Kunskap är vägen framåt
- Det absolut viktigaste är att vi bjuder in brett och öppet och för samtalet om hästvälfärden med alla våra medlemmar. Lika mycket som frågan rör beslutsfattare på internationella nivåer så finns lösningen när det kommer till hästhanteringen i vardagen. Så inledde generalsekreterare Johan Fyrberg årets sista stopp på hästkunskapstouren som den här gången genomfördes i samarbete med Stockholms läns Ridsportförbund.
Johan Fyberg lämnade över till tre föreläsare som belyste hästkunskap och hästvälfärd ur olika perspektiv. Genom flera tillbakablickar tydliggjordes den utveckling och framåtrörelse som pågår men framförallt väcktes hopp och nyfikenhet inför framtiden, såväl gällande sport och tävling som hästhållning i stort. Under kvällens gång bjöds deltagarna på olika sätt in i konversationen.
Göran Dahlin, ordförande i Hästvälfärdsrådet, pekade ut en del av de positiva förändringar som pågår inom svensk ridsport men kom också med en uppmaning till distrikten som aktivt jobbar för en starkare hästvälfärd: Berätta, dela med er vad ni gör!
Sportchef Andrea Barth betonade att befinner oss i en process och att vi behöver vara nyfikna. Att det går att förändra ser vi bland annat om vi tittar på hur fälttävlan genom olika åtgärder väsentligt minskat skaderisken för såväl hästar som ryttare. Andrea uppmanade också till att gräva där man står och ständigt fråga sig själv vilka förändringar man kan göra på hemmaplan.
Ett tema för kvällen var de fem domänerna som av svenska ridsportförbundet används som modell för att förklara hästvälfärd. Kvällens sista talare Sofie Viksten (Fil Dr Husdjursvetenskap med specialisering etologi och hästvälfärd) fokuserade särskilt på dessa och hur de kan omsättas i praktiken. Hon menade att ”grupp, gräs och galopp” inte ska tummas på och att vi, när vi pratar om hästvälfärd, måste prata om ”ett liv värt att leva”. Positiva trender idag är bland annat att stall med ensamhagar blir färre och färre samt att vår relation till hästen förändrats från dominans till interaktion. Sofie tryckte på att saker måste få ta tid och att utrustning aldrig får ersätta inlärning. Hon lät också deltagarna fundera över hur vi ibland omedvetet lär hästen oönskade beteenden och hur det kommer sig att vissa hästar visar frustration runt fodersituationer.
Kvällen avslutades med en öppen fråga till samtliga deltagare: Vad är stark hästvälfärd för dig? Kunskap, kärlek till hästen och bedömning i dressyr var ämnen som kom igen i deltagarnas kommentarer. Här följer några av dem.
- Nya bedömningsparametrar inom dressyren.
- AI-bedömning?
- Dressyrens bedömning måste premiera god ridning.
- Ökad kunskap. För alla.
- Att allt vi gör utgår från hästen – hästen i centrum.
- Empati och känsla för hästen, och civilkurage och förmåga att förmedla detta till sin omgivning.
- Kunskap och erfarenhet som omprövas till nya förutsättningar. Mod, Nyfikenhet, Hästvänligt.
Kunskapstouren arrangeras av Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd i samarbete med distrikten. Den finansieras med stöd av Stora Enso och EUs landsbygdsstöd. Vill du veta mer om Hästvälfärd och de fem domänerna hittar du information här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Planerade tillfällen under 2025:
30 januari Smedstad Ridcenter i samarbete med Östergötlands- och Smålands Ridsportförbund Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
13 februari Luleå Idrottens Hus i samarbete med Norrbottens- och Västerbottens Ridsportförbund. Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
21 februari Svenska Mässan i samarbete med Göteborgs och Bohusläns-, Hallands- och Västergötlands Ridsportförbund. Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: