, utan också påverka förändringar och säkerställa att vi har en hög standard för hästvälfärd som respekteras och upprätthålls överallt, i alla lägen, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.
Inför FEI:s årsmöte i november förra året lämnade Svenska Ridsportförbundet in en rad förslag, så kallade proposals. Ett av dessa var att det, precis som vid nationell tävling i Sverige, ska vara valfritt att rida på kandar eller tränsbett i Grand Prix-klasser i dressyr.
- Tillsammans med det nederländska ridsportförbundet har vi fortsatt att driva frågan om kandaret. Tyvärr avslog FEI:s dressyrkommitté frågan redan innan mötet, men vi ser ändå en öppning i och med att de sagt sig villiga att prova valfrihet i klasser på trestjärnig nivå under 2025, säger Johan Fyrberg.
Men kandarfrågan är inte den enskilt viktigaste frågan som Svenska Ridsportförbundet driver.
- Att göra kandaret valfritt tycker vi är viktigt eftersom det i grunden handlar om att kunna anpassa utrustningen efter varje hästs psykiska och fysiska behov, men det är samtidigt inte så att vi tror att man löser hästvälfärden genom en enskild utrustningsdetalj, säger Johan Fyrberg, och fortsätter:
- Vi ser framför allt ett stort behov av att se över bedömningsgrunderna i dressyr. Vi vill att hästvälfärden ska vara en del av prestations- och resultatbedömningen och att fokus i bedömningen ska gå från teknik till mer harmoni.
Några av Svenska Ridsportförbundets ståndpunkter för stärkt hästvälfärd inom den internationella ridsporten:
- Hästvälfärd som en del av prestations- och resultatbedömningen
Det måste premieras att alltid se till att hästen är väl förberedd och mår bra. Det är en helt grundläggande fråga. - Fokus på harmoni i bedömning av dressyrsporten
Dressyr är en bedömningssport och det betyder att vi tillsammans bestämmer vilken ridning som ska få höga poäng. Vi vill se en förändring där fokus i bedömningen ska gå från teknik till mer harmoni. - Ta bort kravet på kandar
Idag är kandar obligatoriskt i dressyr på internationell trestjärnig nivå och högre. Gör det valfritt med kandar och låt ryttaren välja tränsbett om det passar hästen bättre. Utrustningen ska kunna anpassas efter hästens psykiska och fysiska behov. - Ridspö ska endast få användas som anvisning
Anpassa FEI:s regler om spöanvändning till det svenska reglementet där ridspö endast får användas som anvisning, aldrig bestraffning. - Unghästmästerskap
Anpassa unghästmästerskap efter hästarnas utbildningsnivå/mognad snarare än att den unga hästen ska anpassas till tävlingsformen. Det är hästens förutsättning som ska vara vägledande – inte marknadskrafterna. - Se över reglerna redan 2025
Det viktigt att hela den internationella ridsporten håller i det arbete som påbörjats och att förändringsarbetet inte drar ut på tiden. Vi vill att regelöversynen börjar nu.
Insatser vi genomfört i urval
- Vi kallar till workshop med de andra nordiska förbunden
Länk till annan webbplats. under de internationella tävlingarna på Stockholms stadion i juni 2023.
- I november 2023 driver vi flera frågor om hästvälfärd
Länk till annan webbplats.under FEI:s årsmöte. Förslaget om att sporrar ska vara valfritt på all nivå i dressyr godkänns medan valfrihet när det kommer till kandar avslås.
- Flera aktiviteter på tema hästvälfärd under Gothenburg Horse Show 2024:
– Munkollen presenteras internationellt och för pressLänk till annan webbplats.
– Vi håller en workshop tillsammans med representanter för de nordiska förbunden, polska ridsportförbundet, nordiska tävlingsarrangörer, World Horse Welfare, FEI samt forskare.
– Tillsammans med de nordiska förbunden författas ett brev riktat till FEILänk till annan webbplats., med förslaget om ett Dressage Forum för att diskutera bland annat bedömningen på tävling samt träning och mästerskap för unghästar.
- I mars 2024 meddelar FEI att de kommer hålla ett Dressage Forum efter OS och Paralympics, ett direkt resultat av de nordiska förbundens skrivelse.
- Vi deltar i FEI Sports Forum 2024
Länk till annan webbplats. och diskuterar återigen kandarkravet, men också spöanvändning och medicinering under tävling.
- Dressage Forum genomförs i oktober 2024.
- Vi fortsätter att driva hästvälfärdsfrågor under FEI:s årsmöte 2024
Länk till annan webbplats., denna gång med en uppdaterad och utökad lista (se ovan).
Svensk dressyr i framkant
Svensk dressyr har länge legat i framkant vad gäller hästvälfärd och det svenska tävlingsreglementet uppdateras ständigt för att främja hästvälfärd på tävling och träning. Till exempel så togs kravet på kandar i högre klasser bort redan 2015 på nationella tävlingar. Samtidigt togs även kravet på sporrar bort.
Sedan 1 januari 2025 är det valfritt med nosgrimma Länk till annan webbplats. för alla som rider på träns, samt valfritt med lättridning i klasser upp till och med LB:3
Länk till annan webbplats..
Vi kommer även att genomföra ett pilotprojekt med test av en bedömningsform Länk till annan webbplats. som idag används i children-klasser och premierar harmoni mellan häst och ryttare.
Vill du veta mer om Svenska Ridsportförbundets arbete med hästvälfärd? Här finns en artikel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur vi driver hästvälfärdsarbetet nationellt.
Har du sett en häst som far illa?
Ser du något som inte stämmer så finns det flera saker du kan göra. Läs mer om det här. Länk till annan webbplats.
Publicerad: